Bolu Emniyet Müdürlüğü son yıllarda artan teknoloji ve bileşim dolandırıcılığına karşı halkı uyardı. İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklama şu şekilde;

KAMU GÖREVLİSİ OLARAK TANITIYORLAR

Günümüzün teknoloji ve bilişim çağı olması nedeniyle bu eksende özellikle Dolandırıcılık suçlarında birçok çeşitlilik meydana gelmiş, art niyetli şüpheli şahıslar kendilerini üst düzey yönetici, kamu görevlisi vb, şekilde tanıtarak vatandaşlarımızın saf ve temiz duygularını da kullanarak birçok vatandaşımızı maddi kayba uğratmaktadırlar.

Çeşitlilik gösteren Dolandırıcılık suçlarının mağduru olmamak ve bu suçlara karşı bilinçli olmak adına aşağıda ki bu suçlara ve bu suçlar ile ilgili uyarı ve ikazlara vatandaşlarımızın dikkat etmesi büyük önem arz etmektedir.

TELEFON DOLANDIRICILARI

Kendisini kamu görevlisi olarak tanıtıp, hattınızın teröristlerce kullanıldığını terör örgütlerine yardımda bulunduğunuzu söyleyen kişiler dolandırıcıdır,

Size operasyon yaptıklarını söyleyecek ve bu operasyonda kullanmak işin para ve altın isteyeceklerdir.

Savcı yada Polis sizden operasyon için yardım istemez. Kamu görevlileri sizden hesap numarası, para veya altın istemez.

Sizi Arayarak; Kullanmış olduğunuz cep telefonundan Emniyet Görevlisi, Askeri rütbeli veya Hakim- Savcı konumundaki şahısların eşlerinin rahatsız edildiği, taciz edildiği, kendilerinin de bu şahısları yakalamak için çalışma yaptıklarını söyleyerek; Telefonunuzun sim kartının kopyalandığını, yüksek miktarda görüşmeler yapıldığını ve bu kişilerin tespitinin yapılabilmesi için kontör göndermenizin gerektiğini, bu şahıslara karşı Türkiye genelinde operasyon yapacağız en yakın bayiye gidin ve size yazdıracağımız telefon numaralarına para yükleyin, operasyon bitince biz sizi arayacağız devlet size paranızı geri ödeyecek diyerek para talep eden. şahıslara; Ayrıca Cep telefonlarınıza gelen 'Ödül Kazandınız şeklindeki mesajlara itibar etmeyiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda en yakın kolluk birimine veya Cumhuriyet Başsavcılıklarına müracaatta bulununuz.

SOSYAL MEDYA DOLANDIRICILIĞI

Dolandırıcı şahıslar Facebook, Twitter, MySpace gibi sosyal medyalarda açtıkları sahte hesaplarla kendisini askerlik arkadaşınız, eşinizin-çocuğunuzun yakın bir arkadaşı veya uzaktan bir akrabanız gibi tanıtarak başının belada olduğunu, acilen paraya ihtiyacı olduğunu bildiren mesajlarla, belirli bir adrese yollamanızı isteyerek sizleri mağdur edebilir.

FACEBOOK'TAN PARA İSTEYEN OLURSA DİKKAT EDİN!

Yine sosyal medya hesaplarınızın internet sayfasında ekranın herhangi bir yerinde bulunan özellikle cep telefonu ve elektronik eşya satışı yapan sitelerde yapılan alışveriş neticesi gerçekleşen dolandırıcılık olaylarında artış tespit edilmiştir.

Piyasa fiyatının çok çok altında bir fiyatla satışa sunulan özellikle akıllı telefon ve bazı elektronik eşyalarla ilgili bu reklamlar tamamen dolandırıcılık amacıyla yayınlanan reklamlardır.

Bu tip sitelerden kesinlikle alışveriş yapmayın. Alacağınız ürünün piyasa değeriyle karşılaştırmasını kesinlikle yapın.

Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.

444 VE 0 850 İLE BAŞLAYAN NUMARALARA DİKKATİ

Dolandırıcı şahıslar, 444 ve 0850'Ii numaralardan arayarak, geçmişe yönelik ödenmiş kredi kartı aidatlarını veya kredi masraflarını geri almak vaadiyle, banka hesap bilgilerinizi ve kişisel bilgilerinizi ele geçirip sizi mağdur edebilirler,

KİŞİSEL BİLGİLERİNİZİ TANIMADIĞINIZ KİMSELERLE PAYLAŞMAYIN!

Sizi arayarak bir yıl önce yol yardımı veya sağlık sigortası yaptırmayı sesli onay ile kabul ettiğinizi ve 1200 TL borcunuzun olduğunu, ödenmezse hakkınızda yasal işlem yapılacağını söyleyen insanlara itibar etmeyin. Böyle bir telefon alırsanız bilin ki dolandırıcıların ağındasınız.

Halkımızın huzur ve güvenliği için çalışmalarımız aralıksız devam çimektedir.