Bolu HighWay Outlet 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda farklı, farklı olduğu kadar eğitici bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. 17-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek Arkeoloji Kazı Havuzu” projesi Bolu HighWay Outlet Alışveriş Merkezi'nde ziyaretçileriyle buluşuyor.
17-19 Mayıs tarihlerinde Bolu HighWay Outlet Alışveriş Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan etkinliğin amacı; 5 – 13 yaş arası çocukların arkeoloji, tarih, kültür mirası ve tarihi eserlerin korunması konularındaki farkındalıklarının arttırılması ve bilinçlendirilmesidir.
Arkeoloji Havuzu Etkinliği kapsamında çocuklara arkeoloji hakkında bilgi verilerek arkeolog eğitmenler eşliğinde AVM içerisinde kurulan kazı havuzlarında kazı yaptırılarak minyatür eserler bulmaları sağlanacaktır. Çocuklara buldukları minyatür eserler ile ilgili bilgiler aktarılıp ardından, Resim ve Boyama Çalışmaları Atölyesinde öğretici ve eğlenceli vakit geçirmeleri sağlanacaktır. Etkinliğe katılan çocuklar son olarak Gönüllü Kültürel Miras Koruyucusu” ibareli sertifika ile ödüllendirileceklerdir.
Çocuklarınıza şimdiden tarihi ve kültür miraslarımızı öğretmek, sosyal bilimleri sevdirmek, zihinsel ve bedensel gelişimlerini eğlenceli bir eğitim programıyla sağlamak istiyorsanız 17-19 Ocak tarihlerinde Bolu HighWay Outlet Alışveriş Merkezi'nde olacak Arkeoloji Havuzu etkinliğini kaçırmayın!
ARKEOLOJİ KAZI HAVUZU (ARCHAEOPOOL PROJECT)
PROJE HAKKINDA GENEL BİLGİ:
Projede asıl amaç, zengin ve nitelikli kültürel mirasımızın korunması ve gelecek nesillere aktarımı için bilinç uyandırmaktır. Proje uygulaması özel bir dizayn ile belirlenen uygun bir alanda ahşap ve demir malzemeden inşa edilecek bir özel toprak havuzu içerisinde yaşları 5 – 13 arasında değişen bireylerin deneyimli arkeoloji ekibi gözetiminde gerçeğe uygun sistem ve ekipman aracılığı ile bir bilimsel kazı similasyonunun gerçekleştirilmesi esasına dayanmaktadır.
Projede hedef alınan asıl kitle çocuklardır. Erken yaşlarda eğlenceli bir ortamda verilen eğitimin bellekte kalıcı olduğu bilinmektedir. Amaç çocukların bilgilendirilmesinin yanında onların aracılığıyla ailelelerin de ülkenin tarihi ve kültür mirasının yanında eski eserlere bakış açılarının da geliştirilmesi planlanmaktadır. İsteyen ebeveynler kazı havuzu içindeki faaliyet sırasında çocuklarının yanında yer alabilecekler ve verilen basitleştirilmiş programdan faydalanarak katılımcıya verilen eğitimi denetleyebileceklerdir.
TEKNİK BİLGİ İSTEYENLER İÇİN BAKANLIK DOSYASINDA KAYITLI BİLGİLER
Proje Tanımı: Arkeoloji Havuzu; ahşap kaplamalı, içinde tozsuz toprak bulunan bir oyun havuzudur. Proje, toprak içerisinde gizlenmiş tarihi eser imitasyonlarının, 5-13 yaşları arasındaki çocuklar tarafından zararsız maddelerden üretilmiş mala, el küreği ve fırça gibi kazı malzemeleri vasıtasıyla çıkartılmasını sağlayarak eğlenmelerini ve arkeoloji bilimi hakkında temel eğitime tabi tutulmalarını hedeflemektedir.
Projenin Amacı: Projenin başlıca amacı ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyadaki zengin ve nitelikli kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarımı için bilinç uyandırmaktır. Özellikle Anadolu Uygarlıkları'nın tanınması ve Anadolu arkeolojisinin dönemleri hakkında bilgiler esas alınacaktır.
Bu kapsamda arkeolojik kazı sisteminin en basite indirgenmiş halinin uygulanacağı bu programın asıl hedef kitlesi çocuklardır. Proje faaliyetleri ile katılımcılarının zihinsel ve bedensel gelişimlerine katkı sağlanması, kültürel bilinç ve sahiplenme duygularının geliştirilmesi de hedeflenmektedir.
Proje sadece hedef kitlesini oluşturan çocukların de