İnsanların ve diğer canlıların yaşamını güvence altına almak ve çevreyi korumak amacıyla tehlikeli maddeler ile faaliyet gösteren işletmelerde güvenlik danışmanlarının istihdam edilmesi veya tehlikeli madde güvenlik danışmanlarından hizmet alınması zorunlu hale getirilmiştir.

Gerede'de birçok tehlikeli maddeler ile faaliyet gösteren işletme mevcut olması sebebiyle, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Merve Türkeri açıklamalarda bulundu. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Merve Türkeri, TMGD hakkında merak edilenleri açıkladı. Türkeri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hakkında tebliği resmi gazetede yayımlandı. Bildiğimiz gibi Türkiye 22 Mart 2010'dan bu yana tehlikeli maddelerin karayolu ile taşınmasına ilişkin sözleşmeye taraf olmasına rağmen birçok gerekliliği yerine getirmemekteydi. Tehlikeli maddeler ile faaliyet gösteren işletmelerin tehlikeli madde danışmanı bulundurması da ADR'nin temel gerekliliklerinden biridir. Tehlikeli maddeler ile ilgili olan bu tür yasal düzenlemelerin temel amacı başta insanlar olmak üzere diğer canlıların yaşamını güvence altına almak ve çevreyi korumaktır. Bu anlamda tehlikeli maddeler ile faaliyet gösteren işletmeler için kendilerine yön gösterecek ve faaliyetlerinin daha güvenli olmasını sağlayacak tehlikeli madde güvenlik danışmanlarının istihdam edilmesi veya tehlikeli madde güvenlik danışmanlarından hizmet alınması zorunlu hale getirilmiştir.” dedi.

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLARINA KİMLERİN İHTİYACI VAR?

Türkeri, Tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan işletmeler ile toplam araç taşıma kapasitesi elli ton ve üzerinde olan taşımacılık işletmelerini, Miktarına bakılmaksızın taşıma kategorisi sıfır olan tehlikeli maddelerle iştigal eden ve tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan, gönderen, paketleyen, yükleyen ve dolduran olarak faaliyette bulunan işletmeleri, 30.06.2015 tarihinde, yürürlüğe girer” diye konuştu. Haber Merkezi