Taşeron firmada çalışan işçilerin mağduriyetlerinin tamamen müteahhitlik firması ile ilgisi olduğu belirtilen açıklamada, Taşeron çalıştırma sisteminde işten çıkarmalar, tamamen ilgili firmanın inisiyatifine bağlıdır” denildi.
Bolu Belediyesi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:
Bolu Belediyesi, her belediyenin uyguladığı gibi bazı hizmet işlerini müteahhitlik firmalarına yaptırmaktadır. Özellikle şehir içi düzenlemelerdeki büyük yatırımlarda uygulanan bu sistem sonucu, firma içi uygulamalar tamamen, firmaların yönetimleriyle alakalı olarak gelişmekte, işe alımlar ve işten çıkarmalarla ilgili tüm istihdam politikaları aynı şekilde firmanın kararları doğrultusunda oluşmaktadır.
Bolu'nun cadde ve kaldırım çalışmaları da bu yöntemle yürütülmektedir. Bu işi yürüten ilgili müteahhit firmanın aldığı bir kararla bazı işçileri işten çıkarma kararı hem protestolara hem de olaylara neden olmuştur. Bu süreçte işten çıkarılan işçiler belediyeden yardım istemek amacıyla bazı belediye yetkilileri ile görüşmüşler, yetkililerimiz de mağdur olmamaları için ellerinden geleni yapacağını ifade etmiştir.
Bu süreçte meydana gelen olaylarla ilgili üzüntü duyduğumuzu ifade ederken, cadde ve kaldırım düzenlemelerinde işi üstlenen firmaların istihdam politikası başta olmak üzere tüm firma içi politikalara ‘karar verme ve uygulama' yetkileri olduğunu, bir kez daha hatırlatmak isteriz.
Tüm bu gerçeklerle, taşeron çalıştırma sisteminde işten çıkarmalar, tamamen ilgili firmanın inisiyatifine bağlıdır ve Belediyemizin müteahhitlik firmasının istihdam politikası ve çıkan olaylarla doğrudan, dolaylı hiçbir ilgisi yoktur! Bolu Belediyesi üstlenici firmaya ödemelerini yaptığı için taşeron işçilerin alacakları konusunda muhatap değildir.