Bolu'nun en önemli bitkisel ürünü olan patateste en yaygın olarak görülen zararlı olan patates güvesi, son yıllarda artan küresel ısınmanın da etkisiyle çok büyük oranda zararlar vermektedir. Çiftçilerimiz tarafından büyük emeklerle üretilerek depolanan patatesler, bu zararlıya karşı önlem alınmadığında yüzde yüze varan oranlarda zarar görerek yenilemez duruma dönüşebilmektedir. İlimizde her yıl binlerce ton patatesinin imhasına neden olduğu bilinen bu zararlıya karşı çiftçilerimiz tarafından alınabilecek basit önlemlerle ürünükorumak mümkün.

Öncelikle patates güvesinin, geceleri aktif olan bir depo zararlısı olduğu bilinmelidir. Hasat edilen patatesler tarlada bekletilmeden depoya taşınmalı, özellikle geceleri aktif olan kelebeklerin yumurta bırakmalarına meydan verilmemelidir. Depolardaki temiz ürünün kapı ve pencerelerden içeriye girebilecek ergin kelebeklerden korunması için, pencerelere kelebeklerin geçemeyeceği sıklıkta kafes tellerinin takılmasına, depoda zararlı böcek bulunma ihtimaline karşı zirai ilaç bayilerinden temin edilebilecek yakalama tuzakları kullanılmasına, depoya bulaşık çuval ve malzemenin konulmamasına ve boş depo temizliğine dikkat edilmesi gerekir.

Patates güvesinin 10ºC'nin altında gelişemediği bilindiğinden soğuk depolama imkanı olan çiftçilerimizin patateslerini bu sıcaklığın altındaki depolarda saklamaları güve zararını engellemeye yetecektir. Eski yıllarda kullanılmakta olan ve depolanmış ürüne doğrudan uygulanabilen ilaçlar, insan sağlığına verdikleri zarar nedeniyle yasaklanmış olduğundan ambardaki ürüne ilaç kullanılmaması gerekmektedir. Ancak patatesler depoya alınmadan 20-25 gün önce, boş ambar ilaçlaması önceki yıllardan intikal edebilecek zararlı kalıntılarının temizlenmesi bakımından önemlidir.

Kullanılacak ilaçlar ve dozları için İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden bilgi alınabilir. Haber Merkezi