2015 yılı 4. dönem koordinasyon kurulu toplantısı yapıldı

Yatırım ve sektörel gelişmeleri değerlendirmek, sorunları ve çözüm önerilerini ele almak, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu'nun 2015 yılı IV. dönem toplantısı, Bolu Valisi Aydın Baruş başkanlığında yapıldı.

Bolu Valisi Aydın Baruş başkanlığında Valilik Yedigöller Toplantı salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Çetinkaya, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları, yatırımcı kuruluşların bölge ve il müdürleri katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali Baruş, yürütülen projeler ile ilgili de bilgiler verdi. Vali Baruş, 1 Ocak - 22 Ekim 2015 Dönemi itibari ile İl genelinde 80'i Bölge Müdürlükleri, 10'u Üniversite, 5'i Genel Müdürlük, 143'ü İl Müdürlükleri, 109'u Kaymakamlıklar (Köylere Hizmet Götürme Birlikleri) ve 130'u Belediyelere ait olmak üzere toplam 477 proje yürütüldüğünü ifade eden Vali Baruş, proje bedellerinin toplamının 2 milyar 105 milyon, yılı ödeneklerinin ise 235 milyon 703 bin TL olduğunu ve ödeneklerin harcamasının da 157 milyon 516 bin TL olduğunu belirtti.

Ödeneklerin dağılımı hakkında da bilgiler veren Vali Baruş, “Bu ödeneklerin, yüzde 32'si ulaştırma, yüzde 19'u eğitim, yüzde 17'si diğer kamu hizmetleri, yüzde 7'si turizm, yüzde 6'sı inşaat, yüzde 6'sı spor, yüzde 4'ü orman, yüzde 4'ü enerji, yüzde 3'ü tarım, yüzde 2'si sağlık sektörüne aittir” dedi. Vali Baruş, 477 projeden, 63'ünün proje aşamasında, 27'sinin yaklaşık maliyetinin araştırma aşamasında, 47'sinin ihale safhasında, 15'inin ihalesinin yapıldığını ifade ederek, 6'sının yer tesliminin yapıldığını ve 208'inin de halen devam ettiğini, projelerden 111'inin ise tamamlandığını ifade etti. Hangi sektörde ne kadar proje yapıldığını da açıklayan Vali Baruş, ”Eğitim alanında 33, enerji alnında 36, inşaat 14, madencilik 1, orman 7, sağlık 13, spor 13, tarım 32, turizm 31, ulaştırma 89, diğer kamu hizmetleri 208” diye konuştu.

“ABANT GÖLÜ TERTEMİZ”

İl Koordinasyon Kurulu'nun 2015 yılı III. dönem toplantısında gündeme gelen konular ile yürütülen yatırımlar ve çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiveren Vali Aydın Baruş Bir önceki toplantımızda Abant Tabiat parkı ile ilgilibirkaç konu gündeme gelmişti. Bilindiği gibi Abant bölgemizin, ülkemizin hatta dünyanın sayılı doğal kültür varlıklarından birisidir. Burasının göl ve orman ekosisteminin korunması ve geliştirilmesi, bu eşsiz varlığın korunması bakımından büyük önem taşımaktadır. Ancak bu park içinde insan eylemlerinden ve insan yapısından çevrede oluşan sorunların minimize edilmesi amacıyla önlemlerin alınması hususunda başta Üniversitemiz olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, Bolu ve Mudurnu Belediye Başkanlıkları, Karayolları, İl Özel İdaresi, Orman ve Çevre Bakanlığı tarafından gerekli inceleme ve araştırmalar devam etmektedir. Abant gölü ile ilgili olarak ODTÜ tarafından geçtiğimiz yıllarda hazırlanan rapor ve uzun devreli gelişim planı hükümlerine uygun olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü'nce çalışmalar sonucunda göle, tortu, çöküntü ve birikinti taşıyan derelerin ıslah çalışmalarının ve yüzeysel akışla derede ve suda çözülemeyen maddelerin engellemesi amacıyla göl çevre yolunda ahşap bariyerlerle çit yapımı tamamlanmıştır. Lavaboların ve tuvaletlerin ayakları kolektör hattına bağlanarak atıkların göle gitmesi engellenmiş. Gölden alınan numunelerden de göl suyunda herhangi bir kirliliğe rastlanmadığı ve oksijen yeterliliğinin de belirlenen sınırın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Yine tabiat parkında bulunan çevre aydınlatma lambaları Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9.Bölge Müdürlüğü tarafından LED'li lambalarla değiştirilmiş, otopark aydınlatma projesi yaptırılarak özel idareye teslim edildi. Yine Abant Jandarma Karakolu ve Abant Place Otel önündeki aydınlatma hattının da SEDAŞ'ın sorumluluğunda bulunması nedeniyle SEDAŞ'a gerekli bilgiler verildi. Bu lambalar da SEDAŞ tarafından değiştirilecek” diye konuştu.

