Tarihçi-yazar Ekrem Şama, 'Çanakkale geçilmez' diyen milli kahramanların iyi tanınması gerektiğini söyledi.

Anadolu Gençlik Derneği(AGD) Gerede Temsilciliği, Gerede Belediyesi Melih Gökçek Gençlik Merkezi'nde ‘İnancın Zaferi Çanakkale' isimli konferans düzenledi. Konferansa Saadet Partisi Milletvekili adayı Veysel Çetinkaya, Yeniçağa Belediyesi eski başkanı Ahmet Kızıltan, Gerede ve çevre ilçelerden gelen halkın yoğun ilgisi dikkat çekti. Konferans, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra sinevizyon gösterisi ile başladı.

Tarihçi-yazar Şama, konferansa katılanlara Çanakkale Zaferi'nin bilinmeyen yönlerini anlattı. Gençlere milli kahramanlarınızın iyi öğretilmesi gerektiğini anlatan Şama, "Gençlerimiz ne yazık ki sarhoşların kahramanlarını iyi biliyorlar. Raki, Rambo'yu izleyerek büyüdüler. Bizler gençlerimize Seyit Onbaşı, Yahya Çavuş gibi kahramanlarımızı anlatmalıyız ki onları örnek alsınlar. Bu gün medyada Seyit Onbaşı'nın neden bir filmi yok. Artık bunların yapılması gerekir" diye konuştu.

Katılımcılara Çanakkale Savaşı'nın önemli olaylarını anlatan Şama, 600 yıl dünyaya hükmeden Osmanlı Devleti'nin haçlı sömürülerine engel olduğunu söyledi. Şama, Çanakkale Savaşı'nın da haçlı zihniyetinin dünyayı sömüre bilmek için Osmanlı'daki hilafeti yıkmak için yapıldığını ifade etti.

Yenilmez İngiliz ve Fransız krallıklarının Çanakkale'de hezimete uğradığını aktaran Şama, zaferinde iman gücüyle ve Allah'ın yardımıyla gerçekleştiğini dile getirdi. Tarih kitaplarında ve rehberlerin Çanakkale Zaferi'nde hep 57. alaydan bahsettiğini dile getiren Şama, yüzde 90'nı şehit olan 27. alaydan kimsenin bahsetmediğinin altını çizdi.

Anadolu Gençlik Derneği Gerede Temsilcisi Veysel Ayeroğlu da yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin tarihimizde ayrı bir önemi olduğunu söyledi. Çanakkale ve Sarıkamış'a her gencin mutlaka gitmesi gerektiğini vurgulayan Gayretli, "Japonlar çocuklarına Hiroşima ve Nagazaki'ye götürerek onlara bir şuur verirler. Bizde geleceğimiz olan çocuklarımızı, gençlerimizi mutlaka Çanakkale ve Sarıkamış'a götürerek o ruhu, şuuru vermemiz gerekiyor" ifadesini kullandı. Haber Merkezi