Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, "Sağlık hizmetleri yazboz tahtasına döndürüldü. Her sabah kalktığımızda yeni bir uygulama ile karşılaşıyoruz. Sağlık kurumları bir gün birleştiriliyor, diğer gün olmadı denilerek ayrılıyor böylece sağlık kurumları çalıştırılamaz hale getiriliyor. Hastaneler birleştirilip ayrılırken bu uygulamalardan en çok etkilenen çalışanların ve hizmet alan halkın görüşü, beklentileri alınmıyor" açıklamasında bulundu.

Kamu Hastaneler Birliği Yönetimine bir eleştiri de Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasından geldi.

Sendika yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; "Bolu'da da yaşananlar da bunu açık bir şekilde göstermektedir. 2014 tarihinde Bolu'da bulunan tüm hastaneler tek çatı altında toplanarak 3. Basamağa dönüştürüldü. O dönemde uyarılarımızı SES olarak yaptık. Bu uygulama ile Bolu'da ikinci basamak hastanesi kalmayacaktır. Bu durum sağlık hizmetlerini olumsuz etkilediği gibi hastaların üzerine ek maliyet yükleyecektir. Çünkü hastalara ek vergi olarak yansıyan katkı-katılım payı 3. Basamak olduğunda artmış olacaktır dedik. BEN YAPTIM OLDU anlayışında olan, o günde yönetici olan bu günkü yöneticiler tüm bu uyarılarımızı dinlemediler. Yanlışta ısrar ettiler.

Aradan bir yıl geçmeden ilimizde ikinci basamak sağlı kuruluşuna olan ihtiyaç görünür oldu. Bolu Kamu Hastaneler Birliği bu ihtiyaç üzerine afilasyon olan ilimizde Bolu Devlet Hastanesinin kuruluş çalışmalarını başlattı. 2. Basamak hastanelere olan ihtiyacı daha önce de ifade eden bizler ilimizde kinci basamak hastane oluşturulmasını elbette olumlu bulduk. Ancak bu sürecin de oldu bittiye getirilmemesi gerektiğini, 2. Ve 3. Basamak sağlık kuruluşlarının yapılandırılmasında halkın sağlık hakkının ve sağlık emekçilerinin özlük haklarının gözetilmesi gerektiğini ifade ettik. Çalışmaların sağlık hizmetini bizzat veren sağlık emekçilerinin fikirleri alınarak yürütülmesi gerektiğini Bolu Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'ne defaten ilettik. Bu doğrultuda Ağustos ayından başlayarak iki ay süreyle yürüttüğümüz çalışmalarda sağlık emekçilerinin haklarının da güvence altına alınabilmesi için önerilerimizi oluşturduk. Bolu Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'nin bilgisi dâhilinde yürüttüğümüz bu çalışmalar Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü ile tutanak altına alınarak sekreterliğe ilettik.

Tüm bu uyarılarımıza rağmen bugün karşı karşıya kaldığımız tablo Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinin gerek hasta haklarını gerek çalışa haklarını yok sayan ben yaptım oldu tavrıdır. Son düzenleme ile Köroğlu Hastanesi 2. Basamak Hastanesine dönüştürülmüştür. Abant İzzet Baysal Devlet hastanesi olarak bildiğimiz Merkez Ünite ise 3. Basamak sağlık kuruluşuna dönüştürülmüştür. Basından takip ettiğimiz kadarıyla üniversite rektörlüğünün de bilgisi olmadan gerçekleştirilen bu planlama sonucunda gerek sağlık hakkı gerek sağlık emekçilerinin hakları bakımından vahim bir tablo oluşmuştur. Bugün itibariyle yaşanan tablo şu şekildedir:

Hastaneler birleştirilip ayrılırken sağlık hizmetine ilişkin planlama yapılmaması sağlık hizmetlerinin aksamasına neden olmuştur:

-Planlanan ameliyatlarda aksamalar yaşanmıştır

-Oldubitti ile yapılan düzenlemeden haberdar olmayan, önden bilgilendirilmeyen hastalarımız polikliniklere ulaşamamıştır. Randevu ile muayene olacak hastaların poliklinik hizmetlerinde aksamalar oluşmuş doktorunun görevlendirme sebebiyle yeri değiştiğinden hastalar binalar arası koşuşturmaya terk edilmiştir.

