Son günlerde Türkiye'nin en çok konuşulan gündem maddesi İmralı görüşmeleri. İmralı'yla barış görüşmeleri sürerken, Tanju Özcan'da bu durumu içine sindiremediğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin terör örgütü lideri ile müzakeresinin yanlış olduğunu dile getiren Tanju Özcan, Son günlerde Türkiye'nin gündeminde hükümetin doğrudan İmralı'daki terör örgütü elebaşı ile görüşmesi var. Bunun adı daha doğrusu görüşme değil, müzakere, yani pazarlık. Ben terör örgütü lideri ile hükümetin doğrudan veya dolaylı olarak görüşmesini içime sindiremiyorum. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti terör örgütü lideri ile oturup müzakere etmez. Bu kamuoyunda bir teslimiyet duygusu oluşturuyor. Yani biz terörle baş edememişiz, gidip bundan dolayı terör örgütü lideri ile konuşuyoruz anlamı ortaya çıkıyor. Şehit annelerimizin, şehit babalarımızın, gazilerimizin, terörden zarar örmüş kamu görevlilerimizin, halen terörle mücadele aşamasında olan askerimizin, polisimizin ciddi şekilde moralini bozuyor. Düşünebiliyor musunuz; siz teröristlerle mücadele ediyorsunuz, karakolunuz basılıyor, sokakta yürürken teröristler arkanızdan ateş edip sizi şehit ediyorlar, aileniz tehdit altında, siz bu şartlarda hangi moralle terörle mücadele edeceksiniz? bu birinci yönü. İkinci yönü de, sen ‘Türkiye'de akan kanın sona ermesini istiyorum' diyorsun, ‘bu ülkede bir kürt sorunu var' diyorsun, velev ki bu ülkede bir kürt sorunu var, bu ülkede kimine göre 15 kimine göre 20 milyon kürt vatandaş var. Bunların içinde PKK'ya destek veren kaç kişi var. BDP'ye destek vererek terör örgütüne destek verdiler diyelim, bu sayı 2 bini geçmiyor. Demek ki kürdüm diyen insanların % 20'sini bile temsil etmeyen bir terör örgütü var, muhatap olarak onu alıyorsunuz. Ben de diyorum ki; Neden terör örgütünü muhatap aşlıyorsunuz? Kürt sorunu ile ilgili müzakere edecekseniz, % 80'lik bir kesim var. O bölgedeki barolarla konuşun, sivil toplum örgütleri ile esnaf temsilcileri ile akademisyenlerle konuşun. Neden onlarla konuşmak yerine terör örgütünü muhatap alıyorsunuz?” diye konuştu.
İşin başka bir yönünü daha açıklayan Özcan, PKK'nın ipi kimin elinde? Ulusal güç denilen ülkelerin elinde. Sen önce bu ülkelerle mücadele et, yada müzakere et bu işi bitirmek için. Terör örgütü lideri ile görüşüyorsun, peki 10 yılı aşkın süredir cezaevinde olan terör örgütü lideri, terör örgütüne ne kadar hakim bu da başka bir soru. Hükümet aklını başlına almalı. Türk tarihinde bir kahramanlar vardır, bir de vatan hainleri vardır. Damat Ferit Paşa vatan hainleri arasında yer aldı. Damat Ferit Paşa hükümetine destek verenler o zamanlar İngiliz Muhipleri Cemiyetleri, Amerika Muhipleri Cemiyetleri adı altında örgütlenmişlerdi. Şimdi de terör örgütü lideri ile müzakere eden bir başbakan var. Ona çeşitli sivil toplum örgütü adı altında destek verenler var. Böyle devam ederse Sayın Başbakan Damat Ferit Paşa gibi vatan hainleri bölümünde yer alacak. Diğerleri de 15-20 yıl sonra İngiliz muhipleri veya Amerikan muhipleri cemiyetine üye olanlar gibi algılanacak. Ben tavrımı koyuyorum. Ben terörle ve teröristle mücadeleden yanayım. Ancak sorunun çözümü konusunda legal kişilerle müzakere edilmesinden yanayım sorunun” şeklinde konuştu.