18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla Şehitlik Mezarlığında anma programı düzenlendi.

Haber Elif ERDOĞAN

Şehitlikteki törene Vali Aydın Baruş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven, askeri ve sivil erkan, şehit yakınları, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 18 Mart Şehitler Günü Anma programı, Şehitlikte çelenklerin sunulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Şehitlikte düzenlenen törende Piyade Kurmay Yüzbaşı Özcan Öztürk tarafından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapıldı.

Yüzbaşı Özcan Öztürk anma konuşmasında şu ifadelere yer verdi ; Bugün Türk Halk tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale zaferinin 100. Yıl dönümünü kutlamanın büyük sevinci içerisindeyiz. Üzerinde huzur ve güvenle yaşadığımız kutsal vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimize karşı kutsal görevimizi yerine getirmenin gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Çanakkale zaferi dünya tarihinin bir dönüm noktası olan, Kurtuluş Savaşı'nın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, Yüce Türk Ulusunun kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azminin mücadelesi olmuştur. Bu cephenin isimsiz kahramanları vatanın her bir köşesinde Çanakkale'ye koşarken asla geriye dönmeyi düşünmemişler , Türkün onur ve haysiyetini en güzel şekilde korumakla üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmişlerdir. Mehmetçiklerimizin vatanseverliği ve kahramanlığı hiçbir gücün baş edemeyeceği Çanakkale'de bir kez daha dünyaya duyurulmuş, yıllardır kaybedilen savaşlar ardından kazanılan bu zafer Türk ulusunun özgüvenini tazelemiştir. Çanakkale'de bir güneş gibi doğan Mustafa Kemal gönüllerde tutuşturduğu ulusal bağımsızlık meşalesi ile Türk ulusunu bağımsızlığına kast edenlere karşı mücadele etmek için ayağa kaldırmıştır. Çanakkale zaferi ile şehitler günü olarak da andığımız bu anlamlı günde kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak, şehitlik unvanına erişen aziz şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyoruz. Aziz şehitlerimiz yattıkları yerlerde şunu hissetmelidirler ki; temiz kanları ile suladıkları kutsal vatan toprakları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından en kutsal emanet olarak muhafaza edilecektir. 18 Mart şehitler günü münasebeti ile bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanımızın bölünmez bütünlüğü Cumhuriyetimizin temel niteliklerini muhafaza için gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi de saygıyla anar tarih boyunca ordusuna her zaman destek olan tüm Türk ulusuna şükranlarımı sunarım.”

Yüzbaşı Özcan Öztük'ün günün anlam ve önemini açıklamasının ardından Vali Aydın Baruş Şehitlik Defterini imzaladı ve İl Müftüsü İzani Turan tarafından dua okundu. Şehitlikte yapılan programın sonunda şehit mezarları ziyaret edilerek karanfil bırakıldı ve dualar okundu.

Daha sonra Kültür ve Turizm il müdürlüğü salonunda 18 Mart Çanakkale zaferi şehitleri anma etkinlikleri kapsamında İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Bolu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerin hazırladığı gösteriler sahne aldı.

Kürsüye çıkan Bolu Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Beşir Karahasanoğlu; Türk tarihinin şanlı sayfalarından biri olan Çanakkale zaferinin 100. Yıl dönümünü kutluyoruz. Tarihten silinmek istenen bir milletin bütün yokluk ve imkansızlıklarına rağmen vatanını yüksek bir ruh ve şuurla canı pahasına nasıl savunduğunu gösteren bir mücadele destanı olarak insanlık tarihi içinde çok özel bir yere sahiptir. Çanakkale ruhu göstermiştir ki dünyada bu milletin varoluş iradesini kıracak hiçbir güç yoktur. Çanakkale'de ortaya konulan bu sarsılmaz vatan sevgisi, bu millet olma bilinci en büyük zenginliğimiz en büyük gücümüzdür. Millet olarak yokluk içindeyken bile Çanakkale geçilmez dedirten sağlam inancın sarsılmaz bir ruhun mirasçılarıyız. Aydınlık geleceğimizin teminatı dün olduğu gibi bugün de bu ruh ve inançtır. Çanakkale zaferi sadece geçmişimizin aziz bir hatırası olarak değil geleceğe yürüyüşümüzün en güçlü ilham kaynaklarından biri olarak da milletimizin hissiyatında son derece önemli bir yere sahiptir. Çanakkale zaferi vatanseverlik, fedakarlık, cesaret gibi yüksek faziletlerin kahramanca sergilendiği bir destandır. Hiçbir cephe, hiçbir savaş Çanakkale kadar tarihin akışını bütünü ile değiştirmemiştir. Çanakkale zaferi milletimizi ihya edecek, kenetlendirecek, başarıya ulaştıracak potları bünyesinde barındırmaktadır. Çanakkale'de Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi ile milletimiz bir bütün olarak mücadele vermiştir. Vatan söz konusu olduğunda aidiyetlerin hiçbir önemi olmadığının en güzel örneğidir. Toprağın her bir karışı Mehmet Akif Ersoy'un Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda mısraında ifade ettiği üzere şehit kanlarıyla sulanmıştır. Milletçe Çanakkale ruhunu kuşanmaya muhtacız. Bu ruh birlik ve beraberliğimizin teminatıdır. Bu inançla Çanakkale zaferinin 100. yıl dönümünü kutluyor tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum” ifadelerine yer vererek şehitlerimize Allah'tan rahmet diledi.


Etkinlik kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığının düzenlemiş olduğu Gençlerden ecdada mektup” yarışması kapsamında öğrenciler tarafından yazmış oldukları mektuplar okundu ve öğrenciler tarafından Çanakkale şehitlerimizi anlatan tiyatro gösterileri düzenlendi. Etkinliğe ilgi oldukça fazla iken duygu dolu anlar da yaşandı.