Kocaeli Ticaret Odası öncülüğünde, Doğu Marmara illeri ticaret ve sanayi odalarının destekleriyle bu yıl ikincisi düzenlenecek olan 2. Doğu Marmara İdeal Ev, Evlilik ve Konut Fuarı (İDEV) ile ilgili basın toplantısı Bolu Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi.

Düzenlenen basın toplantısına Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Lebibe Özçağlar, Yönetim Kurulu Üyeleri Hakkı Fidan ve Ercan Albayrak, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kaşka, Kocaeli Ticaret Odası'nı temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, Yönetim Kurulu Üyeleri, Fuar, Kültür Turizm ve Sanat Komisyonu Başkanı Alp Kayalar, Destekler, Proje ve AR-GE Komisyonu Başkanı Volkan Yılmaz, Basın Yayın Komisyonu Başkanı Halil Baylam, komisyon üyeleri ve aynı zamanda KOTO Meclis Üyeleri; Cafer Kozluca, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, MARKA Bolu YDO personeli ve organizatör firma yetkilileri katıldı.

İlk olarak konuşan Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Türker Ateş, MARKA olarak beş ilin gelişmesi ve bölgenin kalkınması için çeşitli eylem ve aktiviteler içinde olduklarını belirterek şunları söyledi: Çok değerli dostum Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ'ın başkanlığında bir fuar düzenleniyor. Çeşitli illerimizin ve firmalarımızın da buna katkıları olacak. Bu fuar özellikle iş dünyasının hareketlenmesi ve alıcıyla satıcının bir araya gelmesi açısından çok önemli. İl olarak hassasiyet gösteriyoruz ve katkı vermeye gayret ediyoruz. Geçen sene 456 tane fuar düzenlenmiş. Bu fuar önemli bir yer teşkil etmiş. Sürdürülebilir olması da illerin ve üyelerimizin destekleriyle olacak. Bu konuda il olarak kendi üzerimize düşeni yapacağımızı ifade etmek isterim. Burada spesifik olan, MARKA bünyesinde olan illerin birlikte çalıştığını göstermek, ticarette işbirliği yapabilmek, Bolu iline ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlayabilmektir. Bolu'da ticaret yapan bir arkadaşımız Pazar sıkıntısı yaşıyorsa, burada Sakarya, Kocaeli, Yalova ve Düzce gibi pazarlar var. Arz ve talep bir araya geliyor. Önceden İstanbul ve Ankara gibi büyük illerde bu pazarlar olurdu. Şimdi bunun ağırlık merkezini daha geriye kaydırmaya çalışıyoruz. Diğer illerimiz bize destek olacak, biz onlara destek vereceğiz. Ajansımızın da bölgenin kalkınması için önderliği var. Bolu ilinde de böyle bir fuar olursa ona da Ajansımız destek verecektir. Bolu ticaretine de bir dokunuş olabilmesi adına basın mensuplarımızın da katkı ve desteğini bekliyoruz.”

İDEV Fuarı ile ilgili bilgiler veren Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, ev sahipliğinden dolayı Bolu Ticaret ve Sanayi Odası'na teşekkür ederek başladığı konuşmasında Sizlerin de artık bildiği üzere Odamızın, Kocaeli başta olmak üzere Doğu Marmara'yı, Anadolu yakasının ‘fuar merkezi' konumuna getirme vizyonu bulunmaktadır. Odalar olarak hep beraber, kol kola, Doğu Marmara'yı daha fazla kalkındırma anlamında çalışmalarda bulunuyoruz. Vizyonumuzu yukarı taşımak istiyoruz. MARKA illeriyle birlikte yaptığımız her organizasyonu, en doğusundan en batısına kadar burada bulunan her ilde bir değer ve farkındalık oluşturması amacıyla yapıyoruz. Kocaeli'nin konumu ve hâlihazırda 35 bin m2'si kapalı bir fuar alanına sahip oluşu bu alanda bizi öne çıkarmaktadır. Ve biliyoruz ki, Bu hedefin gerçekleşmesi ancak, Doğu Marmara Bölgesi'ndeki ticaret ve sanayi odaları başta olmak üzere tüm dinamiklerin destekleriyle mümkündür. Bu vizyondan hareketle 8-11 Ekim 2015 tarihlerinde Doğu Marmara'nın marka değerini yükseltmek, bölgesel işbirliklerini artırmak hedefiyle Odamız öncülüğünde ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası, Gebze Ticaret Odası, Körfez Ticaret Odası, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası'nın destekleriyle İNTEMAK'15 Fuarı'nı gerçekleştirdik. Hatta Odalarımızın da desteği ile gerçekleştirdiğimiz INTEMAK'15 Fuarımızda Fuar alanımızın adının Doğu Marmara Uluslararası Fuar Merkezi” olmasını da yetkililere önermiştik. Başarıyla sonuçlanan bu işbirliğimiz bizleri, 3-6 Mart 2016 tarihlerinde 2.'sini düzenleyeceğimiz İdeal Ev, Evlilik ve Konut Fuarı'nda da güç birliği yapmaya teşvik etti” ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen fuar ile ilgili olarak sayısal veriler de aktaran Özdağ, fuarı toplamda 25.320 kişinin ziyaret ettiğini, 145'i ilk kez bir fuara katılan, toplam 200 firmanın yer aldığını, 30 Milyon TL'lik ticaret hacminin sağlandığını söyledi. Özdağ, fuarın özelliğinin, tanıtım fuarı değil, daha çok bire bir ticaretin yapılacağı, firmaların kendilerini tanıtıp ürün ve hizmetlerini satabileceği, tüketicilerin de gelip ürün ve hizmet alabileceği bir ticaret fuarı olduğunun altını çizdi. Oda üyelerinin orada tamamen satış odaklı olacağını kaydeden Özdağ, Kocaeli, İstanbul Anadolu yakası ve özellikle inşaat ile ilgili Orta Doğu'dan ve Arap yarımadasından ciddi bir müşteri potansiyeli bulunduğunu sözlerine ekleyerek Oda üyesi firmalara fuara katılım çağrısında bulundu. Özdağ şöyle devam etti: Doğu Marmara illerini farklı alanlarda cazibe noktası haline getirecek olan bu fuarlar sayesinde bölge ticaret faaliyetlerinin artırılması, farklılaştırılması ve uluslararasılaştırılmasını öngörmekteyiz. Bu amaçla tüm bölge il ve ilçe odalarının da tam destekle ve aynı heyecanla projemizde yer almaları ne kadar doğru bir yolda olduğumuzun da göstergesi olmuştur. Bölgedeki diğer illerimizde yapılacak olan ihtisas fuarlarında da biz Oda olarak her aşamasında aynı biçimde yer almayı şimdiden taahhüt ediyoruz.”

