İnsan hakları ve demokrasi etkinlikleri için Bolu Belediye Başkanlığı ve Özel Gürtan İlkokulu Müdürlüğü arasında İnsan Hakları Ve Demokrasi Haftası kutlama protokolü imzalandı. Bolu Belediyesi ile imzalanan protokol çerçevesinde düzenlenen 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü programı, Özel Gürtan Okulları Konferans Salonunda yapıldı.

Programa, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Bolu Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Turgut Delal, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İsa Özcan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaman, İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, Bolu Barosu Başkanı Sabri Erhendekçi, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Özel Gürtan Okullarında düzenlenen 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü programı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

“İNSAN HAKLARININ BİLİNMESİ VE KULLANILMASI ÇOK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

Programda ilk konuşmayı Okul Müdürü Celal Arslan yaptı. İnsan haklarının önemini vurgulayan Arslan; İnsan hakları tüm insanların hiçbir ayırım gözetmeksizin, yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmasıdır. Herkes, cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, tabiiyet, düşünce farkı, ulusal ve toplumsal köken, zenginlik gibi fark olmaksızın kanun karşısında eşittir. İnsan hakları, sadece insan olmak nedeniyle sahip olunan haklar olarak devlet hukukundan önce gelir ve bağımsızdır. İnsan hakları ve demokrasi etkinlikleri için Bolu Belediye Başkanlığı ve Özel Gürtan İlkokulu Müdürlüğü arasında İnsan Hakları Ve Demokrasi Haftası kutlama protokolü imzalandı. Protokol gereği, il merkezi ilkokul 3 ve 4'üncü sınıflar arasında resim yarışması, il merkezi, ortaokul öğrencileri arasında ise şiir yarışması organize edildi. Katılan eserler jüri tarafından değerlendirilmiş olup, ödülleri takdim edilecektir. Gürtan Okullarından katılan öğrencilerin değerlendirmesi okul bünyesinde gerçekleştirilmiştir. Biz görevimiz gereği her anımızda öğrencilerimize insan olmayı ve insan kalabilmeyi öğretiriz. İnsan haklarının bilinmesi ve kullanılması bizim için çok önem arz etmektedir ” diye konuştu.

“İNSAN HAKLARININ TARİHİ İNSANLIK TARİHİ İLE ÖZDEŞTİR”

Özel Gürtan Okulları Müdürü Celal Arslan'ın ardından konuşan Bolu Belediyesi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Begüm Tunçel, İnsan haklarının insanlık tarihi ile özdeş olduğunu söyleyerek; İnsan hakları insanlar arasında hiçbir ırk, din, dil, yaş ve cinsiyet farkı gözetmeksizin, doğuştan sahip olduğu kişiliğimize bağlı, dokunulamaz, devredilemez, insan olmamız sebebiyle bize verilmiş haklar olarak kabul edilen bir kavram. Bu kavram, ancak ve ancak, demokratik bir düzen içinde eşitlik ve bağımsızlık temeline dayalı olarak anlam ve içerik kazanmaktadır. İnsan onuru yüceltildiği, adalet ve hukuk egemen olduğu sürece bu haklar somutlaşmakta, canlanmakta ve ete kemiğe bürünmektedir. İnsan haklarının tarihi esasında, insanlık tarihi ile özdeştir. Hemen hemen her çağda ve toplumda, insana ve insan haklarına saygı değişik biçimlerde ortaya konulmuştur” ifadelerini kullandı.

“İNSAN HAKLARI BAKIMINDAN BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNDEN ÇOK DAHA ÖNDE BİR ÜLKEYİZ”

Programda son konuşmayı Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaman yaptı. Yaman; İnsan haklarının temeli daha ilk yıllardaki eğitimden başlayan bir kavram. Topluma eğitimle yayılmaya başlayan bir kavram. Bu amaçla okul çağındaki çocuklarımızın insan hakları temelinin eğitimle başlatılması ile yayılmasını önemsiyoruz. Dünyanın her tarafından insan haklarından bahsediyoruz, etkinlikler yapıyoruz, bu işin pratiğine geldiğimizde dünyaya baktığımızda insan haklarının insanlara karşı uygulanması millete, devlete, kişiye göre değişen bir kavram. Örnekler gösteriyor ki, günümüzdeki en iyi savunan ülkelerin, insan haklarının uygulanmasında kendi insanlarına özgü, başka insanlara gelince insan haklarından söz etmeleri mümkün değil. Kendi ülkemizi biz medeni diye tanımladığımız ülkelerle kıyasladığımızda emin olun ki, yaşadığımız şu günde biz insan hakları bakımından birçok Avrupa ülkesinden çok daha önde olan bir ülkeyiz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından öğretmenler ve 6. Sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan İnsan Hakları Oratoryosu katılımcılara sunuldu.

Programın devamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenciler şiirlerini okudu.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlenen program, protokol üyelerinin yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödül takdim etmesi ile sona erdi. A. Haktan Yamantürk