Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cevdet Top yaz sıcaklarıyla birlikte gözde görülen enfeksiyon hastalıklarında da artış olduğunu kaydetti. Halk arasında göz nezlesi diye bilinen göz enfeksiyonlarının oldukça bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Top, hijyenin önemine vurgu yaptı.
Gözünüzde kırmızılık, yanma, sulanma, batma, çapaklanma mı var? Bu tür şikayetlerle karşı karşıya kalındığında ‘göz nezlesi' olunduğu söylenir. Ancak, Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cevdet Top bunun hiç de küçümsenmeyecek bir göz hastalığı olduğunu söylüyor.
Göz enfeksiyonlarının artan sıcaklarla birlikte görülme sıklığının da yükseldiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cevdet Top, göz enfeksiyonlarının bulaşıcı olması nedeniyle hijyene de önem verilmesi gerektiğini söylüyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cevdet Top şu bilgileri veriyor:
ALERJİK, BAKTERİYAL VE VİRAL ENFEKSİYONLAR
“Son günlerde halk arasında göz nezlesi olarak tarif edilen gözde kırmızılık, yanma, sulanma, batma belirtileriyle ortaya çıkan göz hastalığı mevcut ve yaygın. Genellikle 3 şekli bulunuyor. Alerjik, bakteriyel ve viral konjonktivitler. Bu üçünde de gözlerde kırmızılık olur, batma olur. Farkları değişik şekillerde ortaya çıkar.
Örneğin alerjik konjonktivitler her iki gözde birden olur. Sulanma olur. İltihap ya da akıntıya rastlamıyoruz. Kaşıntı, yanma olur. Bu daha çok Nisan, Mayıs, Haziran'da ortaya çıkar. Çiçek tozları ve polenlerle, güneş ışınlarından oluşan bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor.
GÖZDEN KÜLTÜR ALINIYOR
Bakteriyel enfeksiyon mikroplarla olan, değişik mikrop ve bakterilerle olan bir göz rahatsızlığı. Bunlarda da aşırı bir iltihabi akıntı olur. Bunlarda bizim yaptığımız daha çok genelde aşırı olanlarda kültür alırız ve teste göre baştan geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı ile neticesine göre daha hassas bir antibiyotik önerebiliyoruz.
Son zamanlarda en sık gördüğümüz viral enfeksiyon yaygın. Bunların belli bir spesifik tedavisi yok. Genel anlamda tedavisi var. Ayrıca belli zaman diliminde kendiliğinden vücut onu bertaraf edebiliyor. Gözlerde aşırı şişme, sulanma, bakteri enfeksiyonu da oluşursa aşırı çapaklanma ile bize gelebiliyor. 15 güne varabilen iyileşme süreci oluşabiliyor. Bazılarında ise kapaklar içinde membran oluşuyor. O membranları çözmek gerekiyor.
SON DERECE BULAŞICI
Bu enfeksiyonlar bulaşıcıdır. Havuzlardan bulaşabilir, okullarda, yakın iletişim içerisinde olunduğunda bulaşabiliyor. Aile içinde bulaşabiliyor. Bunlara sık rastlıyoruz. Çocukta oluyor, birkaç gün sonra anne babada görülüyor. Hijyene dikkat etmek gerekiyor. Bu tür kırmızılık olduğunda ellerin yıkanması, ilaç damlatmaların ardından yine ellerin iyice sabunla yıkanması gerekiyor. Yoksa kolayca bulaşma riski taşıyor”