2005 yılından itibaren Türkiye Satranç Federasyonunun ana sponsorluğunu üstlenen Türkiye İş Bankası, Bolu il genelinde 10, merkezde de 8 adet okula satranç malzemesi bağışladı. Türkiye İş Bankası tarafından bağışı yapılan satranç malzemeleri Solmaz- Ahmet Baysal-Öğretmen Evi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen bir törenle okul müdürlerine teslim edildi.


HABER: EMRAH ÖGET

Türkiye İş Bankasının Bolu genelinde 10, merkezde de 8 adet okula bağışını yaptığı satranç malzemelerinin, Solmaz-Ahmet Baysal-Öğretmen Evi'nde gerçekleştirilen devir teslim törenine İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu, Türkiye İş Bankası Bolu Şube Müdürü İlker Kıyak, Türkiye İş Bankası Bolu 2. Şube Müdürü Türkiye Satranç Federasyonu Bolu İl Temsilcisi Yücel Yıldırım ve okul müdürleri katıldı.

“SATRANÇ, ÇOCUKLARA KOLAYCA ÖĞRETİLEBİLİR”

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Türkiye Satranç Federasyonu Bolu İl Temsilcisi Yücel Yıldırım, Akıl ve Zeka oyunları, çocuklarımızı eğlendirirken zihinsel olarak gelişmesini de sağlamaktadır. Bu durum uluslararası eğitim bilimcileri tarafından kanıtlanmış bir gerçektir. Çocuklar, keyif alarak yaptıkları etkinlikler sonucunda öğrendiklerini hafızalarında daha iyi saklayabilmektedirler. Bu nedenle sadece okulda değil okul dışında da çocuklarımızı akıl ve zeka oyunlarıyla tanıştırmalıyız. Eğitim bilimcileri tarafından yapılan araştırmalar sonucunda zeka oyunları içinde satranç oyununun özel ve farklı bir yerde değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Beyinde dikkatin, hafızanın, mantık ve kıyaslamaların kontrol edildiği bölgeler belirli disiplinlerle geliştirilebilmektedir. Bunun da en kolay şekilde satranç eğitimi ile mümkün olduğu bilinen bir gerçektir. Satranç bir oyunun ötesinde farklı değerlere sahiptir, Satranç alanında yapılan araştırmalar sonucunda, satranç temel eğitimini doğru şekilde almış satranç oynayan bireylerin, keşfetme yeteneği, eleştirel düşünme, karar verme, problem çözme gibi zihinsel kapasitelerinde gelişmeler olduğu tespit edilmiştir. Zor gibi gözüken satranç, çocuklara kolayca öğretilebilir. Çünkü küçük çocuklarda öğrenme yetisi en az büyükler kadardır. Satranç, çocukların sahip olmasını istediğimiz temel becerileri eğlenirken öğrenmesi ve yaşam boyunca kullanmasını sağlar. Oyunun kurallarını öğrenmek her yaş için oldukça kolaydır ama kurallar sonrası asıl vakit alan biraz önce saydıklarımızı uygulayacak zihinsel gelişimi doğru tamamlayabilmektir. Aksi takdirde satranç oyununu sadece oyun olarak öğrenmek, çocuklara uzun vadede zihinsel gelişim açısından bir şey kazandırmaz. Satranç eğitimi, çocuklarda dikkati artırır, hafızayı güçlendirir ve zekayı hızlandırır. Satranç ile ilgilenen öğrencilerin çoğunluğunda dikkati arttırmak, hafızayı güçlendirmek ve zekayı hızlandırmak mümkündür. Okul hayatı boyunca satranç temel eğitimini ufak yaşlarda almış ve satrancı doğru şekilde düşünerek bir plan içinde oynayan öğrencilerin öğrenme düzeylerinde, okul ve akademik başarılarında uzun dönemli artışlar sağlandığı ve çoğunlukla yaşıtlarından önde oldukları tespit edilmiştir” dedi.

“KENDİLERİNE EN DERİN ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM”

Yaptığı bağışlardan dolayı Türkiye İş Bankası'na teşekkür eden Yıldırımı, Satrancın çocuklarımız üzerindeki etkisini doğrulayan ülkemizin en önde gelen kuruluşlarından Türkiye İş Bankası da 2005 yılından itibaren 11 yıldır Türkiye Satranç Federasyonun Ana sponsorluğunu devam ettirerek sosyal sorumluluk projesini layıkı ile halen devam ettirmektedir. Bu kapsamda; 2014 verilerine göre okullarımıza 11000 adet satranç sınıfı kazanımı, Ulusal düzeyde; İş Bankası 8 Yaş Altı Minikler Satranç Şenliği, Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası, Türkiye Yıldızlar Satranç Şampiyonası, Türkiye İş Bankası Süper Satranç Ligi ile Avrupa'nın önde gelen turnuvalarına katkıları takdire şayandır. Şimdi de ilimizin çok değerli öğrencilerine yaptıkları katkı ile bizi fazlasıyla mutlu etmişlerdir. Kendilerine en derin şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

“BURADA BULUNMAKTAN MUTLULUK VE GURUR DUYMAKTAYIM”

Türkiye Satranç Federasyonu Bolu İl Temsilcisi Yücel Yıldırım'dan sonra sözü alan İş Bankası Bolu Şube Müdürü İlker Kıyak, Burada bulunmaktan mutluluk ve gurur duymaktayım. İnşallah burada yaptığımız katkımız sayesinde Bolu'da da öğrencilerimiz satrancı sever ve bunu geliştirir. İnşallah satrançta da Bolu'ya şampiyonluk getiren öğrencilerimizin olmasını sağlarız” diye konuştu.

“207 TANE OKULUMUZ VAR HER BİRİNE BİRER TANE İSTİYORUZ”

Son olarak sözü alan Bolu İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu İş Bankası Şube Müdürüne teşekkür ederek, Satranca çok meraklıyım ama bir türlü bilgisayarda rakibi yenemiyorum. Canlı kişilerle oynayacak zamanım da olmuyor. İnsan yenilmekten bıkıyor. Ama şunu söyleyeyim çalıştığım okullarda, satranç kulüpleri oluşturdum, bu iş ile ilgili belgesi olan öğretmenler önemli öğrenciler yetiştirdiler. Hatta Antalya'ya turnuvalarda bir çok satranççıyı destekleyerek gönderdik. En faydalı, en iyi spor olduğuna inanıyorum. Tablet teknolojisi öğrencilerimizi çok daha farklı oyunlara yönlendirdi, bilim kurgu oyunları, savaş oyunları gibi. Ama en önemli oyun bence satranç, çünkü üç hamle sonrasını düşünebiliyorsanız eğer olay bitiyor. Ama her her hamleyi yaptıktan sonra bir dahakini daha sonra düşünürüm dersen o zaman yeniliyorsun. Bu iş hayatında da böyle, birkaç hamle sonrayı düşünebilen insanlar başarılı oluyor. Yani zekasını açmış, geliştirmiş insanlar daha başarılı oluyor. Bu faydalı faaliyete öncülük eden İş Bankası'na teşekkür ediyorum. Bu tabi yeterli değil bizim 207 tane okulumuz var her birine birer tane istiyoruz” dedi. Daha sonra yapılan devir teslim töreni ile İş Bankası tarafından bağışlanan satranç malzemeleri okul müdürlerine teslim edildi.