Highway Outlet AVYM Yönetimi son günlerde kamuoyunda yer alan haberlere cevap verdi. Boludağı A.Ş. CEO'su Raşit Doğan Enhoş bir basın açıklaması yaparak kamuoyunda yer alan haberleri yalanladı.

Raşit Doğan Enhoş yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; Son günlerde bazı basın yayın kuruluşları, internet siteleri ve özellikle sosyal medya aracılığı ile Boludağı A.Ş ve ortakları hakkında ticari ahlak ve etik kurallarına uymayan, gerçekliklerden uzak sansasyonel haberler yapılmak suretiyle bir algı operasyonu yapılmak istendiği gözlenmektedir. Bu konuda kişilik haklarımızın korunması için ilgililer hakkında hukuki süreç başlatılacaktır.

Şöyle ki;

Boludağı A.Ş.'nin yatırım yaptığı arazinin Devletçe Bolu ve Düzce esnafına sosyal amaçlı olarak bedelsiz olarak tahsis edildiği,

Boludağı A.Ş.'nin kuruluşunda yer alan birçok ortağın baskı, tehdit, şantaj veya sermaye artışı sonucunda şirket ortaklığından ayrılmasının sağlandığı,

Şirket ortaklarında POLSAN'ın belli bir siyasi görüş veya yapıya destek sağlamak amacıyla bu şirkete ortak yapıldığı ve POLSAN'ın paralarının bu şirket vasıtası ile bir cemaate veya onun mensuplarına peşkeş çekildiği,

Şirket Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Daylan'ın birçok ticari faaliyet yaptığı ve buralardan elde ettiği paraları, cemaat yapılanması diye nitelendirilen bir bankaya yatırdığı, gibi, birçok haber yapılagelmektedir.

Öncelikle yukarda ana başlıklar halinde özetlediğimiz asılsız ve mesnetsiz sözde haberlerin gerçekliğini açıklayalım;

Boludağı A.Ş.'nin yatırım yaptığı arazi, TCK tarafından 2008 yılında Yap- işlet- devret modeli ile yapılan bir açık ihale sonucunda 29 yıl süre ile Boludağı A.Ş tarafından alınmıştır. Bu ihaleye bir çok yerli ve yabancı firma baş vurmuş olup, şirketimizin dışında Ulusoy, Varan, Makyol ve Metro firmaları yeterlilik almış ve yapılan açık ihale sonucunda 75.000.000.-TL yatırım taahhüdü ve ayrıca akaryakıt satış cirosundan %1,5, kira ve diğer gelirlerden %4,5 karayolları payı ödeme koşulu ile ihaleyi Boludağı A.Ş kazanmıştır. Başka bir deyişle TCK tarafından yapılmış her hangi bir tahsis olmadığı gibi, Boludağı A.Ş lehine de herhangi bir işlem yapılmamıştır. Bu haberlerde sıkça adı gecen Metro şirketi (Galip Öztürk ) ihaleye fiilen katılmış, ancak ihaleyi kaybetmiştir.

Şirketin kuruluşunda ortak sayısı 33 iken bugün itibariyle 26 ortağı bulunmaktadır. Projenin başlangıcından faaliyete geçinceye kadar ayrılan 7 ortağımızın 6 sı Yönetim Kurulu başkan yardımcısı, Yönetim Kurulu üyesi veya Denetim Kurulu üyesi olarak görev almış ve üstün gayretli katkıları ile projeye ciddi katkıda bulunmuşlardır. Bu süre içinde sermaye artışı kararları da dahil olmak üzere alınan bütün kararlar bu ortaklarımızın da imzaları ile ve oy birliği ile alınmıştır. AVM açıldıktan 10 ay sonra bu 6 ortağımız kendi istekleri ile hisselerini satarak şirketimizden ayrılmışlardır. Sattıkları hisselerin büyük çoğunluğunu Polsan satın almış ve ilk girişte %15 olan hisse oranını % 33 e çıkarmıştır. Üstelik bu hisse satış işlemi şirketimiz faaliyetine yeni başlamasına rağmen nominal bedelden değil belli bir kar marjı ile nominal bedelden daha yüksek bir tutardan yapılmıştır.

Polsan bu yatırıma, kendi bünyesinde yaptığı veya yaptırdığı fizibilite çalışmalarına istinaden, tamamen ticari öngörüleri doğrultusunda, 2010 yılında %15 hisse satın almak suretiyle ortak olmuştur. Yatırım tamamlandıktan sonra, yani işletme aşamasında yukarda ikinci madde de izah ettiğimiz üzere, tamamen ticari sebeplerle ortaklıktan ayrılmak veya ortaklığı devam etmekle birlikte hisse satmak isteyen bazı ortakların değişik tarihlerde hisselerini satın almak suretiyle şirketteki hisse oranını % 33 mertebesine kadar çıkarmıştır. Polsan bu hisseleri tamamen ticari ön görü ve değerlendirmelerine göre, yatırım amacıyla almıştır. Görüleceği üzere, iddia edildiği gibi eğer POLSAN tarafından birilerine para aktarımı yapmış ise, (belli bir yapı ve teşkilatın mensuplarına değil,) ticari saiklerle hisselerini satıp ortaklıktan ayrılanlara bir kaynak aktarmıştır. (Zira, bu ortaklarımızın tamamı, sahip oldukları hisseleri nominal değerinin üzerinde belli bir kar marjı ile satmışlardır.) Pek tabi ki hisseyi satan ortağımız için, bir dışlanma veya zorlama olmadığı gibi, satın alan Polsan açısından da bir para aktarılması veya baskı kurulması söz konusu değildir. Bu tür ithamlar tamamen asılsız ve gerçek dışıdır.

Boludağı A.Ş nin Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Daylan, uzun yıllar Boluda değişik sivil toplum kuruluşlarında görev yapmış bir iş adamıdır. Bu yatırım yapılırken, yukarda kısaca bahsettiğimiz yatırım miktarının artmasına bağlı olarak ortaya çıkan sermaye gereksiniminin sağlanması esnasında, bazı ortaklar hisselerini satarak ortaklıktan ayrılma tercihinde bulunurken, Adnan Daylan Bolu ilinde sahip olduğu bazı işletmeleri (Petrol istasyonlarını veya gayrimenkullerini) satmış ve bu satışlardan elde ettiği gelirleri de Boludağı A.Ş ne sermaye olarak yatırmıştır. Bir başka deyişle başkanlığını yaptığı projeye inanmış, güvenmiş ve ticari yatırımını diğer işletmelerden çekerek Boludağı A.Ş ne yatırmıştır.

Sonuç olarak; Boludağı A.Ş son yıllarda Bolu ilinde yapılmış en büyük yatırımı gerçekleştirmiştir. Gerçekleştirdiği yatırımın bünyesinde 1.500 ün üzerinde istihdam sağlamakta ve 20.000.000.-TL nin üzerinde Katma değer üretmektedir. Ortaklarının içinde her görüşten ve partiden kişiler vardır. Bu kişileri bir araya getiren partileri, görüşleri veya aidiyetleri değildir. Bünyesinde bulundurduğu AVM nin konumu ve yapısı itibariyle ülkemizi gururla temsil edilen ticari bir müessesedir. Gelir ve giderleri ise hem Yönetim Kurulu, hem de değişik kuruluşlarca denetlenmektedir. Ortakları yapmış oldukları yatırımdan, müşterileri de aldıkları hizmetlerden memnundur. Hiçbir örgüte, cemaate ve partiye, başka bir deyişle ticari olmayan hiç bir kurum veya kuruluşa da üye değildir.”