Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, yaklaşan yılbaşı ile birlikte büyük zahmetlerle dikilen ve büyütülen, gelecek yıllarımızın ormanlarını teşkil edecek fidanlarımızın yılbaşı çamı adı altında usulsüz bir şekilde temin edilmesini engellemek istediklerini belirterek usulsüz fidan kesmenin suç olduğunu hatırlattı.

Ormanların oluşması için dikilen fidanların büyüme ve gelişme sürecinin tıpkı bir çocuğun büyümesi gibi ilgi ve bakım istediğini, zahmetli ve masraflı bir çalışma gerektirdiğini, bir ormanın oluşabilmesi için uzun yıllar geçtiğini ve bunun herkes tarafından bilindiğini, yılbaşı çamı olarak kullanılan ortalama bir fidanın, yetişme ortamına göre 5 ila 8 yıl gibi bir sürede büyüdüğünü ifade ederek ormanlardan usulsüz şekilde elde edilen ağaçlar için vicdan muhasebesi yapılması gerektiğine dikkat çekti.

FİDANLARI YASAL YOLLARDAN TEMİN EDELİM!

Yılbaşı çamı adı altında ormanlardan usulsüz faydalanmalara kesinlikle müsaade edilmeyeceğini belirten Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin kaçak kesim yapanlara karşı, motorize ekipler ve orman muhafaza memurları tarafından yapılan denetimlerin artırıldığını belirtti.

Ayrıca yılbaşı çamı olarak kullanılan çam, göknar, ladin gibi ağaçların usulsüz bir şekilde ormanlardan temini yerine, vatandaşların boylu ve 3 yaşından büyük fidanları bedelini ödeyerek Bolu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı fidanlıklardan temin edebileceğini, istendiği takdirde yılbaşı çamı olarak kullanılan fidanların daha sonra uygun alanlarda toprakla buluşturulması için gerekli yardımın Bolu Orman Bölge Müdürlüğü personeli tarafından ücretsiz olarak verileceğini ifade etti.

YASALAR NE DİYOR?

Usulsüz ağaç veya fidan temini hakkındaki Kanunları hatırlatan Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, 6831 sayılı Orman Kanunun 14. ve 91. maddesi uyarınca Devlet ormanlarında, yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları, kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepelerini veya dallarını kesmek veya koparmak veya ağaçlardan yalamuk, pedavra hartama çıkarmak yasaklanmıştır. Bu maddelere aykırı olarak eylem yapanlar üç aydan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Suçun konusu fidan olması halinde ise verilecek ceza bir kat artırılır” ifadesinde usulsüz fidan teminiyle ilgili cezai uygulamanın açıkça belirtildiğini, özellikle ormandan usulsüz fidan temin edenlere 10 yıla kadar hapis cezası uygulanabileceğinin altını çizdi.

VATANDAŞLARDAN BEKLENTİLERİMİZ!

Son olarak vatandaşları kaçak kesim yapmamaları yönünde uyaran Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin usulsüz fidan temini yapanları görenlerin Bölge Müdürlüğü ücretsiz ALO 177 Yangın İhbar Hattına bildirmelerini istedi. Haber Merkezi