BOLU Sanayici Ve İşadamları Derneği Başkanı İsmail Hakkı Özmen'in, Bolu'nun GSMH gelirlerinin yanlış hesaplandığına dair açıklamalarına TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu)'da destek verdi. TÜİK Başkanı Birol Aydemir, TÜİK rakamları çok da net değil” demişti.
Geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama ile Bolu'nun hem teşviklerden, hem de AB Hibe fonlarından yararlanamadığına dikkat çeken BOSİAD Başkanı İsmail Hakkı Özmen, Cuma günü, TÜİK Başkanı Birol Aydemir'in gazetelere yansıyan, TÜİK rakamları çok da net değil” açıklaması üzerine, Bizde aynı şeyi söylüyoruz. TÜİK'in Bolu için öngördüğü rakamlar gerçeği yansıtmıyor. TÜİK Başkanının itirafı bizlerin haklı olduğumuzu gösteriyor. TÜİK Başkanı verilerin devletten alınamadığına ve özel sektörden de sağlık veri alınamadığına dikkat çekiyor. Çok ciddi bir çalışma ile Bolu'nun gerçek rakamları ortaya konulmadır. Bolu Valiliği, Bolu Belediye Başkanlığı, Üniversite ve Sivil Toplum Örgütleri bir araya gelerek bu konuyu yeniden ele almalıyız” dedi.
TÜİK Başkanı ne demişti?
TÜİK Başkanı Birol Aydemir'in 15.02.2013 tarihinde Hürriyet gazetesinin internet sitesinde yer alan haberi şöyle: … TÜİK Başkanı Birol Aydemir , Belli bir kapasitemiz ve gücümüz var. Bu sınırlı gücümüzle çok da fazla ileri gidemiyoruz. Veri almak için cebelleşiyoruz” diye konuştu. Maliye Bakanlığı ve Sosyal Hizmetler Kurumu'nun kendileriyle veri paylaşma konusunda cimrilik yaptığını vurgulayan Aydemir, Avrupa Birliği'nde (AB) bu bilgiler bakanlıklardan alınıyor biz ise şirketlerle anket yapıyoruz. Maliye Bakanlığı ve SGK bizimle verileri paylaşırsa doğru veriler ortaya çıkacak” dedi.
AB'de istatistik kurumlarının, gelir idaresi gibi kurumlardan bu bilgiler alabildiğine dikkat çeken Birol Aydemir, kamu kurumlarının standartlara uygun şekilde veri sağlaması halinde daha kesin bilgiler elde edilebileceğini söyledi. Aydemir, Maliye, ‘vergi mahremiyetine giriyor', Sosyal Hizmetler de ‘kişi mahremiyetine giriyor' diyor, veri vermede bizimle çok işbirliği yapmıyor. Biz ise bu bilgileri sadece şirketlerden alabiliyoruz. Biz de bu şirketlerden aldığımız veriler üzerinden raporlarımızı hazırlıyoruz. Şirketlerden gelen veriler sağlıklı olmayabiliyor” diye konuştu…