İkinci İnce ayaklanması Bolu'dan mı başladı

İsmini Cesur Yürek koymuşlar, Türkiye'de değil sadece Bolu'da biliniyor, çoğumuz gibi bende duyunca Bolu'ya, Braveheart ‘cesur yürek' filmini yöneten ve başrolünü oynayan Mel Gibson geliyor sandım, cümle adamla o kadar özdeşleşmiş ki başkasının üzerinde emanet duruyor.

Neden İnce'ye cesur yürek demişler; muhtemelen Kılıçdaroğluna baş kaldırdığı için.

İsyan liderinin en büyük destekçisi ise bizim Tanju Özcan dı, isyan başarılı olup İnce CHP lideri olunca Özcan da genel sekreter olacaktı, daha ileride ise genel başkanlığa kadar yolu vardı. Fakat unutulan bir şey var, o da; CHP'nin başına demokratik yollar ile gelmenin mümkün olmadığı, cemaat adı altındaki illegal istihbarat örgütlerinden kaset, şantaj gibi bilgi akışı sağlanması gerektiği.

Mel Gibson ‘cesur yürek' de başarılı oyunculuk sergilemiş fakat film gerçeklere uymadığı için eleştiri almıştır.

Kendisine karşı savaştığı İngiliz kralı Edvard'ın eşi İsabella ile ilişkiye giriyor, oysa o tarihte İsabella 2 yada 3 yaşındadır.

Gibson filimde masum köylüyü canlandırmaktadır, gerçekte ise bir soylunun oğludur.

Gibson ve adamları filimde etek (kilt) giyiyor (İnce de giyecek mi?) oysa o tarihte etek hiç giyilmemiş.

Savaş filmlerinin efsane sahnesi olarak gösterilen Stirling savaşını Gibson ve adamları uzun mızraklarla değil İngiliz askerlerinin üzerinden geçmekte olduğu köprünün çökmesi ile kazanmıştır.

İskoçlar filimden o kadar etkilenmiş ki savaşın yapıldığı alana Gibson'un heykelini dikmişler, heykele saldırılar olup zarar verilince ise tel kafes içerisine alarak korumaya çalışmışlar, e haliyle özgürlük diye bağıran birinin tel kafes içerisindeki görüntüsü de komik kaçmış.

Bizim cesur yürek İnce'nin Bolu mitingi bin kişi ile geçmesi rakip siyasilere komik gelmiş midir bilemem, fakat Bülent Arınç'ın mitingindeki 2500 kişiyi az bulanlar baya dalga geçmişlerdi.

Gibson'un filimde olduğu gibi cesur yürek yakıştırması yapmadan önce gerçeklere bakmak gerekiyor.

Film cesur yürek de İskoçlar İngilizlere karşı ayaklanmıştı, Bolu mitingi cesur yürek den anlayacağımız ise seçim sonrası hareketlilik beklenen CHP de ikinci İnce ayaklanması olabileceğidir.