Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları'nın Bolu'da yetiştirilmesi ve ilimizle özdeşleştirilmesi gereken ürünlerin çıkartılması talimatı üzerine ilk toplantı Bolu Orman Bölge Müdürlüğü'nde düzenlendi. Vali Zahteroğulları'nın başkanlık yaptığı toplantıda, ceviz yetiştiriciliği konusu masaya yatırıldı. Toplantı sonunda Vali Zahteroğulları, bu konu ile ilgili çalışmalara devam edilmesi ve yapılacak işlerin belirlenerek bir takvime bağlanması talimatını verdi.
Bolu Orman Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya Vali Ahmet Zahteroğulları başkanlık yaparken, Vali Yardımcıları Cemal Polat, Ayhan Kartlı ile Nurullah Ertaş, Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, akademisyenler, oda başkanları, kurum yetkilileri ve çiftçiler katıldı.
Bolu'da yetiştirilmesi ve ilimizle özdeşleşmesi gereken ürünlerin tespit edilmesi talimatını veren Vali Zahteroğulları, bu kapsamda ilk toplantısını ceviz yetiştiriciliği üzerine yaptı. Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, yapılan faaliyetleri slayt eşliğinde aktardı. Sunumda dünyada 40 çeşit ceviz türü olduğu belirtilirken ayrıca katılımcılara ülkemizdeki ceviz tüketimi ve üretimi, ithalat ve ihracat rakamları gibi konular aktarıldı.
Daha sonra ise ceviz yetiştiriciliği konusunda uzman Selami Bayrak bir sunum gerçekleştirirken, bu sunum da soru cevap şeklinde oldu. Toplantıda ayrıca uzun yıllardır ceviz işi ile uğraşan ve bu kapsamda dünyanın bir çok ülkesini gezen Selami Bayrak, elinde bulunan ve yaklaşık 50 çeşit cevizi de katılımcılarla paylaştı ve bunlardan örnekler verdi. Toplantıya katılan akademisyenler, oda başkanları, kurum yetkilileri ve çiftçilerde görüşlerini belirttiler.
Orman Bölge Müdürlüğü'nün süratle özel orman olarak tahsis edilebilecek alanların envanterini çıkartmasını isteyen Vali Zahteroğulları, Vatandaşlarımıza nasıl kolaylıklar sağlayabiliriz, alabilecekleri teşvikler hakkında bilgiler verebiliriz. Özel İdare'den fidan üretimine yönelik destek yapabiliriz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, Sosyal Yardımlaşma Fonunun v.s. imkanlarından yararlanabiliriz. İşte bu tür bütün imkanlarımızın hepsini alt alta yazıp, potansiyelimizi bir görelim. Hedefimizi koyarsak oraya ulaşmak için gayret ederiz” şeklinde konuştu.
Toplantının sonunda değerlendirmelerde bulunan Vali Zahteroğulları, yapılacak olan çalışmaları;
-Bu konuyla ilgilenen vatandaşlar için ne tür imkânlar sağlayabiliriz?
-Arazi temini konusunda çalışma yapılacak,
-Hangi bölgemize hangi tür cevizin uygun olduğu tespit edilecek,
-Bu işe yatkın çiftçi belirlenecek ve talepte bulunan çiftçiler eğitilecek,
-Fidan temini konusunda da araştırma yapılacak ve yeterli konuma gelinecek,
-Tanıtım yapılacak,
-Ne gibi projeler yapılabilir tespit edilecek,
Şeklinde sıraladıktan sonra Yapılacak olan bu çalışma vatandaşlarımızın uğraştığına değmeli. İlk düğmeyi doğru iliklemek çok önemli. Burada bizim asıl maksadımız, emek verecek, uğraşacak, gelir getirecek bir şekilde çalışma yapmaktır. Bu işe eğer zaman ve para harcayacaksak çalışmamızı da adam gibi yapalım. Bu işle belki Türkiye'ye model oluşturabiliriz. Talep toplayalım, gidelim çiftçimize anlatalım, şartlarımızı koyalım. Bu konuda sürekli bir mekanizma oluşturalım. Ben bir daha çağırıncaya kadar toplanmamazlık etmeyeceğiz. Bir sene içinde ne yapacaksak adım adım belirleyecek ve ilerleyeceğiz. İşin takibini yaparsak olur. Bu proje nereye kadar giderse, ne kadar başarabilirsek yapacağız. Hiçbir emek boşa gitmez. Yani sonuç olarak birikimimiz var, bu işle uğraşanlarımız var, sonuçta helvayı yapmalıyız” şeklinde konuştu.