Göynük Milli Eğitim, ilçede ki özel eğitimi masaya yatırdı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Şit, ilçede başarıyı artırmak için kurulan komisyonlardan biri olan ve özel eğitim öğretmenlerinden oluşan Özel Eğitim Komisyonu” ile bir araya geldi.

Egemenlik Ortaokulu Özel Eğitim Öğretmeni Meral Yerlikaya, Göynük ortaokulu Özel Eğitim Öğretmenleri Elif Murat ve Yağmur Kamer ile Narzanlar ilk ve ortaokulu Özel Eğitim Öğretmenleri olan Özlem Salim ve Arif Taş'tan oluşan komisyon ile makamında bir toplantı yaptı.

Özel eğitimlik öğrencilerin ihtimal dâhilinde ki sebeplerinin irdelendiği ve özel eğitimde erken tanı yapmanın öneminin vurgulandığı toplantıda; ailelerin özel eğitim ile ilgili bilgilendirilmeleri ve bilinçlendirilmeleri, sınıf mevcutları, okullarda ki fiziki koşullar, sınıflarda ki materyal ihtiyaçları, destek eğitimi ve destek eğitimi sınıfları ile ilçede Rehberlik Araştırma Merkezi'nin olmayışı neticesinde karşılaşılan güçlükler gibi konular görüşüldü. İlçede ki özel eğitim ile ilgili meselelerin enine boyuna tartışıldığı toplantıda bazı kararlar da alındı: Hazırlanacak bir sunu ile okullarda seminerler verilmesine ve bu seminerler vasıtasıyla ailelerin özel eğitim hususunda ve özellikle erken tanı konusunda bilgilendirilmeleri ve bilinçlendirilmelerinin sağlanmasına karar verildi. Ayrıca 1. ve 2. sınıf öğretmenleri ile ve özellikle okul öncesi öğretmenler ile görüşülerek sınıflarında özel eğitim gerektiren öğrencilerinin olup olmadığının tespiti için çalışma yapılmasına, eğer varsa bu özelliklerde öğrencilerin takibinin yapılmasına, okul rehber öğretmenleri ve velileri ile görüşmeler yapılmasına karar verildi.

Okullarda mevcut özel eğitim sınıflarının, özel eğitim sınıfı standardına uygun olmadığından yakınan öğretmenler sınıflarının fiziki koşullarının yetersizliğini dile getirdiler. Kimi okullarda özel eğitim sınıflarının katlarda olduğundan, öğrencilerin çıkıp inmelerde sorun yaşadıklarını dile getirdiler. Sınıflarında materyal yetersizliğinden de yakınan öğretmenler okullarda özel eğitim öğrencilerinin dengeli bir dağılımının olmadığını, ilçe milli eğitim müdüründen dengeli bir öğrenci dağılımın sağlanmasını istediler. İlçede başarıyı artırmak için kurulan komisyonlardan biri olan özel eğitim komisyonu, ilçede Rehberlik Araştırma Merkezinin (RAM) olmaması dolayısı ile özel eğitim gerektiren öğrencilerin tespit edilmesinde, raporlandırılmasında bazı zorluklar yaşanmasına sebep olduğunu ifade ettiler.

Komisyon üyelerinin RAM raporlarına ait dile getirdikleri bir ayrıntı dikkat çekti. RAM'da ki yetkililerin okullarda birer özel eğitim sınıfı olduğunu bildikleri için neticeye göre karar verdiklerini iddia ettiler. Özel eğitim öğrencilerinin aynı düzeyde olmadıkları halde aynı rapor almalarının sebebi olarak okullarda hafif, orta ve ağır düzey özel eğitim sınıflarının ayrı ayrı bulunması gerektiğini ancak fiziki mekân yetersizliği dolayısı ile okullarda tek bir sınıf bulunduğu için RAM yetkililerinin de bundan dolayı genel anlamda her öğrenciye aynı raporu vermek durumunda kaldıklarını düşündüklerini dile getirdiler. Toplantıda, bahsedilen sıkıntıların yaşanmaması için bünyesinde özel eğitime ait her bir sınıfın ayrı ayrı olarak bulunduğu iş okuluna acil ihtiyaç vardır, denildi. Özel Eğitim Komisyon üyelerini dikkatle dinleyen ve söylenenleri not alan İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Şit, taleplerini yerine getirmeye çalışacağını söyleyerek öğretmenlerine gayretleri ve duyarlılıkları dolayısı ile teşekkür etti. Haber Merkezi