Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz. Bolu'nun Türkiye'de yaşanılabilir kentler içerisinde en ideal bir il olduğunu, hedeflerinin ise Bolu'yu sadece Türkiye'de değil Dünya'da da yaşanılabilir kentlerin arasında en güzel il yapabilmek olduğunu söyledi.

Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında açıklamalarda bulunan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu'nun insan sağlı için Allah'ın özenerek yarattığı bir doğa harikası olduğunu söyledi. Yılmaz, Bolu Allah'ın doğa vergisi ve bahşettiği doğal güzellikler açısından önemli bir kent. Takriben 200 kadar gölü-göleti olan, arazisinin neredeyse yüzde 65'i ormanlarla kaplı ve insan sağlığı açısından, yaşanıla bilirlik açısından belki dört mevsimin doyasıya yaşandığı dünyada tek yer. Belki Bolu'dan daha yeşil yerler var ama, yani İsviçre daha yeşil ama güneşi göremezsiniz Bolu kadar. Karadeniz de yeşil ama rutubetten duramayabilirsiniz. İnsan sağlığı için yaşamı için belki Allah'ın öznele bezenle yarattığı bir doğada yaşıyoruz” diye konuştu.

“BİZİM HEDEFİMİZ TÜRKİYE DEĞİL DÜNYADA EN GÜZEL KENT OLMAK”

Başkan Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti: Bolu Belediye Başkanı olarak da biz geldiğimiz bugüne kadar bu doğayla uyumlu yaşayabilir miyiz diye uğraşıyoruz. Bu konuda da baya mesafe aldığımızı ifade edebiliriz. Buna tabi vatandaşlarımızın desteğinin biraz daha artmasını istiyoruz. Bolu günü birlik piknikçilerin çok bulunduğu bir alan olması dolayısıyla kirletilmeye çok müsait bir alan. Eğer biz piknik yaptığımızda kirletilen alan olarak bırakıp gitmeyecek şekilde kendimizi geliştirir ve oradaki kirlilikten rahatsız olan bir pozisyonda kendimizi görürsek hem şehrimiz, Allah'ın yarattığı bu doğal eşsiz coğrafyanın geleceğe doğru umutla taşınmasını sağlayabiliriz. Aynı zamanda da diğer insanlara ve illere de örnek oluruz diye düşünüyoruz. Biz çevre duyarlılığı açısından bugüne kadar yaptığımız bütün çalışmalar çevre çalışmaları olduğunu ifade edersek abartmış olmayız. İnşallah Bolu zaten yaşanılabilir kentler içerisinde en ideal illerden bir tanesi Türkiye'de. Bizim hedefimiz Türkiye değil dünyada niye en güzel olmasın. Çünkü doğamız buna müsait. Eğer algılamamız ve anlayışımız da şehir olarak buna müsait hale dönüşürse inşallah bunu da gerçekleştireceğiz diye düşünüyorum. Önemli olan ödül almak değil, önemli olan kalıcı olmak. Biz kalıcı olmak için çalışıyoruz”

“BİZDE ONLARA LAYIK OLMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Çevre konusunda yapılan çalışmalarla ilgili de bilgilen veren Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: Bolu'da bir Büyük Suyumuz vardı. Biz Belediye Başkanı olduğumuzda bütün atıklar oraya atıldığı için içerisinde canlı yaşamıyordu. Hem sanayi atıkları hem evsel atıkların tamamı o dereye atılıyordu. Biz burasını canlılık kazandıracağız içerisinde balık tutacağız ve yüzeceğiz dediğimiz zaman buna Bolu'daki şuan ki en önemli görünen insanlar da inanmamıştı ve bizimle dalga geçmişti. Tabi bunlar kolay olmadı. Biz Bolu'dan Abant'a kadar gittik, Abant'ın da çevresini dolaşarak kolektör hatlarıyla Bolu'yu besleyen derelerin kirletilmesini Abant'tan buraya bütün sanayi evsel atıkların tamamını topladık. Yetmedi Bolu Dağı'na kadar kanalizasyon sistemleri çekerek ve o bölgedeki evsel atıkların tamamını hatta sanayi atıkları ayrı hattan alacak şekilde tamamını kontrol altına aldık. Bütün köyleri de bu hatlara bağladık. Aynı şekilde Mudurnu Yolu'nu da Tepe Karakolu'na kadar. Bolu'nun bizim arıtma tesisinin batı kısmı olan havza bazında bütün bölgeleri pisleten bütün etkenleri ortadan kaldıran bir proje gerçekleştirdik ve şuan Büyüksu'da balık tutulabilir hale getirdik, yüzülebilir hale getirdik. Bunun için sadece biz uğraştık neticelendirdik bunu da takdir ettiler. Ancak burada Bolu Belediyesi değil Boluluların işe sahip çıkması lazım. Hala buna inanmak istenmeyen, Büyüksu'da balık yoktur diyen maalesef Bolu ile ilgili alakası zayıf olan insanların en azından gidip Bolu'yu görmesi lazım. Nerede canlılık var onu hissetmesi lazım bu şekildeki çalışan yapılara da destek vermesi lazım bu şekildeki çalışan yapılara da destek vermesi lazım. Asıl ödül bizim için bu. Bu ödülü tam alabilmiş değiliz. Ancak şunu söyleyebiliriz Bolu insan yapısı olarak Türkiye'nin en düzgün yapısına sahiptir. Bolu'daki insanlar doğanın o güzelliğini içerlerine yansıtmışlardır. Onun için bizim yaptığımız çalışmaları genelde halk takdir etti ki bizi üç dönemdir göreve getiriyor. Bizde onlara layık olmak için çalışıyoruz. Ama istiyoruz ki biz üçüncü dördüncü beşinci sefer belediye başkanı seçilebiliriz bu sadece bizi ödüllendirilmiş oluruz.”

“ALLAH ÖYLE BİR ÇEVRE VERMİŞ Kİ, ONUNLA UYUMU SAĞLADIĞIN ZAMAN ZATEN DÜNYA KENTİ OLUYORSUN”

“Önemli olan Bolu'daki çevrecilik ile ilgili çalışmaların nasıl gittiğini kavramak istemeyen veya kavramayan insanların da bizzat gidip neler yapıldığını hissetmesi görmesi, asıl ödül o olacaktır benim amacım bu. Yoksa şekli bazı şeyler yaparsın bazı estetik yerler yaparsın ve ondan dolayı sizi sevebilirler. Biz sadece estetik bazı yerler değil şehri bütünüyle beraber dünyada yaşanılabilir kentler içerisine getirebilmek istiyoruz. Onun için de ne lazım? Çevre olmadan bu iş olmaz. Çevreyle uyumu sağlaması gereken en önemli il Bolu. Niye Allah öyle bir çevre vermiş ki, onunla uyumu sağladığın zaman zaten dünya kenti oluyorsun. Bizde bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda duyarlılıkları dolayısıyla herkese teşekkür ediyorum. en azından basının bu konudaki duyarlılığı dolayısıyla da sizlere de teşekkür ediyorum.” Haber Merkezi