Özel Çağsu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Gökay Tunç her 10 yetişkinden 8'inde bel ağrısı görüldüğünü belirtti.
Özel Çağsu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Gökay Tunç, ağır kaldırmak, fazla kilo, topuklu ayakkabı giymek, ayakta çalışmak ve yanlış oturmanın bel ağrılarına tetiklediğini, bu nedenle her 10 yetişkinin 8'inde bel ağrısı görüldüğünü söyledi.
Dr. Tunç yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; Bel ağrısı dünyada insanların en sık hekime başvurmasına neden olan yakınmalar arasındadır. En sık görülme yaşları 40-60 yaşlar arasıdır. Tüm insanların %90'ı, hayatının bir döneminde kendisini kısa süreli de olsa çalışma yaşamından alıkoyacak bir bel ağrısıyla mutlaka karşılaşır. Bel ağrısı gelişen insanların küçük bir bölümünde bu durum ciddi bir soruna dönüşür ve %90'ında ağrılar 2-6 hafta arasında bir sürede iyileşir.Bel ağrısı doktora başvuru ve işe gidememenin soğuk algınlığından sonraki ikinci en sık nedenidir.
“BAZI MESLEK GURUPLARI RİSK ALTINDA”
Risk Faktörleri arasında ağır fiziksel aktivite ile çalışmak, uzun süreli aynı pozisyonda çalışmak, öne eğilerek çalışmak, kalçalar sabitken beli, gövdeyi döndürmek, şişmanlık, sigara içmek, egzersizden uzak yaşam şekli vardır. Sağlık sektörü, eğitim çalışanları, emniyet mensupları, sanayi çalışanları, uzun yol şoförleri, masa başında iş yapanlar, ağır yük taşıyanlar başlıca risk altında olan meslek gruplardır.
Bel ağrılarının %95'i mekanik nedenlere bağlıdır.% 3'ü mekanik olmayan nedenlere,%2'si de başka bölge hastalıklarına bağlı yansıyan ağrılara bağlıdır.Mekanik nedenler arasında bel kas ve bağların zorlanması, bel fıtığı (disk kayması),kireçlenme (Spondiloz),omur kayması (Spondilolistesis) ,omurilik kanalının daralması (Spinalstenoz) ,omurga eğrilmesi (Skolyoz),kemik erimesi(osteoporoz) ve kemik erimesine bağlı kırıklar vardır. Mekanik olmayan nedenlere bağlı bel ağrıları arasında ise bel kemiklerini tutan tümörler enfeksiyonlar ve iltihaplı romatizmalar vardır.
Bel ağrınız olduğunda mutlaka uzman doktora başvurunuz. Bel ağrısının nedeninin ortaya konmasında doktor muayenesi çok önemlidir.Doktor muayenesine ek olarak istenen tetkikler(direkt grafi,tomografi,MR,kemik yoğunluğu ölçümü,kan tahlilleri) bel ağrısının nedeninin ortaya konmasında önemli yöntemlerdir.
“BEL AĞRILARININ TEDAVİSİNDE BİR ÇOK YÖNTEM VAR”
Bel ağrılarının tedavisinde bir çok yöntem vardır.Bunlar arasında ilaç tedavileri,fizik tedavi yöntemleri,egzersiz,lokal enjeksiyon yöntemleri ve cerrahi tedaviler vardır. Tüm bel ağrılı hastaların %3-4'ünde girişim gerektiren bel fıtığı görülür. Özellikle ilaç ve fizik tedavi yöntemlerine cevap vermeyen uzun süreli bel ve belden bacağa vuran(syatik ağrıları) ağrılarda,tek veya çift taraflı bacaklarda kuvvet kaybına neden olan fıtık ve kireçlenmelerde,idrar ve dışkı kontrolü kaybına neden olan fıtıklarda cerrahi tedavi önerilir.”