Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, Ankara İçme suyu 2. Merhale Projesi ile başkente yıllık 226 milyon metreküp su sağlanmasının amaçlandığını belirterek, Tünel kazma ve kaplama inşaatında 15 bin 100 metre ilerleme sağlandı, inşaatın yüzde 45'lik bölümü tamamlandı” dedi.
Baygın, yaptığı açıklamada, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün (DSİ) Gerede ilçesinden Ankara'ya su taşıyacak sistemin ihalesini 10 Aralık 2010'da tamamlandığını söyledi.
Ulusu Çayı üzerinde inşa edilen Işıklı Regülatörü ve iletim tüneli vasıtasıyla suyun Çamlıdere Barajı'na aktarılacağını ifade eden Baygın, şunları dile getirdi:
"Tünelin delme, segment kaplama ve enjeksiyon imalatlarının her biri 240 metre uzunluğunda 3 tünel delme makinesiyle yapılıyor. Bu anlamda Türkiye'de ilk defa aynı anda 3 farklı yönden tünel delme makinesi kullanılıyor. Tünel kazma ve kaplama inşaatında 15 bin 100 metre ilerleme sağlandı, yapımın yüzde 45'lik bölümü tamamlandı. Özellikle kış ve bahar aylarında fazla olan su, regülatör aracılığıyla tünele yönlendirilecek."
Baygın, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun çalışmaları takip ettiğini kaydederek, projeyle Ankara'ya yıllık 226 milyon metreküp içme suyu aktarılmasının planlandığını bildirdi.
Projede hızlı ilerleme sağlandığına dikkati çeken Baygın, "Işıklı Regülatörü'nde mekanik aksamın montajı devam ediyor. Maliyeti yaklaşık 341 milyon 773 bin lira olacak projenin 2014 yılı sonu itibarıyla bitirilmesi planlanıyor" ifadesini kullandı.