Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş mantar zehirlenmeleri konusunda vatandaşları uyardı. Taş, mantar tüketicilerinin zehirlenme konusunda ciddi sıkıntılar yaşamamaları için etiketli mantarlar tüketmesi gerektiğini söyledi. Mantarların zehirli ya da faydalı olup olmadığını ayırt etmenin uzmanlık istediğini de sözlerine ekledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş; Tüketicilerimizin rastgele bir şekilde rastgele yerlerden mantar toplamamalarını özellikle biz söylüyoruz. Çünkü bu uzmanlık isteyen, bunların zehirli veya zehirli değil, yararlı, faydalı onu ayırt etmek gerekiyor. Bunu her önüne gelen her şekilde topladığı zaman ciddi sıkıntılar yaşanabiliyor. Şuana kadar ki zehirlenmelerde hamdolsun ciddi sıkıntılar oluşmadı. Ama bu olmayacak demek değildir. Onun için bildikleri yerden, özellikle marketlerimizde resmi etiketli belgeli patentli mantarlar var kültür mantarları onlardan tüketilmeli. Veya da bilinenler herhangi bir risk unsuru olmayan mantarlardan yemeleri gerekiyor. Bazen geri dönüşümü mümkün olmayan yaralar ve zararlara yol açılabiliyor” dedi.

Sokaklarda satılan mantarlar denetleniyor mu sorusuna da cevap veren İsmail Taş; Tabi biz bunların denetimlerini yapıyoruz. Yalnız yerel ve yöresel ürünler olduğu için sokaklarda bu tür satışlar oluyor. Bunu biz minimize etmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de tabi çiftçilerimizin belli geçim kaynaklarını da tamamen kaldırmadan kontrol altına alıyoruz.” diye konuştu. Satıcıların ve tüketicilere yönelik bir eğitim çalışması var sorusuna ise; Sokak satıcılarımız için, yöresel ürün satıcılarımız için çiftçilerimiz için hem de tüketicilerimiz için bu tür eğitimler talep ettikleri takdirde yapılır, yaparız. Yeter ki talep etsinler” diye cevap verdi.