Mudurnu'nun Yeniceşıhlar Köyü hudutları içerisinde açılan Kalker ve Taş Ocağı gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Bu güne kadar Yeniceşıhlar Köylüleri'nin itrazları gündeme gelirken, kalker ve taş ocağı işletmecisinden ses çıkmamıştı. Sessizliklerini bozma kararı alan Kalker ve Taş Ocağı işletmecisi Köroğlu Beton A.Ş. sahiplerinden Hüseyin Tekin, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, bu güne kadar yaşanan süreç hakkında açıklamalarda bulundu.
Tekin yaptığı açıklamada, İşletme ile ilgili idari ve hukuki prosedür eksiksiz olarak tamamlanmış işletmenin çevreye en az zarar verecek biçimde ve ülke kaynaklarının en ekonomik olarak işletilmesi için gerekli tüm önlemler alınmasına karşın bir kısım vatandaşlar tamamen yanlış bilgilendirmelerle, hiçbir bilimsel veriye dayanmadan bir kısım çevre derneklerini de olayın içine katarak işletme aleyhine yoğun bir kampanya sürdürmeye başlamışlardır” ifadelerine yer verdi.
Mudurnu Yeniceşıhlar Köyü sınırları içerisinde faaliyete başlaması sonrası gündeme gelen kalker ve taş ocağı hakkında, ocak işletmesini yürüten Köroğlu Beton A.Ş. adına açıklamalarda bulunan Hüseyin Tekin, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yaşanan süreç hakkında bilgiler veren Tekin, işletmeyle alakalı tüm resmi presedürün tamamalanırken, yapılan şikayetler sonrası başlatılan incelemelerinde tamamlanarak, işletmenin çevreye zarar vermediğinin ortaya çıktığını açıkladı. İşletme ve süreç hakkında açıklamalarda bulunan Hüseyin Tekin şu ifadeleri kullandı;
ŞİRKETİMİZE RUHSAT VERİLMİŞTİR!
Son günlerde Şirketimiz Köroğlu Beton A.Ş. tarafından Ruhsat alınarak işletmeye açılan Mudurnu Yeniceşıhlar Köyü yakınında bulunan Kalker ve Taş Ocağı İşletmesi ile ilgili olarak yazılı ve görsel basında yer alan bir kısım değerlendirmeler karşısında salt kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla iş bu açıklamanın yapılması zorunlu olmuştur.
Öncelikle işletmeye açılmış bulunan Kalker ve taş ocağı işletmesi ile ilgili süreci sizlere tarih sayı ve belgeleri ile açıklamakta yarar görmekteyiz. Köroğlu Beton Mudurnu Yeniceşıhlar Köyü sınırları içerisinde bulunan 98,13 Hektarlık alanda maden işletmesi için Ruhsat talebinde bulunmuş 28.08.2012 tarihinden 28.02.2022 tarihine kadar işletilmek üzere Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Dairesi Başkanlığınca şirketimize ruhsat verilmiştir.
ÇEVRESEL ETİK RAPORU DÜZENLENDİ!
Ancak ruhsat verilmeden önce işletmenin açılabilmesi için zaruri olan ve Çevreye muhtemel etkileri konusunda çok geniş çaplı bir araştırma yapılmış ve Çevresel Etki Raporu düzenlenirken, çevreye olası etkiler değerlendirilmiştir.
GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM HİSSEDİLMEDİĞİ SAPTANMIŞTIR!
Kalker ocağının işletmeye açılması ile birlikte ocakta kullanılacak patlayıcının muhtemel sismik, toz ve gürültü incelemeleri yapılmış titreşim tabloları hazırlanmış ve mahalinde uygulama yapılmıştır. Kullanılacak patlayıcının gürültü kirliliği yaratmayacağı saptanmıştır. Nitekim vaki yakınmalar üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine yapılan 06.06.2014 tarihli şikayet üzerine Yetkililer Huzurunda aynı gün saat 15.00 te patlama gerçekleştirilmiş ve ocağa en yakın birim olan Yeniceşıhlar Köyü'nde gürültü ve titreşim hissedilmediği ekli zabıtla saptanmıştır.
KİRLİLİĞİN MİNİMUM DÜZEYE İNDİRİLDİĞİ SAPTANMIŞTIR!
Ocak işletmesi nedeniyle çevresel kirlilik kriterleri ölçülmüş, işletmenin tipi teknik yöntem değerlendirmeleri yapılmış ve kirliliğe yol açmadığı, kirliliğin çevre ve insan sağlığını tehdit etmeyecek minimum düzeye indirildiği saptanmıştır.
SU KAYNAKLARI ETKİLENMEYECEK!
Patlamaların etkisi ile muhtemel su kaynaklarının zarar göreceği iddia edilmiş ve 25.04.2014 tarihinde yapılan şikayet üzerine su kaynakları incelenmiş , patlamaların Akpınar 1 ve Akpınar 2 su kaynakları üzerinde hiçbir olumsuz etkisinin görülmediği gi
Yorumlar