AİBÜ'de bir yıl Hazırlık Sınıfı okuyup da barajı geçemeyen yaklaşık 150 öğrenci Rektörlük önünde dilekçe sonucunu beklediler. Kendilerine başarısız olsalar bile sene sonunda kendi bölümlerine devam edebileceklerinin söylendiğini belirten öğrencilere Rektör Coşkun, Ocak ayında sınav yapılacağını söyledi. Coşkun, öğrencilerin bu sınavın kurtarma sınavı olduğunu belirterek barajı geçmelerinin zorunlu olduğunu kaydetti.

AİBÜ Rektörlüğü önünde Hazırlık Sınıfı öğrencileri rektörlük önünde dilekçe sonucunu bekledi. Öğrencilerin eylem gerekçesi ise hazırlık sınıfında başarısız dahi olunsa bölümlerine devam edebileceklerinin söylenmesine rağmen, bir yıl daha hazırlık sınıfı okumaya zorunlu tutulmaları oldu.

“SENATONUN LEHİMİZE KARAR VERMESİNİ İSTİYORUZ”

Konuya ilişkin Rektörlük önünde toplanan yaklaşık 150 öğrenci adına yapılan açıklamada 2013-2014 öğrencileri olarak AİBÜ yüzde 30 lisans eğitimi veren bölümleri kazanan öğrenciler olarak bize 4. aya kadar bilgilendirme yapılmadı. 4. Ayın 4'ünde bölüm başkanları okulun resmi sitelerinde duyuru yayınladılar. Hazırlık sınıfında başarısız sayılmasına rağmen bölüme geçebilirsiniz fakat 4 yıl içinde bu sınavı vermek zorundasınız dendi. Biz de buna göre hareket ettik. DİLMER olsun Yabancı Diller Yüksekokulu yeni adıyla ona göre hareket etti. Dersler buna göre işlendi. Aradan 4 ay geçti. Okul bitince de sınav sonuçları açıklanmadan herkes memleketine gitti. 8. Ayın 8'inde bölümler duyuru yayınladılar. Hazırlık sınıfının sınavları verilmeden bölüme geçilmesi mümkün değil dendi. Sürpriz oldu bu bize. Arkadaşlar da bu şekilde mağdur kalmış oldu. Bölüm başkanlıklarına dilekçeler gönderdik. Yapılacak olan değişikliğin mümkün olmadığını söylediler. Rektörlüğe Cuma günü dilekçe verdik. Mağduriyetimizin giderilmesini istedik. Rektörlük bize olumsuz cevap verdi. Ya aldığınız not yuvarlanabilir 50 alan 65'e çıkarılabilir ya da 65 baraj aşağıya düşürebilir dendi hocalarımız tarafından. Biz de bunu bekliyoruz. Senatonun bir an önce lehimize karar vermesini 150 kişinin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz” dendi.

KİMLER HAZIRLIK OKUMAK ZORUNDA

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun öğrencilerin yönetmeliği takip etmediğini söyleyerek kulaktan dolma bilgilerle yanılgıya düştüklerini belirtti. Coşkun, Üniversitemizde belli bölümlerde yüzde 100 İngilizce eğitim-öğretim var. Belli bölümlerde bu yüzde 30. Bunlar Uluslararası ilişkiler bölümü, Sosyoloji ve Psikoloji Bölümleri. Bu bölümlerimiz için İngilizce zorunlu bir basamak. Bu bölümlerimize kaydolan öğrenciler için toplamda 1 yıl zorunlu İngilizce zorunlu hazırlık programı uyguluyoruz. Bu program sonunda öğrencilerin İngilizceden başarı olma zorunluluğu var. Başarılı olamayanlar 2 yarıyıl daha bu programa devam edebiliyorlar. Bunun sonunda yine başarısız olurlarsa o zaman ÖSYM'ye müracaat edip bu konuyla ilgili yönetmeliğin 12. Maddesine göre Türkçe eğitim yapan herhangi bir bölüme yerleşiyorlar.

“KULAKTAN DOLMA BİLGİLER YANILTMIŞ”

Öğrencilerimizin şöyle bir hatası olmuş. Kulaktan dolma bir takım bilgilerle hareket etmişler. Bu bilgiler onları yanıltmış. Biz kendilerine yönetmeliğe göre hareket etmeleri gerektiğini ilettik.

“YENİ BİR SINAVLA SORUNLARINI ÇÖZMEYE ÇALIŞACAĞIZ”

Dolayısıyla bu durumdaki öğrencilerimiz için sonbahar dönemi sonunda yani önümüzdeki yılın Ocak-Şubat aylarında ara bir sınav yapmak suretiyle ki yönetmelik buna izin veriyor, sorunlarını çözmeye çalışacağız. Bu sürede isterlerse hazırlığa devam edebilirler istemiyorlarsa devam etmeyebilir kendi hazırlanabilirler. Gösterilen barajı geçmek zorundalar. Bütün üniversitelerde durum bu, Yönetmelik bütün üniversitelerde bu şekilde uygulanır.

“YÖNETMELİĞİ TAKİP ETSİNLER”

Çocukların kafasını karıştıran geçmişte yapılan yönetmelik değişiklikleri olabilir. Akıllarında bu kalmış. Ya da kalmasını sağlayan kulaktan dolma bilgilerle olmuş. Yönetmelikler zaman zaman değişir. Dolaysıyla öğrencilerime şunu tavsiye ederim. Her adımla ilgili bir yönetmelik var. Biz adım atacağımız zaman yönetmeliğe bakıp atıyoruz. Yönetmeliği düzenleyen Hazırlık sınıflarıyla ilgili yönetmelik internette var. E-mevzuata girip yönetmeliğin adı yazıldığında çıkan yönetmeliği okuyacaklar. E-mevzuat web sayfasında karşılarına çıkacak yönetmelik en son haliyle düzenlenmiş yönetmeliktir. İnternete yazınca eskisi de çıkar, yenisi de çıkar. Bu doğru değil. Başbakanlık'ın e-mevzuat diye bir kanunları, en son çıkan yönetmelikleri, KHK, yönergeleri bütün mevzuatı oradan takip edebilirler.

KURTARMA SINAVI OCAK'TA

Bunlar olmuş bitmiş, son notları geçilmiş. Bu tip değerlendirmeler kendi süreçleri içerisinde notlar ilan edilmeden yapılır bitirilir. İlan edilen neyse odur. Bizim şuanda öğrencilerimizi rahatlatma adına alacağımız karar var. Yazı da gönderdik. Biz onları Ocak ayında ilan edilecek. Arada sınav yapmıyorduk, arada yapacağız o sınavı. Ocak ayında hazırlanıp gelecekler. Ocak ayında yeni bir sınav olacak. Orada da barajımızı geçmek zorundalar. Öğrencilerimiz bunu iyi bilmeli ve hazırlanmalılar. Hem eskiler hem yeni gelenler. Yeni gelenler de zorunlu hazırlık ve geçmek zorunda olduklarını bilmeliler. Geçemezlerse bir yıl daha okumak zorundalar. Onu da geçemezse bir başka Türkçe eğitim yapan bölüme naklini aldırabiliyor. Hak kaybına uğramıyor ama durum böyle”