Fuarın sektörel detaylarını da aktaran KOTO Başkanı Murat Özdağ gelinlik-damatlık, düğün salonu, düğün-nişan organizasyon, catering, otel, kuyum, çiçek, fotoğraf, kuaför-saç tasarım, kozmetik-kişisel bakım, inşaat-konut, otomotiv, beyaz eşya, züccaciye, banka, pastane, mobilya, mobilya dekorasyon, seyahat, yapı dekorasyon, halı, tekstil, mefruşat (perde, tül), ev dekorasyon-aksesuar, nikâh şekeri-davetiye, ayakkabı, çanta, müzik, gibi yaklaşık 30 farklı sektöre yönelik 2. Doğu Marmara İdeal Ev, Evlilik ve Konut Fuarı aynı zamanda bölgesel ve ulusal ticaret potansiyelinin uluslararası platformlarda da en iyi şekilde temsil edilmesi hedefini taşımaktadır. Destek veren tüm Ticaret ve Sanayi Odalarımızda da ayrı ayrı basın toplantılarını gerçekleştireceğimiz fuarımızın, Tüm Doğu Marmara'yı kucaklamasını öngörüyoruz. İş dünyasının tüm aktörleriyle katılımlarını beklediğimiz fuarımızın ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederim. Ve benzer işbirliklerinin devam etmesi arzusunda olduğumuzu da özellikle vurgulamak isterim. Son olarak, bu kapsamlı ve etki değerinin yüksek olacağını düşündüğümüz fuarın düzenlenmesinde katkı veren başta Kocaeli Valimiz Sayın Hasan Basri Güzeloğlu olmak üzere, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın İbrahim Karaosmanoğlu ve MARKA, KOSGEB yetkilileri ile bu organizasyonu birlikte gerçekleştirdiğimiz Bolu Ticaret ve Sanayi Odası, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası, Gebze Ticaret Odası, Körfez Ticaret Odası, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarına, İnşaat Mühendisleri Odasına, Kocaeli Yapı Müteahhitleri Derneği'ne, MOBESKO' ya, Kocaeli Terziler Odası'na, Kocaeli Artistik Kuaförler Derneği'ne, Teknolojim Bilişim Ses Işık Görüntü Sistemleri'ne ayrı ayrı teşekkür ederim.” dedi.

Murat Özdağ, ayrıca KOSGEB'in fuara katılım gösteren kuruluşlara % 50 oranında katılım desteği verdiğini de ifade etti. Başkan Özdağ son olarak Biz istiyoruz ki Bolulu tüccarımız gelsin orada iş yapsın. Ürününü satsın, para kazansın. Kendini tanıtsın, farkındalık oluştursun. Başka bir bölgeye gidecek arkadaşlarımız varsa oraya değil buraya gelsin. Devremülk alacaksa buradan alsın. Herhangi bir organizasyon yapacaksa burada yapsın. Ben inanıyorum ki balayıların birçoğunu buraya alabiliriz. Kış düğünlerinin, galaların birçoğunu buraya alabiliriz. Ciddi bir pazarlamayla birlikte güzel işler yapılabilir. Yanı başımızda 20 milyonluk İstanbul pazarı var. Bölge olarak kol kola girersek bu potansiyeli daha yukarıya taşıyabiliriz. Bu anlamda siz basın mensuplarının da desteğini istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. Toplantısı, basın mensuplarınca yöneltilen soruların yanıtlanmasıyla sona erdi. Haber Merkezi