Kış mevsiminin geldiği günlerde, hamile kadınların en çok düşündüğü konulardan biri olan Hastalıklar karşısında ne yapmalıyım? ve İlaç kullanırsam bebeğim zarara görür mü?” sorularını Özel Çağsu Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Emre Uysal cevapladı. Havaların soğuması ile birlikte hastanelere başvuran kişilerin sayısında artış olduğunu ifade eden Uysal, soğuk havalarda hamilelerin dikkat etmeleri gerekenleri ve gribal enfeksiyona yakalanırlarsa ne yapmalılar gerektiği konularında açıklamalarda bulundu.

Özellikle evlerinde okul çağında çocuk bulunan hamilelerin hastalıklara kolay yakalanabileceği bilgisini veren Uysal, Özellikle hamileler soğuk havalar nedeniyle problem yaşayabiliyor. Nelere dikkat etmemiz gerekir? Özellikle havaların soğudu dönemlerde mevsim geçişleri bizim için çok anlamlı. Sabah çıktığımızda bile kendimizde bunu hissedebiliyoruz. Hava soğukken öğleden sonra biraz daha iyi olabiliyor, ince kıyafetlerle çıkabiliyoruz. Ama geçiş dönemlerinde özellikle gribal enfeksiyonlar çok yaygın. Özellikle okul mevsiminde evde küçük çocukları varsa hamilelerimizin, okuldan taşıdıkları enfeksiyonlar yine ön plana çıkabiliyor” dedi. Hamile bayanların muhakkak kalın kıyafetler giymesi gerektiğinin altını çizen Uysal, Dışarı çıkarken bunlara dikkat edeceğiz. Eğer etrafımızda hasta biri varsa enfeksiyon tehlikesi varsa mümkün olduğunca ondan uzak duracağız, genelde solunum yoluyla geçer. Gerekirse o kişi veyahut ta hamilemiz maske takacak” ifadesini kullandı.

Uysal, kış mevsiminde alınan vitaminlerin gerek normal gerekse hamile kadınlar için çok önemli olduğunu ifade ederek, Anne adaylarının, özellikle C vitamini alması gerekiyor. Nardan alınan vitaminler, sebze ve meyveden alınan vitaminler önemli. Bitki çayları da etkilidir. Ihlamur, nane limon, papatya çayı ve yeşil çay uygun içecekler olacaktır. Ada çayı, sarı kantaron gibi içecekler bunlar yine piyasada bol miktarda var. Onun için o içecekleri çok fazla önermiyoruz” şeklinde konuştu.

Kendini korumayarak hastalığa yakalanan hamilelerin muhakkak bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olması tavsiyesinde bulunan Uysal, enfeksiyon durumunun tespiti durumunda ise ilaç tedavisine başlanması gerektiğini anlattı.

Hamile bayanların doktorlarının kendilerine verdiği ilaçları kullanmakta tereddüt etmemesi gerektiğini de vurgulayan Uysal, Antibiyotik kullanımı zaten grip için değildir. Ama oldu ki antibiyotik kullanmak gerekiyor o zaman kullanacağımız antibiyotikleri tanımamız gerekir.Antibiyotikler, A,B ve C grubu antibiyotikler var. Bizim genelde hekim olarak yazdığımız ve kulak burun boğaz uzmanı arkadaşlarımızın yazdığı antibiyotikler B grubu ilaçlar. Bebeğe kesinlikle zararı olmayan annenin sağlığı için ön planda olduğu için kullanması gereken ilaçlar. Bunları zaten uzun vadede kullanmıyoruz. Tedavilerimiz genelde 5 günün üzerine çıkmıyor. O konuda hastalarımızın içleri rahat olsun. Verdiğimiz ağrı kesicilerde parasetamol grubu ağrı kesiciler, onlarda A grubu ilaçlar. Yani gebelikte yine kesinlikle zararı olmayan ilaçlar. Bazen görüyoruz böyle ağrılarının olduğunu söylüyor ama yine de direniyorum doktor bey ilaç kullanmak istemiyorum diyor. O konuda hiç korkacak bir şey yok. Hekim arkadaşların uygun gördüğü ilaçları gönül rahatlığıyla kullanabilirler. Her hangi bir sıkıntı yaşamazlar” dedi. Haber Merkezi