4342 Sayılı Mera Kanunu kapsamında tespit ve tahdit çalışmaları tamamlanan köylere ait meralarda, ıslah ve amenajman projeleri uygulanmaktadır. Bu kapsamda Merkez İlçe, Demirciler Köyü, Mudurnu İlçesi, Dedeler Köyü, Yeniçağa İlçesi, Doğancı, Akıncılar ve Yamanlar Köylerinde mera ıslah ve amenajman projeleri uygulanmaktadır.

Projeler, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca yürütülmektedir. 4 Projede toplam 5587 dekar meranın ıslahı devam etmektedir. Proje kapsamında 2014 yılı ilkbahar döneminde 80.000 kg. Amonyum Sülfat gübresi meralara dağıtılmıştır. Yine Mudurnu İlçesi Dedeler Köyündeki mera alanlarını kaplayan, hayvanların otlamasını engelleyen çalı ve dikenli bitkilerin temizlenmesi işlemleri yapılarak birim alandaki ot verimini arttırılarak kaliteli kam yem oluşumu sağlanmıştır.

Mudurnu İlçesi Dedeler Köyündeki mera ıslah çalışmalarını yerinde inceleyen, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail TAŞ yaptığı açıklamada, Mera alanlarımızın daha verimli hale getirilerek üreticilerimizin daha karlı bir hayvancılık yapabilmelerini sağlamak gerektiğini, hayvancılığımızın en önemli sorununun kaliteli kaba yem açığı olduğu, kaliteli kaba yemin en ucuz olarak temin edildiği yerlerin çayır, mera, yayla ve kışlaklar olduğunu ifade etti. Mera, yaylak ve kışlakların bakım ve ıslahlarının yapılarak verimliliklerinin artırılması, Mera Kanununa göre belirlenen kurallara uygun şekilde kullandırılması, denetlenmesi, korunması ve yem bitkileri ekilişlerinin artırılarak kaliteli kaba yem açığının giderilmesi gerektiği, İlimizde bulunan meraların otlatma kapasitelerinin yetersiz olduğu, uygulanan mera ıslah ve amenajman projeleri ile mevcut meralarımızın otlatma kapasitelerinin artırılacağı ve otlatma planlarının yapılarak meralarımızdan en iyi şekilde faydalanılarak, hayvancılığımız destekleneceğini ve gelişeceğini ifade etti.