Bolu Ticaret Sanayi Odasında düzenlenen programda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği arasında imzalanan protokol ile düzenlenen eğitimler sonucunda sertifika almaya hak kazanan kadın çiftçilere eğitim sertifikaları dağıtıldı. Programa Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bayır, İş Kur Şube Müdürü İsa Cefakar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yusuf Yağcı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fahri Tetik ve Kadın Çiftçiler katıldı.

Haber: Emrah Öget

Törende kısa bir konuşma yapan Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, Bugün 14 Mayıs Dünya çiftçiler gününe hoş geldiniz. Çiftçiler günü kutlu olsun. Hepinize çok teşekkür ederim” dedi.

BAYIR: BU KURSLAR BU İŞBİRLİĞİ İLE İNŞALLAH ARTARAK DEVAM EDECEKTİR”

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bayır: Böylesine anlamlı bir günde aranızda bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyor hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Şimdi İş Kur, İl Tarım müdürlüğü ile yaptığımız ortaklıkla bir çok kurs var. Ancak hazır burada bu kadar çiftçiyi bulmuşken İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi olarak yaptığımız faaliyetlerle ilgili, fırsat eğitimi çerçevesinde bir bilgi vermek istiyorum. İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi olarak kendimize bir hedef verildi. Hedefimiz şu Halk Eğitim Merkez Binamıza yürüyüş mesafesi olarak 20 dakikadan daha uzun bir mesafede bulunan kurs yeri, kurs merkezini taşımayı taahhüt ettik. Bu somut bir hedef ve bu somut hedef çerçevesinde Bolu'nun güneyinden kuzeyine, doğusundan batısına en kırsal yerlerine kadar bu kursları açtık, yaygınlaştırdık. Bu somut hedefi biz her yerde de deklare ettik. Web sitemizde olsun, sosyal medya hesaplarında olsun, sürekli gittiğimiz açılışlarda bunu söyledik. Dedik ki en az 12 kursiyerle halk eğitim merkezimize başvurmanız halinde ve 20 dakikadan fazla bir yürüyüş mesafesindeyseniz biz bu kurs merkezini oraya taşıyacağız dedik ve bu taahhüttün gereğini de bugüne kadar yerine getirdik. Şuan itibari ile yaklaşık 650 kurs açmış bulunuyoruz. 3 tip kursumuz var, kişisel gelişim kursları, mesleki kurslar bir de okuma yazma kurslarımız var. Okuma yazma kurslarımız yoğun bir şekilde devam ediyor, iş kur ve il tarım müdürlüğü aracılığı ile yaptığımız kurslarımız ağırlıklı olarak mesleki kurslar kapsamında devam ediyor. Şimdi hayat boyu öğrenme ki biz aslında hayat boyu öğrenme merkeziyiz. Bilgi toplumunun, bilgi ekonomisinin içinde yaşıyoruz. Nitelikli insan yetiştirmek bizim en önemli hedefimiz. Ben gelmeden önce kendi sistemimizde acaba İş Kur, İl Tarım Müdürlüğü aracılığı ile biz toplamda kaç kurs açmışız diye baktığımda bu yıl içerisinde 17 tane kurs açmışız. Süt sığırı yetiştiriciliği, meyve bahçeleri gübrelenmesi, organik tarım, pastacılık çırağı, aşçı çırağı gibi kursları açmışız. Yeterli mi değil. Bu kurslar bu işbirliği ile inşallah artarak devam edecektir. Bu bağlamda böylesine önemli bir günde tüm çiftçilerimizin gününü kutluyorum” şeklinde konuştu.

CEFAKAR: İSTİHDAM ODAKLI BİR ÇALIŞMADIR”

İş Kur Şube Müdürü İsa Cefakar: Biz istihdam kurumu olarak her zaman eğitim kurumları, odalar ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yürütmekteyiz. Bugünkü sertifika töreni de bunlardan birisi olup istihdam odaklı bir çalışmadır. Kadın çiftçi eğitimi farklı bir eğitim programıdır. Şöyle ki Kadın Çiftçilerimiz bu kurstan sonra öğrendiklerini çocuklarına yani geleceğin çiftçilerine ve diğer kadın çiftçilere de aktarmalarını ve bunun sonucunda da hem günümüze hem de geleceğe yönelik bir istihdam gerçekleştireceğimizi düşünüyorum. Kursu başarı ile tamamlayan kursiyerlerimizi tebrik ediyorum” ifadelerine yer verdi.