-Sistemler kapatıldığı için hastaların geçmiş tetkiklerine ve bilgilerine ulaşılamamış ve tedavileri aksamıştır.

-Laboratuar ve radyoloji birimlerinde görevlendirilen personelin eğitim verilmeden çalıştırılması işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından sakınca yarattığı gibi hastaların hastalık teşhis sürecine olumsuz etkisi olmaktadır.

-Uzun süredir aynı yerde çalışan sağlık personelinin tecrübeleri yok sayılarak ve bir uyum süreci öngörülmeden yerlerinin değiştirilmesi de hizmet aksamasına neden olmuştur. Bu durum özellikli birim ve teknoloji yoğun bölümlerinde daha da ciddi sorunların doğmasına neden olmuştur.

-hastanelerle birlikte eczaneler de ayrıldığı için tedavide karışıklıklar yaşanmaktadır.

Sağlık emekçilerinin 2. Ve 3. Basak arasındaki görevlendirmeleri mevzuata aykırı olarak gerçekleştirilmiştir:

-Öncelikle unutulmamalıdır ki sağlı emekçilerinin çalışma koşulları doğrudan nitelikli sağlık hizmeti üretimini etkilemektedir. Hiçbir ölçü gözetilmeden gerçekleştirilen görev yeri değişiklikleri ile iş barışı bozulmuş, sağlık emekçilerinin çalışma motivasyonu yok edilmiştir.

-Görevlendirme yazısı verilmeyen sağlık emekçileri akşam nöbetlerinde idare tarafından tutulan tutmaklarla yıllardır hizmet verdikleri birimlerden uzaklaştırılmıştır.

-Köroğlu Birimi'nden 3. Basamağa görevlendirildiği söylenen sağlık emekçilerinin bir kısmına bu saat itibariyle görevlendirme yazıları verilmemiştir.

-2. Basamak haline getirilen Devlet Hastanesine yapılan görevlendirmeler hukuka aykırı olarak gerçekleştirilmiştir.

Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, bu süreci bizzat yürüten Genel Sekreter Metin Tahaoğlu ve Bolu devlet Hastanesi'ne vekaleten bakan Abdullah Danışman bu uygulama ile halkın sağlık hizmeti alma hakkını engellemekte, sağlık hizmetlerinin sürekliliğini aksatmakta, çalışanlara yapılan dayatmalarla iş barışını bozmaktadır. Sağlık kurumlarındaki yöneticilerin görevi sağlık hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesidir. Sağlık hizmetleri emek yoğun bir hizmet olduğu için de bu hizmetlerin sağlıklı yürümesi için öncelikle sağlık çalışanların sağlık hizmeti yürütebilme olanakları ve ortamı yaratması gerekir. Ben yöneticiyim her şeyi yaparım anlayışı sağlık ortamını tehdit etmektedir.

Halkın sağlık hakkına erişmesinde yaşanan aksaklıklardan Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği sorumludur. Halkın mağduriyetini gidermek üzere Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu derhal çalışma yürütmelidir. Bizler de Sağlık ve Soysal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak hastalarımızın bir gün daha mağdur edilmesine izin vermeyeceğiz, sürecin takipçisi olacağız. Yasaşan sorunların bir diğer boyutu yukarıda ifade ettiğimiz üzere sağlık emekçilerinin hukuka aykırı görevlendirmeleridir. Kamu Hastaneleri Birliği keyfi görevlendirmelere derhal son vermelidir. Sağlık emekçilerinin haklarının gasp edilmesine de izin vermeyeceğimizi fiili ve hukuksal olarak sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz." Haber Merkezi