Bolu İl Müftüsü İzani Turan, rahmet mevsimi olan üç aylara kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, Ülkemizin ve bütün İslam aleminin üç aylarını ve Regaip Kandili'ni tebrik eder, hayırlara vesile olmasını, huzur ve barış getirmesini niyaz ederim” dedi.
Recep, Şaban ve Ramazan aylarının "üç aylar" olarak kutlandığını vurgulayan Turan, 30 Nisan Çarşamba günü, üç ayların ilki olan Recep ayının başladığını kaydetti. İl Müftüsü İzani Turan, perşembeyi cumaya bağlayan gecenin ise Regaip Kandili olduğunu belirterek, İlk önce hayırlı olmasını, hepimize huzur bereket getirmesini, afetlerden uzak ve huzurlu 3 aylar olmasını Allahtan temenni ediyorum. Alemi İslam'ın felahına ve ıslahına vesile olsun inşallah. Evlerimize, yurtlarımıza, caddemize, sokağımıza, ülkemize, devletimize huzur getirmesini yüce Allahtan niyaz ediyorum. Bu aylar vesilesi ile arınmayı, ruhen temizlenmeyi, kalben mutmain olmayı, kalbimizin de Allahla tatmin olmasını yine cenabı haktan niyaz ediyorum” dedi.
“BUNLARIN HER BİRİ BİZİM İÇİN BİR FIRSAT”
Turan, 3 aylar kandilleri ile beraber geliyor. Bugün Regaip Kandili. 3 Aylar içerisinde Regaip, Berat, Miraç ve Kadir Gecesi olarak 4 kandilimiz var. Bunların her biri bizim için bir fırsat. Yani fırsatlar içerisinde fırsat. 3 Aylar ayrı bir fırsat alanı, deryası. Hasleten bu günlerde ayrıca sunulmuş bir fırsattır. Diğer günlerde gaflette olan bir anda cenabı haktan, peygamberinden, kurandan haberdar olmayana bir vesiledir. Bir tövbe kapısının sonuna kadar açıldığı fırsatlar günüdür. Regaip Kandili Recep Ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan günüdür. Bu hiç değişmez böyledir. Regaip rağbet edilen, rağbetler zincirinin oluştuğu alanlar demektir. Dünyada birçok rağbet ettiğimiz şey var. Malımıza, mülkümüze, devletimize, yerimize, toprağımıza, evimize, arabamıza rağbet ederiz. Ama asıl alanımız ebedi hayat için sermaye ve mülk alanı olan ahiret alanıdır. Efendimiz (S.A.V) bu hususta Dünya ahretin ziraat tarlasıdır” buyuruyor. Dolayısı ile dünyada iken ahiret tarlamız için neye rağbet ettik, neler gönderdik, hangi azıkları hangi sermayeleri, hangi yatırımları yaptığımızın o gün belki de kararı olabilecek mihenk taşı olan bir gündür. Kısacası belki bir senenin muhasebesini yapabileceğimiz gündür” ifadelerini kullandı.
Açıklamasının devamında Turan şu ifadeleri kullandı;
“ÜÇ AYLAR BİRÇOK FIRSATIN SUNULDUĞU GÜNLERDİR”
Aynı zamanda Efendimiz (S.A.V) Recep Allahın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazanı Şerif ise ümmetimin ayıdır” buyurmuşlardır. Ramazanı Şerif geldiği vakit Leylei Kadirle birlikte eğer bir insan kendini cenabı hakkın huzurunda affettiremedi ise o mümin ziyandadır. Çünkü bugünler birçok fırsatın sunulduğu günlerdir. Bu davetlere icabet etmek gerekir. Ayrıca Peygamber Efendimiz bu aylar gelince şu duayı yapardı; Allah'ım Recebi ve Şaban'ı mübarek kıl, bizi de Ramazan'a ulaştır.” Bizde rabbimize öyle dua edeceğiz. Allah'ım bu ayı bize mübarek kılsın, hayırlısı ile ramazana da sağlık ve afiyetle ulaştırıp oruç tutmayı, ibadet etmeyi lütfetsin.” 3 Ayları fırsat ayları olarak nitelendiren Turan, 3 aylarda yapılması gerekenler hakkında da şunları söyledi;
“GÜNLERİ FARKLI KILAN İÇİNDE GERÇEKLEŞEN OLAYLARDIR”
“Belki şunu söylemek daha doğrudur; Günler Allahın günleridir. Günleri farklı kılan içinde gerçekleşen olaylardır, hadiselerdir. Mesela Leylei Kadir'i değerli kılan Kuran-ı Kerim'in o ayda nazil olmasıdır. Miraç hadisesi ayetle ifade edildiği gibi Resulullahı Haremi Şeriften Kudüsü Şerife tai mekan yapmasıdır. Cuma günleri güneş Doğudan doğar Batıdan batar. Bu düzen hep aynı işler. Ama onu değerli kılanda Efendimiz (S.A.V) buyuruyor ki Cuma