YAĞCI: BÜYÜK BİR ROL SAHİBİSİNİZ”

Öncelikli olarak sertifika almaya hak kazanan kadın çiftçilerin ve aralarında anne olan çiftçilerin anneler gününü kutlayan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yusuf Yağcı: Kadına karşı şiddetin son bulması, bu şiddetin kaldırılmasına karşı çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Bakanlığımızın bu anlamda almış olduğu önlemler, bunlarla ilgili çareler, neler yapabiliriz, bu şiddeti ortadan kaldırmak için nereden başlayabiliriz gibi sorulara temel cevap evrenimizden başlıyor ve bu evrenimizde asıl önemli olan annelerimiz ve siz değerli katılımcılarsınız. Bu anlamda şiddetle ilgili bütün çalışmalarımızda kadınlarımızın üretime katkı sağlamaları, aile içindeki şiddetin giderilmesi, toplumsal sorunların ortadan kaldırılmasında büyük bir rol sahibisiniz. Hepinizin 14 Mayıs Çiftçiler gününü kutluyorum” dedi.

TETİK: ”157 KADIN ÇİFTÇİMİZ KURSLARI BAŞARIYLA BİTİREREK SERTİFİKA ALMAYA HAK KAZANMIŞTIR”

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fahri Tetik: Kadın çiftçi sertifika dağıtım törenine hoş geldiniz.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği arasında imzalanan protokol ile düzenlenen eğitimler hem tarlada hem evinde çalışan kadın çiftçilerin yaşam standartlarının yükseltilmesi için 5 gün boyunca Demirciler ve Alıçören Köylerinde gerçekleştirilen eğitimlere Demirciler ve Çamyayla Köylerinden 60, Alıçören ve Yuva Köylerinden 50 olmak üzere toplam 110 kadın çiftçi katılmışlardır. Ayrıca kırsal kesimde yaşayan ve ziraat ile uğraşan genç çiftçilere mesleki eğitim verilmesi amacıyla "Tarımsal Nüfus Gençleşiyor" projesi kapsamında İş Kur İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ortaklaşa İlimizde 2014 yılı sonunda 8 kurs açılmış ve 157 kadın çiftçimiz kursları başarıyla bitirerek sertifika almaya hak kazanmıştır” dedi

“KADINLARIN ÜRETİMDE OLDUĞU, ELİNİN DEĞDİĞİ HER NOKTADA BEREKET VARDIR”

Tetik konuşmasına şöyle devam etti; Toplumun geleceğine yatırım yapmanın, eğitim düzeyi yüksek nesiller yetiştirmenin yolu kadınların bilgi ve birikimlerini arttırmaktan geçmektedir. Bu bağlamda ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunan kadınlarımızın eğitimine öncelik verdik. Kırsal alanda yaşayan kadınlarımız, eş ve annelik görevlerine ek olarak tarımsal üretimin her aşamasında da sorumluluk üstlenmektedir. Kadınların üretimde olduğu, elinin değdiği her noktada bereket vardır. Bu nedenle onları her alanda aktif olarak görmek istiyoruz. Kadınlarımızın iş gücüne daha fazla katılmalarını ve kalkınmada kadınların daha aktif rol almalarını sağlamak, tarımsal üretimdeki kaliteyi artırmak ve kadınlarımızın ekonomik ve sosyal konumunu güçlendirmek amacıyla düzenlenen eğitimlere katılan ve tarım sektörümüzün gizli kahramanları olan, tarımda çağ atlamanın anahtarları olmalarından ötürü her zaman önem verdiğimiz kadın çiftçilerimizin, edindikleri bilgi ve birikim ile il ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacaklarına inanıyor ve sertifika almaya hak kazanmış tüm kadın çiftçilerimizi tebrik ediyorum. Ayrıca yediğimiz her ekmekte, içtiğimiz her çorbada, giydiğimiz her kıyafette hakkı ve alın teri olan ve geçimini topraktan sağlayan topraktan aldığı ürüne değer katarak bizlere ulaştıran çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü de kutluyorum. Toprağın bereketinin üretime, üretimin zenginliğine ve huzur ortamına katkı sağlaması dileğiyle saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sertifika almaya hak kazanan kadın çiftlere sertifikaları takdim edildi ve ikramda bulunuldu.