Özel Fatma Hatun hastanesi Göğüs hastalıkları uzmanı Uzm.Dr. Tekin Atak Bolu'da ve Türkiye'de şu anda salgın olan grip hastalığı için, hasta olanlara ilk 24 saat vurgusunu dile getirerek hastaların bu saat dilimi içinde doktora başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.
Grip salgını hakkında bilgi veren Özel Fatma Hatun hastanesi Göğüs hastalıkları uzmanı Uzm.Dr. Tekin Atak , Şu anda Bolu'da ve Türkiye'nin bir çok yerinde grip salgını mevcut. Soğuk havalar dolayısı ile bir arada yaşamak hasta olanlardan damlacık yolu ile dediğimiz öksürük aksırık hapşırma ile çıkan seklesyonlardan dolayı grip bulaşmakta” dedi.
Atak, Bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine dikkat çekti ve Kış hastalıkları içerisinde sayılan grip, en sık Ocak ve Şubat aylarında zirve yapmakta. Hastalığı kolay atlatmak için uygulanacak tedavi kadar hastalanmamak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutacak önlemler almak da önemlidir. İnsanlar bu konuda geçmişe kıyasla daha bilinçli davranmakta, hastalık belirtilerini göstermeden tedbirler almaktadırlar” dedi ve devam etti; Korunmak için mümkün oldukça hastalar ile aynı ortamda bulunmamak, hasta olanların maske takması bu durumlar ile iç içe olanların sık bir şekilde el yıkaması hijyene önem gösterilmesi gerekiyor. Eğer ki hastalığa yakalanırsak bol olarak meyve sebze, sıvı almak ve istirahat etmek gerekiyor. Önemli bir noktada hastalığa yakalandığımız ilk 24 saatte doktora gidersek yapılan tedavi daha etkili olmaktadır. Mümkünse hasta kişilerin evlerinde istirahat etmeleri okula, işlerine gitmeyerek yakın ve uzak çevrelerini korumaları gerekir. Öksürürken, hapşırırken mendil kullanmaları, ellerini sık sık sıcak su ve sabun ile yıkamaları ve maske kullanmaları önerilebilir.
Aşı mevsimi maalesef geçti, salgın olduğu için aşının etkili olabilmesi için bir aylık bir süre geçmesi gerekiyor. Risk altında ki insanların şeker hastası, kalp hastası, koah, astım hastaları, organ nakli yapılanlar ve yahut ta vücudun savunma hücrelerini bastıran çeşitli ilaç kullananların bulundukları ortamda eğer aşısızlar ise koruyucu ilaçlar verilebilir. Bu tip insanlarında hastalanmadan hekime müracaat ederek koruyucu tedavi alma şansları mevcuttur.
Hastalarımız mikrobu aldığı anda hemen hastalanmıyor. Biz buna purodrom evre diyoruz. Mikrobu aldıktan sonra tabiî ki bir ila yedi gün arasında hastalık ortaya çıkabiliyor önemli olan ilk 24 saattir, hasta bu zaman içerisinde doktora başvurursa hastalığı çabuk atlatıyor.”