Ülke genelinde özel sektör tarafından yapımı tamamlanan 99 adet hidroelektrik santral (HES) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara'da gerçekleştirilecek toplu açılış merasimi ile hizmete alınacak. Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak ve toplam yatırım bedeli 10 milyar lira olan 99 HES'ten 1 adeti ise Bolu'da bulunuyor.

Büyüyen ve gelişen bir Türkiye olarak her geçen gün enerjiye olan ihtiyacın arttığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Artan bu enerji ihtiyacını karşılamak için 26 Haziran 2003 tarihinde Su Kullanım Hakkı Anlaşması ile üretimi özel sektöre açtık. Böylece kamunun ve özel sektörün gücünü birleştirerek HES'lerden elektrik enerjisi üretiminde büyük bir ivme yakaladık” dedi. Son 13 yılda özel sektör tarafından 422 adet HES'in işletmeye alındığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bu tesislerle yılda 13.000 MW kurulu güç ile 40 milyar kiloWatt.saat'lik üretim kapasitesine eriştik. HES projelerinin özel sektöre açılmasıyla devletin sırtından takriben 60 milyar dolarlık yatırım yükünü kaldırdık” diye konuştu.

AÇILIŞI YAPILACAK PROJELERİN MİLLİ EKONOMİYE KATKISI YAKLAŞIK 1,1 MİLYAR LİRA

Bu çerçevede 14 Ocak 2016 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecek toplu açılış merasimi ile yapımı tamamlanan 99 adet HES projesinin hizmete alınacağını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu Artık eski Türkiye yok tamamlanan tesisler toplu olarak hizmete alınıyor. Eski Türkiye'de böyle açılışları hayal bile etmek mümkün değildi. Tamamlanan bu 99 dev projeyi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın uğurlu elleriyle halkımızın hizmetine sunacağız. Hizmete alınacak HES projeleri toplam 2.200 MW kurulu gücünde ve bu tesislerle yılda 7,4 milyar kiloWatt.saat enerji üretimi gerçekleştirilecek. Bu tesislerin milli ekonomiye katkısı ise yıllık yaklaşık 1,1 milyar lirayı bulacak” ifadelerini kullandı.

HES'LER SAYESİNDE DOĞALGAZ İTHALATINDAN YILDA YAKLAŞIK 11 MİLYAR TL TASARRUF SAĞLANDI

Türkiye'nin teknik ve ekonomik olarak değerlendirilebilir hidroelektrik potansiyelinin

180 milyar kiloWatt.saat olarak hesaplandığını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Ülkemizde HES'lerden 2003 yılında sadece 26 milyar kilowatt.saat enerji üretilirken, bugün ise kamu ve özel sektör ortaklığı ile 91 milyar kiloWatt.saat enerji üretiliyor. Yani hidroelektrik enerji üretim kapasitesini 2003 yılından beri üç kat geliştirdik. Bu değer toplam kullanılabilir hidroelektrik potansiyelimizin yüzde 50'sini aşıyor. Özellikle elektrik üretiminin büyük kısmında hammadde olarak doğalgazın kullanıldığı düşünülürse ürettiğimiz bu hidroelektrik enerji sayesinde doğalgaz ithalatından yılda yaklaşık 11 milyar TL tasarruf sağladık. Hedefimiz ise 2019 yılı sonuna kadar 180 milyar kiloWatt.saat olan teknik ve ekonomik olarak değerlendirilebilir hidroelektrik potansiyelimizin 127 milyar kiloWatt.saat'ini devreye almak.”

“HES'LER YENİLENEBİLİR ÇEVRE DOSTU BİR ENERJİ KAYNAĞIDIR”

HES'lerden üretilen enerjinin yenilenebilir ve çevreye zarar vermeyen bir enerji üretim şekli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bazı çevreler HES'lerin tabiata ve çevreye zararlı olduğunu söylüyorlar. Kesinlikle böyle bir durum yok. Bütün Dünya HES'lerin çevreci olduğunu kabul ediyor. Amerika ve Avrupa hidroelektrik potansiyelinin yüzde 80-90'ını devreye almış durumda. Bizimde özellikle son günlerde doğalgaz üreticileri ülkeler ile yaşadığımız krizler göz önünde bulundurulursa bu potansiyeli devreye sokmamız gerektiği bir kez daha anlaşılıyor. Enerjide dışa bağımlı bir ülke olmamız dolayısıyla HES'lerin yapılması ülkemiz menfaati açısından bir zarurettir. HES'ler yenilenebilir çevre dostu bir enerji kaynağıdır” değerlendirmesinde bulundu.

“ÜLKE EKONOMİSİNE BOLU DA BÜYÜK KATKI VERECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafında hizmete alınacak çevre dostu projeler arasında Bolu'da özel sektör tarafından yapımı tamamlanan projenin de olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eroğlu Ülke ekonomisine Bolu da büyük katkı verecek. Bolu'da yapımı tamamlanan 1 adet HES'in de açılışını diğer projelerle birlikte Sayın Cumhurbaşkanımız yapacak” dedi.

BOLU'DAKİ TESİSİN TOPLAM YATIRIM BEDELİ 75 MİLYON LİRAYI BULUYOR

Bolu'da hizmete alınacak projenin toplam yatırım bedelinin 75 milyon lira olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eroğlu Açılışı yapılacak Göksu HES projesinin toplam kurulu gücü 16,370 MW ve

bu tesisten yıllık 51 milyon kiloWatt.saat enerji üretilecek. Sadece Bolu'da hizmete alınacak tesis ile ülke ekonomisine yılda yaklaşık 7,5 milyon lira katkı sağlanacak” değerlendirmesinde bulundu. Haber Merkezi