AİBÜ'nün 2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşma ile öğrencilere ve Bolululara güven veren İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, 1997'de yaşanan olaylar nedeniyle Vakfın senedine sonradan bir madde eklendiğini söyleyerek bu madde ile Vakıf araçlarının Kemal Atatürk'ün çizdiği muasır medeniyet yolunda ilerlemeye devam edeceğinin teminatının verildiğini kaydetti. Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana çeşitli dönemlerde yaşanan olayların hakkından Türk Milletinin başarıyla geldiğinin altını çizen Baysal, Hiçbir hükümet bu ülkenin tek bayrak, tek vatan, tek millet olmaması hakkında bir karar veremez. Öğrencilerimiz bundan emin olsunlar, derslerinden başka bir şey düşünmesinler. Sevgiyi, kardeşliği düşünsünler. Derslerini düşünsünler” dedi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde yeni eğitim ve öğretim dönemi resmen başladı. 2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katılan Ahmet Baysal, açılışın ülke genelinde yaşanan olaylar nedeniyle üzüntülü yapıldığını kaydetti. Baysal şöyle konuştu: Üzüntülü bir açılış yapıyoruz. Ülkemizde son günlerde son derece acı, son derece üzücü olaylar yaşıyoruz. Hakikaten bu olayların neden kaynaklandığını anlayamadığım, hakikaten bazı illerimizde kardeş kardeşi öldürüyor, Müslüman Müslümanı öldürüyor. Neden olduğunu bilmiyorum acı olaylar yaşıyoruz. Bankalar yakılıyor, dükkanlar dağıtılıyor bir çok olayı zaten benden daha iyi takip ediyorsunuz. Dolayısıyla bugün yaptığımız açılış üzüntülü bir ortamda gerçekleşiyor. Ben bu olayların bir nihayete ereceğini diliyorum, inanıyorum”

Baysal, 1997'de yaşanan olaylar nedeniyle merhum İzzet Baysal'ın bazı endişeler duyarak vakfın maddelerine Genel Kurul kararıyla bir madde daha eklettirdiğini söyleyerek böylece Atatürk'ün yolundan gidilmeye devam edileceğinin teminatını verdi. Baysal şu ifadeleri kullandı:

“BUGÜN YAŞANANLAR DA İLERİDE MEŞRU OLMAYACAK”

“Cumhuriyetimizin kuruluşundan beri, ta Atatürk zamanından beri böyle olaylar ülkede yaşanmış, olmuş. Ben bir tanesini rahmetli amcamın yaşadığı olayı anlatayım. Bugünkü yaşananlar onun yanında çok afakî. Yıl 1997. Bir dini istismar sonucu yüzde 98'i inanmış, Müslüman olan bu ülkede dini istismar sonucu ikiye bölündük. Şunun için söylüyorum. O hareket yok. O hareket meşru olmadı. O yüzden bugün yaşananlar da ileride meşru olmayacak. Muhakkak sona erecek. Türk Milleti büyük millettir. Türk halkı büyük bir halktır.

Bizim İzzet Baysal Vakfı Senedi 1986'da Rahmetli'nin imzası ve Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe girmiştir. Amaç maddesinde olmayan bir madde 97 olayları dolayısıyla Amcamın arzusuyla, o günkü korkusuyla bir madde eklendi Genel Kurul Kararı ile. O madde şuydu, o günkü olaylar nedeniyle konan madde şuydu: Vakıf araçları Kemal Atatürk'ün çizdiği muasır medeniyet yolunda ilerlemeye devam edecektir” O olaylar nedeniyle konan bir maddedir bu. Hakikaten Rahmetli Amcamın o günlerde ürküten olaylar nedeniyle bu madde kondu. Milletimizin müşterek iradesiyle o olay bugün kapandı.

“HİÇBİR HÜKÜMET BÖYLE BİR KARAR VEREMEZ”

O gün yaşadığımız o korkunç olaylarda emin olun milletimizin ve hükümetlerin hangi hükümet olursa olsun hiçbir hükümet bu ülkenin tek bayrak, tek vatan, tek millet olmaması hakkında bir karar veremez. Öğrencilerimiz bundan emin olsunlar, derslerinden başka bir şey düşünmesinler. Sevgiyi, kardeşliği düşünsünler. Derslerini düşünsünler. Derslerinde araştırma yapmayı düşünsünler. Çok güzel bir üniversitedeler. Vaktiyle cumhuriyet döneminde yaşanan bir çok olay gibi bu olay da mevcut hükümetimizin doğru kararlar alması neticesinde ki alacaktır o düşüncedeyim. Türkiye'de anaların ağlamasını istemiyorum. Kimse istemez. Devletimize inanın. Ben bunu yaşayarak gördüm. Nerden nereye geldik. Bugün en büyük korkum. Bizi içlerine çekmeye çalışmaları. Hükümetimizin en doğru kararı alacağına inanıyorum”

