Bolu Orman ve Su İşleri Müdürü Sezgin Akay, kentte eskisi gibi kaçak avlanma olmadığı için yaban hayvanlarının popülasyonunun gün geçtikçe arttığını söyledi.
Akay, yaptığı açıklamada, Mudurnu, Seben, Kıbrısçık ve Dörtdivan bölgelerinde çok sayıda ayı bulunduğunu belirterek, yaşam alanlarının korunduğunu, yiyecek sıkıntısı çekmediklerini söyledi.
Akay, Abant Tabiat Parkı'nda yaşayan su samurlarının da kırmızı listede olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Biraz polemik olmuştu. Gölde su seviyesi yükselince su samurlarının yuvaları suyun altında kalmıştı. Oysa samurların yuvaları tam kıyı ile suyun birleştiği noktada oluyor. Su yükselince samurların yuvaları su altında kaldı. Samurlar da yuvalarını o dönem terk ettiler gibi algılandı. Tatilciler görmeye başladı, tabii 'kaçtılar' diye algı oluştu. Su samurları, Abant'ı terk etmez çünkü suyu çok temiz, en sevdikleri balık da orada. Dünyada nesli tükenmekte olan hayvan bunlar. Kırmızı listede hayvanlar, o yüzden çok değerli. Onlara gözümüz gibi bakıyoruz."
Abant Gölü'ndeki "Hollanda Sarısı" adı verilen balıkları kontrol altında tutmaları gerektiğine işaret eden Akay, bu türün her ortamda ve şartta yaşayabildiğini anlattı,
İnşaatı devam eden Abant Alası Üretim Çiftiliği hakkında da bilgi veren Akay, kasımda ilk yavruları üreteceklerini vurguladı.
"Ekipmanlarının ihalesini yaptık" diyen Akay, "Tanklar, kuluçka, anaç havuzları gibi ekipmanları bir ay sonra yerleştiririz. Yılda 750 bin yavru kapasiteli tesisimiz var. Çok modern bir tesis olacak. Türkiye'de bir örneği daha yok" şeklinde konuştu.
Balıkçılardan gelen şikayetler üzerine Abant Gölü'ndeki kerevitlere de müdahale ettiklerini aktaran Akay, "Özellikle balıkçılardan 'kerevit sayısı çok arttı' diye şikayetler gelmeye başladı. Gölün birkaç noktasında hakikaten kerevit var, popülasyon artmış. Gölü tehlikeye atacak bir artış değil fakat çok olduğu bölgelerde kısmen kerevitleri toplayıp imha ettik. Bolu'da artık eskisi gibi kaçak avlanma olmadığı için yaban hayvanlarının popülasyonu gün geçtikçe artıyor" değerlendirmesinde bulundu.