Bolu Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren İl Kadın Girişimciler Kurulu seçimleri 5 Ocak tarihinde gerçekleşmiş ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı olarak Orkide İka seçilmişti. Kadın Girişimciler Başkanı Orkide İka, hayata geçirecekleri projeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Kadın girişimciliğinin önemine vurgu yapan Bolu TSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hüseyin İka, Hızla küreselleşen ve rekabetin arttığı günümüz dünyasında, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasının, rekabet gücünün artırılmasının, istihdam yaratılmasının önemli bir bileşeni de kadın girişimciliğidir” dedi.

AKADEMİSYEN HOCALARIMIZ BİZE AYRI BİR GÜÇ VERECEK

5 Ocak'ta yaşanan seçim sürecini ise İka, Oluşturduğum listede çalışabilecek vakit ayırabilecek gönüllü arkadaşlara yer vermek istedim. Üniversiteden akademisyen hocalarımızın da olması çalışmalarımızda bize ayrı bir güç verecek. Hocalarımızı da yanımıza alarak yapılacak projelerle daha çok destek sağlayacağız. Akademisyenlerden çeşitli meslek gruplarından olan kişileri seçtik ve her kesimden arkadaşımız olsun her kesimden bir fikrimiz olsun, bilgimiz olsun, daha başarılı projeler ortaya çıkaralım diye karma bir liste yaptık. Çok iyi bir ekip olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

İka, Bu konularla ilgili konferanslar, seminerler planlamayı düşünüyoruz, sertifika programları olabilir, çok çeşitli planlarımız ve projelerimiz var. Amacımız bayanlarımızda girişimcilik ruhunu ortaya çıkarmak ve onların öz güvenlerini tazelemelerine yardımcı olmak. Ancak şu anda sizlere tek tek ifade edemiyorum çünkü taslak halindeler çok sık toplantılar içindeyiz. Arkadaşlarımızın hepsinin tek tek fikirlerini alıyoruz bunların içinde çok güzel fikirler var, bunları değerlendirip bir iş planı oluşturacağız. Biz TSO'ya bağlı olduğumuz için planlarımızı oluşturduktan sonra yönetime gidecek. Yönetimin onayından geçerse biz bunları hayata geçirebiliyoruz. O nedenle plan ve projelerimiz netlik kazandıktan sonra açıklanacak.”

Finansman desteğini TSO'dan aldıklarını belirten İka, Bizim bağımsız bir bütçemiz yok, odamızın desteği ile bu işi yürütüyoruz. Yaptığımız projeler yönetimden onay alırsa biz bunu hayata geçirebiliyoruz. Ben kurulduğu günden beri kadın girişimciler grubunun içindeyim. son iki yıldır da başkan yardımcılığını görevini yaptım. Şu ana kadar yapmak istediğimiz her projede odamız bizlerin arkasında durdu. Türker Beyin bu konudaki desteklerini hiçe sayamayız. Son derece bize destek oldu tüm şartları zorlayarak elinden geldiğince her türlü projede bizlere yardımcı oldu” dedi.

Son yıllarda bayanların ticaret hayatına daha fazla ilgi gösterdiklerini gözlemlediğini söyleyen İka, KOSGEB'in verdiği girişimcilik kurslarına katılarak oradan destek alarak daha da yüreklendiklerini görüyorum. Küçükte olsa mağazalar açıyorlar ve açmak isteyende arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımıza manevi desteklerle ticarete girmelerini istiyoruz. Bizler gelenekçi bir toplumuz bir bayan bir şeyler yapmaya çalışsa da evinde eşinin bir adım arkasında ve hanımlığı görevini yapıyor. Bayanların gerçekten işi çok zor” şeklinde konuştu.

Mesela bizim odamızda da üç tane bayan meclis üyesi var bu çok gurur verici bir şey daha önce ki yıllarda baktığınızda bayan meclis üyesi yok denecek kadar azdı. Daha sonra ki seçimlerde ben bayan meclis üyelerinin daha da artacağını düşünüyorum, çünkü TOBB'da çok destekliyor, Rıfat beyin Ankara daki birçok toplantısına katıldığımda özellikle oda başkanlarından şunu rica ediyordu bayanların ön plana çıkaracak pozitif ayrımcılık, inşallah bayanlarımız bu konularda artarlar diyorum.Haber Merkezi