Özel Çağsu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doğu Kemik, kadınların her türlü sorunlarında mutlaka jinekolojik muayene olması gerektiğini söyledi. Kemik, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, Jinekolojinin, cinsel sağlığı ve üreme sağlığını korumaya yönelik özel tıbbi bir bakım olduğunu belirtti.

Özel Çağsu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doğu Kemik, kadınların her türlü sorunlarında mutlaka jinekolojik muayene olması gerektiğini söyledi. Kemik, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, Jinekolojinin, cinsel sağlığı ve üreme sağlığını korumaya yönelik özel tıbbi bir bakım olduğunu belirtti. Bu bakımın, hastalıklardan koruduğunu ve kanserlerin erken tanısı ile üreme organlarını etkileyen enfeksiyonların erken tanı ve tedavisini sağladığını ifade eden kemik, kadınlarda daha sonradan görülebilecek kısırlık gibi komplikasyonların önlenmesini sağladığını söyledi.

Kemik, kadınların, kadın doğum uzmanına başvurulduğunda yapılacak işlemler hakkında da bilgiler vererek, şunları söyledi: Birçok kadın için ilk jinekolojik muayene oldukça tedirgin edici gözükse de önemi düşünüldüğünde bu randevunun kesinlikle ertelenmemesi gerekir. Bir kadının bu randevuda nelerle karşılaşacağını bilmesi endişelerini yenmesinde yardımcı olur. Öncelikle kişisel, ailesel, cinsel ve tıbbi öyküler alınır. Jinekolojik muayene yapılır ve laboratuvar testleri istenir. Muayenenin adet kanamasının olmadığı bir dönemde yapılması gerekir. Adet kanaması hem laboratuvar testlerinin sonuçlarını hem de muayeneyi etkiler. Muayene öncesindeki birkaç gün vajinal duş ve krem kullanımından kaçınmak gerekir.” Kadınların, kadın doğum uzmanı ile ilk randevudan önce sormak istedikleri soruları belirleyerek, not alması gerektiğini ifade ederek, Bu durum randevunun daha verimli geçmesini sağlar. Kadın doğum uzmanına verilen bilgilerin ve aktarılan şikayetlerin eksiksiz olması gerekir. Kadın doğum uzmanına verilen tüm özel bilgiler gizli kalır. Yanlış ya da eksik bilgi verilmesi tedaviyi ve sorunların belirlenmesini olumsuz etkiler” şeklinde konuştu.

Jinekolojik muayenede doktora, son adet tarihi, adet döngülerinin uzunluğu, adet kanamasının ne kadar sürdüğü, ara kanamaların olup olmadığı, genital ağrı, kaşıntı ve akıntı varlığı, başka bir tıbbi problemin olup olmadığı, aile fertlerinde görülen hastalıklara ait bilgiler, önceden geçirilmiş hastalıklar, cerrahi işlemler ve kullanan ilaçlara ait bilgiler, sigara, alkol ve beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi verilmesi gerektiğini de anlatan Kemik, Birçok kadın jinekolojik muayene öncesinde son derece tedirgin olur. Oysa jinekolojik muayene ağrıya yol açmayan kolay ve beş dakikadan fazla sürmeyen bir işlemdir. İlk muayene öncesinde kişinin kendini rahatsız hissetmesi son derece doğaldır ve muayenede neler yapılacağı konusunda önceden bilgi sahibi olmak endişeleri azaltır” dedi.

jinekolojik açıdan ilk muayene için 18 yaş”tan bahsedilse de yaşa dikkat edilmemesi gerektiğinin altını çizen Kemik, Karnın alt bölgesinde ağrı, adet düzensizlikleri, adet kanamasının olmaması veya aksaması, anormal kanamalar, dış genital organlarda ağrı, şişlik, kaşıntı, kitle ve yaralar bulunması, vajinal akıntı, kaşıntı ve ağrı olması, On beş, on altı yaşına gelinmesine rağmen adet kanamasının olmaması, mutlaka jinekolojik kontrolden geçilmesini gerektiren durumlar” diye konuştu. Haber Merkezi