Özel Çağsu Hastanesi Kulak Burun Boğaz uzmanı, Operatör DR. Abuzer Kaylan, evlerin özellikle kış mevsiminde sürekli havalandırılması gerektiğini anlatarak, havalandırılmayan evlerde yaşayan insanların daha kolay şekilde hastalanabileceğini söyledi.

Kaylan basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kış aylarında dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.Grip ve benzeri hastalıkların özellikle kış mevsiminde ortaya çıktığının altını çizen kalyan, bunun sebebini, sağlıklı beslenmeme, sıkı giyinmeme ve yaşanan ortamdaki hava kalitesine bağladı.

Evlerinde küçük çocuk bulunan ailelerin kendilerine Çocuk gece horluyor, burun tıkanıklığı var ne yapalım? Burun damlası mı damlatalım? Enfeksiyonu mu var? Burnunda et mi var?” soruları ile geldiğini anlatan Kaylan, Tabi ki her çocuğun burnunda et var. Fakat önemli olan çocuğun soluduğu havanın kalitesini artırmak. Onu için burnumuzu deniz suyu okyanus suyu dediğimiz semptomatik yani sadece o bölgenin nemlenmesini sağlayacağı burun damlalarıyla ıslatmak gerekiyor. Onun dışındaki diğer damlaları doktora danışmadan kullanmak çocukların ileriki yaşantısında daha ciddi sıkıntılar yaratabilir. Çocuğun yattığı oda nemli olacak. Soluduğumuz oda nemli olacak. Yatarken radyatörleri kısmamızda fayda var. Hem bunun ekonomiye de katkısı olacak” dedi. Kaylan, günümüzde ilaç tüketimi hat safhada olduğuna da değinerek, Özellikle günümüzde ilaç yazımına sınırlama getirilmediği için çok fazla herkes, her uzman, pratisyen hekim aile hekimi gerekli duyarlılığı göstermeden antibiyoterapi uyguluyor hastalara. Bunlarda maalesef çok basit destek tedavisiyle geçecek olan hastalıklar maalesef gereksiz kullanan antibiyotik tedavisiyle daha ciddi sonuçlara neden oluyor” ifadesini kullandı.

Kış gelince havaların soğuması, evlerin ve yaşama alanlarının havalandırılmasının azalması ve kaloriferler ile ısıtıcıların çalıştırılmasının enfeksiyon sıklığını arttırdığını kaydeden Kalyan,”Tabi ki bunlar enfeksiyon sıklığındaki zemin hazırlayıcı etkenler olduğu için, siz bu etkenlerin ekarte etmediğiniz sürece ne kadar ilaç kullanırsanız kullanın, ne kadar antibiyotik kullanırsanız kullanın maalesef hastalarda bir düzelme olmuyor. O yüzden öncelikle enfeksiyon durumunda hastanın bir takım çok basit destek tedavileri uygulamasında fayda var. Nedir onlar? Yaşadığı ortamın hava kalitesi çok önemli, çok soğuk çok sıcak ortamlar maalesef vücudun direnç mekanizmasını kırdığı içini enfeksiyonların daha uzun süre devam etmesine neden oluyor. Yapılması gereken durumlar, evin arada bir havalandırılması” dedi.

Kaylan, ailelerin özellikle geceleri evini havalandırması gerektiğini dile getirerek, Çünkü sabahları havalandırma neden yapmıyoruz? Bitkiler her dönem polen yayıyor. Sabahları özellikle güneş vurduğu an polenler patlıyor. O yüzden evin akşam havalandırılması daha önemli. Sabah evi havalandırdığınızda bu sefer polenlerle temasa geçiyor evdeki insanlar, okuldaki insanlar. Alerjik reaksiyonlar da ekleniyor. O yüzden evlerimiz akşam muhakkak kısa süreli havalandıracağız.Çok sıcak olmayacak. Çok sıcak insanın burun ve ağız mukozasında kuruma yaptığı için maalesef o bölgedeki enfeksiyon ağrının uzun süre devam etmesine neden oluyor” diye konuştu.

Hasta bireylerin, ilaç alırken de dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Kaylan, şöyle konuştu:

“Dünyada ilaç sanayi hızla büyüyor. Sizde az çok görüyorsunuz. İşte televizyonda her gün bir vira salgın çıkıyor. Yok Afrika'da ebola, Arabistan'da mers maalesef bunlar insanoğlunun düzensiz ilaç kullanımından, gereksiz antibiyotik kullanımından çok basit virüslerin bağışıklık kazanmasından sağlanıyor. Son yıllarda ülkemizde Dünya'da sağlık giderindeki en fazla kalem maalesef gereksiz yazılan özellikle antibiyotikler. Tabi bu antibiyotikler bu şekilde yazılırsa benim varsayımıma göre insanoğlunun sonunu hazırlayacak. Çünkü çok basit enfeksiyonlar dediğim gibi camı açmakla, bol sıvı almakla veyahut ta bir takım basit ağrı kesicilerle geçecek olan enfeksiyonlar, gereksiz kullanılan antibiyotikler ile direnç kazanıyorlar ve bunun sonucunda çok basit bir virüs enfeksiyonundan, grip enfeksiyonundan insanlar zatürre, sinüzit olabiliyor. O yüzden muhakkak ilaç kullanımında, özellikle antibiyotik kullanımında bence hekim olarak hasta olarak daha hassas davranmak gerekiyor.” Haber Merkezi