“DOĞALGAZ'SIZ OKUL KALMAYACAK”

Vali Baruş, yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle bazı okullarda halen doğalgaz kullanılamadığını da sözlerine ekleyerek, Diğer bir konu Doğalgaz'a dönüşümü yapılamayan okulların hizmet yürüttükleri tüm binalarında doğalgaz dönüşümü yapılması ile ilgiliydi. Bununla ilgili olarak Özel İdare bütçemizden Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ayrılan pay çerçevesinde 2016 yılında doğalgaz dönüşümü tamamlanamayan okullarda çalışmalarımızı yoğunlaştıracak olup, tüm okullarımızda Doğalgaz kullanımının sağlanması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

“TÜM TARİHİ ESERLER RESTORE EDİLECEK”

Bolu'da bulunan kültür ve tarihi varlıkların korunması ile ilgili bir konunun da gündeme geldiğini ve bunun üzerindede görüştüklerini anımsatan Vali Baruş, Bununla ilgili olarak da il ve ilçelerimizdeki, cami, türbe, han ve hamam gibi koruma altında olan yapıların restorasyonunun yapılması,projelerin hazırlanması işleri Vakıflar Bölge Müdürlüğü”nde 2016 yatırım programının belirlenmesi sonrasında yapılacak” ifadesini kullandı.

“BOLU- SEBEN KARAYOLU KIŞA YETİŞTİRİLECEK”

Bolu-Seben karayolunun iyileştirilmesi konusuna da değinen Baruş, şunları söyledi:“Bir önceki toplantıda gündeme gelen diğer bir konu ise, Bolu-Seben karayolunun ağır geçen kış şartlarından dolayı meydana gelen bozulmalar ve heyelanlardan dolayı oluşan yıpranmalar nedeniyle trafik güvenliği açısından risk taşıdığı değerlendirildi. Şu anda Bolu-Seben karayolundaki yürütülen çalışmalar devam ediyor. Ciddi bir inşaat çalışması da var orada. Umuyoruz ki, kış mevsimi gelene kadar önemli iyileştirmeler yapılır ve vatandaşlarımızın güvenli ulaşımı sağlanır.”

KÖYDES'E 6,5 MİLYON AKTARILDI”

Vali Baruş, KÖYDES tarafından 2015 yılı yatırım planı içine dahil edilen projeler hakkında da bilgiler verdi. Kırsal altyapının iyileştirilmesi ve içme suyu, kanalizasyon ve yol çalışmalarının yapılması amacıyla KÖYDES çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Vali Baruş, Bu kapsamda da ilimize 2015 yılında 6,5 milyon lira kaynak ayrılmıştı. Bu kaynakla 46 köyümüze içme suyu, 99,5 kilometre 1. ve 2. kat asfalt çalışması, 27 bin 300 kilometre parke taşı döşemesi, 8 adet küçük ölçekli tesis yapımı ve 4 adet kanalizasyon ile 1 adet köprü yapımı planlanmış olup. Bu çalışmalar tamamlanma aşamasındadır” dedi.

TEKKE BARAJININ İNŞAATI DEVAM EDİYOR”

Tekke barajının durumu hakkında da bilgiler aktaran Baruş, DSİ 5. Bölge Müdürlüğü tarafından ilimizde yapımı planlanmış olan ihalesi yapılıp çalışmaları başlamış olan Tekke barajı ile ilgili olarak da 2015 yılında 9 milyon 750 bin lira ödenek ayrılmış olup tamamı kullanılmıştır. Bu proje ile toplam 15 bin 523 hektar alan sulanacak, Gerede ve Dörtdivan ilçelerine de 7 hektometreküp civarında içme ve kullanma suyu temin edilecek” diye konuştu.

“ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YURT SORUNU ÇÖZÜLECEK”

Diğer taraftan, üniversite öğrencilerinin konaklama sorununu çözmek için Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından Abant İzzet Baysal Üniversite Gölküy yerleşkesi içine yapılan 774 kapasiteli yurt inşaatının bitme aşamasında olduğu müjdesini de veren Vali Baruş, Kredi Yurtlar Kurumu tarafından Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin yanında inşaatı devam eden 774 kapasiteli yurt şu anda yüzde 95 seviyesinde tamamlandı, Aralık ayı sonunda bitirilerek Kredi Yurtlar Kurumu'na teslime dilecek. Bu inşaatın tamamlanması ile ilimizde yüksek öğretim öğrencilerine sağladığımız barınma imkanı daha iyi hale gelecektir. Yine Karaköy köyü sınırları içinde bulunan arsalar üzerinde de 750 öğrenci kapasiteli bir yurdun yapılması konusu proje aşamasında olup, önümüzdeki yıl içinde gerçekleşecek” ifadesini kullandı.

“ÖZEL SEKTÖR 2 BİN 300 KİŞİLİK YURT YAPACAK”

Vali Baruş, önümüzdeki yıl ise, Kredi Yurtlar Kurumu'nun özel sektörle imzaladığı protokol çerçevesinde 3 adet yurt inşaatı yapılarak yaklaşık 2 bin 300 kapasiteli yurtların Bolu'ya kazandırılmasının planlandığını ifade ederek, Bunlar gerçekleştirildiğinde Kredi Yurtlar Kurumu'nun toplam kapasitesi 7 binler civarına ulaşmış olacak. Biz bunu yeterli görmüyoruz. Bu sayıyı 10 binlere çıkartmalıyız ki ilimizde yurt sorunu yaşanmasın” dedi.

ADALET SARAYI İNŞAATI İÇİN 4 MİLYON 800 BİN LİRA AKTARILDI”

Bolu Adalet Sarayı konusuna da değinen Vali Baruş, Diğer taraftan ilimizde planlanan büyük bir yatırım olan Bolu Adalet Sarayı yapım işi ihale aşamasındadır. Bu ihalenin yapılması ile birlikte önümüzdeki yıl inşaat çalışmasına başlanması planlanmıştır. 2015 yılında bu iş için 4 milyon 800 bin lira ödenek ayrılmıştır. İhalesi yapılmadığından bu ödenek kullanılmamıştır” şeklinde konuştu.

SPOR SALONU KASIM AYINDA TESLİM EDİLECEK”

Spor alanında yapılan yatırımlara da değinen Vali Baruş şunları söyledi: Yine büyük yatırımlarımızdan biri olan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yapılan Merkezdeki 3 bin kişilik spor salonu için 2015 yılında 5 milyon 901 bin lira ödenek ayrılmış. Toplam proje bedeli 17 milyon 742 bin lira olup şu anda fiziki gerçekleşmesi yüzde 95 seviyesindedir. Salon inşaatının Kasım ayı sonunda bitirilmesi planlanmıştır. Salon inşaatının tamamlanması ile birlikte ilimizdeki spor müsabakalarının bu salonda yapılması ve Türkiye liglerinde mücadele eden salon takımlarımızın bu salonu kullanarak çok daha iyi şartlarda spor müsabakalarını gerçekleştirmesi temin edilecektir. Yine ilimizde gerçekleştirilmesi planlanan önemli yatırımlardan bir tanesi Karaçayır Olimpik Yüzme Havuzu'dur. Bu işin proje bedeli 13 milyon lira olup ihalesi yapılmış, yer teslimine ilişkin işlemleri devam etmektedir. 2015 yılında bu iş için ayrılan 1 milyon lira ödenek bulunmaktadır. Yer teslimi yapılarak inşaatın başlaması ile birlikte hem fiziki hem de parasal anlamda gerçekleşme sağlanacaktır.”

Tamamlanmak üzere olan projeler hakkında da bilgiler veren Vali Baruş Göynük İlçe Hastanesi bitmek üzere açılışı yakında yapılacak. Bolu Merkez Gölyüzü Aile Sağlığı Merkezi inşaatı bitme aşamasında, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü hizmet binası ve Dörtdivan Hükümet konağı tamamlandı. Onların yerleşim işlemleri devam ediyor, açılışı önümüzdeki günlerde olacak. Karaçayır Gençlik Merkezi de şu anda bitmek üzere işin tamamlanmasından sonra faaliyete başlayacak” dedi. Vali Baruş'un konuşmasının ardından toplantının birinci bölümünde Bölge Müdürleri, ikinci bölümünde ise İl Müdürleri kendi kurumları ile ilgili Bolu'da yürütülen ve yapımı programlanan yatırım ve projeler hakkında bilgiler verdiler ve kurumları ile ilgili sorulan soruları cevaplandırdılar. Haber Merkezi