Kış mevsiminin içerisinde olduğumuz şu zamanlarda en çok yakalandığımız hastalıklar arasında gribal enfeksiyonlar var. Kimimiz doğal yöntemlerle kimimiz de ilaç takviyesiyle hastalıktan kurtulmaya çalışıyoruz. Ama bu durum hamilelerde biraz farklı. Hamileler doğal yöntemlerin yanında ilaç kullanmalı mı, antibiyotikler bebeğe zararlı mı? İşte bütün bunların cevabını Özel Çağsu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emre Uysal verdi. Doktor Uysal, soğuk havalarda hamilelerin dikkat etmeleri gerekenler, gribal enfeksiyona yakalanırlarsa ne yapmalılar gibi konular hakkında bilgiler verdi.

“Okul mevsiminde evde küçük çocukları varsa hamilelerimizin, okuldan taşıdıkları enfeksiyonlar yine ön plana çıkabiliyor. Peki nelere dikkat edeceğiz?” diyen Özel Çağsu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emre Uysal şu bilgileri verdi:

“Gerekirse hamileler maske takacak”

“Bulunduğumuz coğrafya gereği Bolu genelde kış aylarında çetin geçtiği, özellikle yaz aylarında bile akşamların serin geçtiği bir iklimde yaşıyoruz. Doğası çok güzel, yeşillikleri çok güzel çok memnunuz Bolu'dan ama soğuğu biraz bizi aslında sıkıntıya sokabiliyor. Özellikle hamileler bu durumda da problem yaşayabiliyor. Nelere dikkat etmemiz gerekir? Özellikle havaların soğudu dönemlerde mevsim geçişleri bizim için çok anlamlı. Sabah çıktığımızda bile kendimizde bunu hissedebiliyoruz. Hava soğukken öğleden sonra biraz daha iyi olabiliyor, ince kıyafetlerle çıkabiliyoruz. Ama geçiş dönemlerinde özellikle gribal enfeksiyonlar çok yaygın. Özellikle okul mevsiminde evde küçük çocukları varsa hamilelerimizin, okuldan taşıdıkları enfeksiyonlar yine ön plana çıkabiliyor. Peki nelere dikkat edeceğiz? Muhakkak kalın kıyafetler olacak, dışarı çıkarken bunlara dikkat edeceğiz. eğer etrafımızda hasta biri varsa enfeksiyon tehlikesi varsa mümkün olduğunca ondan uzak duracağız, genelde solunum yoluyla geçer. Gerekirse o kişi veyahut ta hamilemiz maske takacak.”

“Hangi bitki çayları içilmeli”

“Vitamin desteği çok önemli. Özellikle C vitamini, nardan alınan vitaminler, sebze ve meyveden alınan vitaminler. Bitki çayları anlamında soruyorlar hastalandığımız zaman diye. Ihlamur, nane limon, papatya çayı ve yeşil çay uygun içecekler olacaktır. Ada çayı, sarı kantaron gibi içecekler bunlar yine piyasada bol miktarda var. Şifalı içecekler aslında ama rahim duvarında kasılmalara sebep olarak erken doğum sancısını başlatabiliyorlar. Onun için o içecekleri çok fazla önermiyoruz. Tekrarlıyorum, ıhlamur, nane limon, papatya ve yeşil çay içilebilecek bitki çayları arasında. Eğer hastamız ola ki kendini koruyamadı ve hastalığa yakalandı o zaman neleri yapmamız gerekiyor. Muhakkak bir kulak burun boğaz muayenesinden geçmeli hastamız. Enfeksiyon durumu tespit edilirse o zaman ilaç başlıyoruz. Sık düşülen bir hata, gribal enfeksiyonlarda antibiyotik ihtiyacının olması gerektiği yönünde. Kesinlikle böyle bir şey yok. Gribal enfeksiyonlar daha çok viral kaynaklı olduğu için antibiyotikler çok fazla etki etmeyecektir bunlara. Biz peki antibiyotikleri ne zaman kullanırız? Genelde bakteriyel bir durumsa. Yani hastanın burun akıntısı, çok belirginse, ateşi varsa, balgam çıkarıyorsa ve kan değerinde boğaz bulgularında muayene sonrasında biz bunu tespit etmişsek bakteriyel bir şey olduğunda, ancak o zaman antibiyotik başlayabiliriz.

“Hangi ilaçların bebeğe zararı yok?”

“Antibiyotikleri de gruplara ayırabiliriz. A,B ve C grubu antibiyotikler var. Bizim genelde hekim olarak yazdığımız ve kulak burun boğaz uzmanı arkadaşlarımızın yazdığı antibiyotikler B grubu ilaçlar. Bebeğe kesinlikle zararı olmayan annenin sağlığı için ön planda olduğu için kullanması gereken ilaçlar. Bunları zaten uzun vadede kullanmıyoruz. Tedavilerimiz genelde 5 günün üzerine çıkmıyor. O konuda hastalarımızın içleri rahat olsun. Verdiğimiz ağrı kesicilerde parasetamol grubu ağrı kesiciler, onlarda A grubu ilaçlar. Yani gebelikte yine kesinlikle zararı olmayan ilaçlar. Bazen görüyoruz böyle ağrılarının olduğunu söylüyor ama yine de direniyorum doktor bey ilaç kullanmak istemiyorum diyor. O konuda hiç korkacak bir şey yok. Hekim arkadaşların uygun gördüğü ilaçları gönül rahatlığıyla kullanabilirler. Her hangi bir sıkıntı yaşamazlar.”

Haber Merkezi