“KORKARIM SIRA ÜNİVERSİTELERE GELECEK”

CHP Milletvekili Tanju Özcan da yaptığı konuşma ile 22 ilde yaşanan acı olaylara değinerek üniversitelere sıra gelmesinden endişe duyduğunu kaydetti. Özcan, Ülkemizde yaşananları biliyorsunuz. İleride bu yapılanlardan dolayı çok pişman olacak kişiler var. Bir örgüt çıkmış, kafa keserek sözde Müslümanlık adına Müslümanların kafasını keserek çeşitli mesajlar vermeye çalışıyor. Diğer örgütün de ondan farkı yok. Kundaktaki bebekleri öldüren, hala da öldürmek için fırsat kollayan örgütün sözde çatışması ama ucu bize dokunuyor. 22 vilayetimizde çok önemli olaylar oldu. İnşallah bundan sonraki süreçte herkes aklını başına alır ve bu olaylar yatışır. Ülkede maalesef herkes iyi niyetli değil. Herkes maalesef vatansever değil. Keşke herkes böyle olsaydı. Bu olayları kasıtlı olarak dışarıdan birileri yönlendiriyor, içeride de işbirlikçileri bu olayları büyümesi için her türlü, zemini oluşturuyor. Bundan sonraki adım da korkarım üniversitelerimiz olacak. Üniversitemizde önceden beri belli dönemlerde belli hassasiyetleri kaşıyan guruplar olduğunu biliyoruz. Bizler bu yollardan geçtik. Geçmişte bizim de okuduğumuz dönemlerde benzer hassasiyetler olmuştu. Bir ağabeyiniz olarak şunu istirham ediyorum. Irkçılık yapanlara prim vermeyin. Dinimiz üzerinden, mezhebimiz üzerinden hassasiyetlerimizi kaşıyanlara lütfen prim vermeyin. Türkiye'de laik bir yönetimin ne kadar önem arz ettiği şu olaylarla ortaya çıktı. Ortadoğu'da yaşanan şu olaylar vesilesiyle ortaya çıktı. Ulus devlet üst kimliğinin ne kadar önemli olduğu şu olaylar vesilesiyle ortay çıktı. Ortadoğu'da insanlar farklı mezheplerde diye birbirlerini kesiyorlar. Bu olayların Türkiye'de de yaşanmasını istiyor birileri. Lütfen arkadaşlar özellikle bu yıl son derece hassas olalım. Hem derslerinize hem de memleket konularına duyarsız kalmadan farklılıklarımızın bizim zenginliğimiz olduğu bilinciyle hareket edelim” diye konuştu.

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da şunları söyledi:

BAYSAL TÜM İMKANLARINI BOLU'YA SUNDU”

“Öyle bir ildeyiz. Bir babaya sahibiz. Hem eğitim hem sağlık alanında bütün imkanlarını ve gücünü bu ile vermiş. Sonra gelen takipçileri de onun izinden gitmişler. Böyle bir üniversitenin açılışındayız. Yavaş yavaş yeni vakıflar da üniversitelere destek vermeye başladı”

Vali Ahmet Zahteroğulları ise gençlerin Türkiye'nin en büyük zenginliği olduğunu söyledi:

“SİZLER BİZİM EN KIYMETLİ HAZİNELERİMİZSİNİZ”

“Bu yılları iyi değerlendirmek lazım. Bu yılların tadını çıkarın. Kendinizi geleceğe hazırlayın ancak bu günlerin kıymetini bilin. Hocalarınızın elinde ülkemizin geleceği şekilleniyor. Sizler bizim en kıymetli hazinelerimizsiniz. Ülkenin nüfusunun 3'te biri 25 yaş altında olan bir ülkeyiz. Bu gençlik iyi hazırlanırsa, iyi eğitilirse, iyi istihdam edilirse ülkemiz için bir fırsat kaydedecek. Biz zengin kaynakları, madenleri olan bir ülke değiliz. Bu zaman kadar getirdiğimiz tüm kaynaklarımızı beşeri sermayemizle bir araya getirdik. Bundan sonra da öyle gidecek. O nedenle biz insan kaynağımızın hiçbir ferdini zayi etme lüksümüz ve hakkımız yok” Akademik Açılış Törenine katılan protokol üyeleri ve öğrenciler daha sonra hazırlanan kokteyle katıldı.