Bolu'nun doğa harikalarından Yedigöller Milli Parkı'nda mangal yasağı ilk gün uygulanamadı. Ziyaretçiler, girişte uyarılmalarına rağmen yasaktan daha önce haberleri olmadığı gerekçesiyle mangal yakmalarına izin verildi. Yasak kararına tepki gösterenler kadar, olumlu bakanlar da oldu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bolu'dan Yedigöller'e ulaşımın sağlandığı 44 kilometrelik yolun stabilize olan 24 kilometrelik bölümünün geçen Eylül ayında asfaltlanmasından sonra ziyaretçi sayısı geçen yıla göre yüzde yüz artan milli parkta mangal yakılmasının yasaklandığını açıkladı. Bakan Eroğlu, Yedilgöller'e gitmeden önce belirlenen noktalarda piknik alanları oluşturulacağını, vatandaşların bu alanlarda mangal yakıp piknik yapacağını belirtti.

Bakan Eroğlu'nun dün Bolu ziyareti sırasında yaptığı açıklamanın ardından bugün Yedigöller'e gelenlere girişte yasak kararı bildirildi. Görevliler, ziyaretçilere mangal ile birlikte diğer alanlarda da ateş yakılmayacağını belirtti. Ancak çevre il ve ilçelerden gelenler, yasak kararından daha önce haberlerinin olmadığını, mangal malzemeleriyle kilometrelerce yol kat ederek geldiklerini söyledi. Bunun üzerine ziyaretçilere bugün için izin verildi.

TEPKİ GÖSTEREN DE OLDU, OLUMLU BULAN DA

Doğa harikası Yedigöller'de mangal yakıp piknik yapan ziyaretçilerden kimisi mangal yasağı kararına tepki gösterirken kimisi de kararın doğru olduğunu söyledi. Zonguldak'tan gelen Süleyman Günel, yasak kararını bildiren görevlilere ne yiyeceklerini sorduklarında, "Yanınızda konserve, sandviç getireceksiniz" dediklerini belirterek, "Bundan sonra mangal yapılmayacakmış. Mangal ocakları yıkılacakmış. Bizce yanlış. Bir daha buraya gelmemeyi düşünüyoruz. Ateş yakmadıktan, mangal yakmadıktan sonra buraya gelmenin anlamı yok. Yedigöller dışında piknik alanları oluşturulacakmış. Bunun tadı burada" dedi.

Adını vermek istemeyen bir üniversite öğrencisi ise "Mangal yapılmayacağını girişte söylediler. Yeni karar alınmış. Uygulamaya yeni geçildiği için bu seferliğine izin verdiler. Ancak bizi getiren servis şoförünü uyardılar. Mangal Türk kültüründe yeri olan bir şey. Ancak doğaya da zarar verdiği gerçek. Doğa için olumlu buluyorum kararı" dedi. Başka bir öğrenci de "Yedigöller zaten ulaşılması zor bir yer. Bu şekilde sınırlandırılmasını doğru bulmuyorum. Doğa çok çeşitli şekillerde kirleniyor. Mangalı önlem alındığı taktirde tehlikeli bulmuyorum" diye konuştu. DHA