AİBÜ Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) tarafından düzenlenen BAMER Konferanslarının 22 Nisan'daki konuğu, Gıda Mühendisi ve süt bilimi hakkında uluslararası birikimi olan Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun'du. Rektör Coşkun, Gülezler Konağı'nda ‘Gıda Katkı Maddeleri Hakkında Bilmemiz Gerekenler' konusunda verdiği konferansta gıdalardaki katkı maddeleri ile ilgili gündemdeki önemli sorulara açıklık getirdi.

‘Gıdalara katkı maddesi eklemek durumundayız'

Rektör Coşkun, gıda maddelerinin içinde doğal maddeler, yardımcı maddeler ve katkı maddeleri olduğunu anlatarak, üretim, işleme, depolama veya ambalajlama aşamalarında gıdalara katılan maddelere katkı maddesi dendiğini söyledi. Gıda maddelerine katkı maddeleri eklenmesi gerektiğini örneklerle açıklayan Coşkun, Herhangi bir gıda maddesini eğer taze olarak tüketemiyorsak, saklamak zorundaysak katkı maddelerini kullanmak durumundayız. Örneğin Bolu'da tonlarca patates üretiliyor. Peki bu ürünü hasat ettiğimizde hemen tüketebiliyor muyuz? Hayır. Depoda bekliyor ürün. Depoda bekleyecekse, deponun şartları, boyutu, sıcaklığı ayarlanmak durumunda ama aynı maddeyi başka bir katma değer ürünle de piyasaya sürebiliriz. Örneğin kızartmalık patates olarak bir işlemden geçirilip piyasaya sürülüyor. Bu tip ürünlere gıda katkı maddesi kullanmak durumunda kalıyoruz. Herkes kendi ihtiyacı kadar üretip bunları tüketebilse ve de bisküvi, çikolata gibi işlenmiş hiçbir ürün yemeyeceğim derseniz, bunları kullanmaya gerek yok. Ama bunun bir üretim boyutu var, depolama ve işleme boyutu var. Afrika, Hindistan gibi ülkelerde 1 milyarı aşkın nüfus açlıkla karşı karşıya. Dolayısıyla insanları doyuracaksanız bunları yapmak durumundasınız.” diye konuştu.

‘Katkı maddeleri gıdalara tüketiciyi aldatma amacıyla katılamaz'

Katkı maddelerinin hangi amaçlarla ve ne dozlarda gıdalara katıldığını ayrıntılı şekilde anlatan Rektör Coşkun, Katkı maddeleri, kötü kaliteyi veya bozulmuş gıdayı maskeleme veya hatalı ürün elde etme tekniğini gizleme, taklit gıda yapımı