Bolu Arıcılar Birliği tarafından organize edilen, Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu'nca verilen konferansta Geredeli arıcılar bilgilendirildi.

Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konferans salonunda yapılan kursta konuşmacı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, kalitenin ve üretimin artmasında, çiçek kaynağının kullanımı, damızlık kullanımı, bakım ve besleme populasyon düzenleme, modern ekipman kullanımı Hastalık ve zararlı savaşımı gibi konularda arıcıları bilgilendirdi.

Modern üretime önem verilmesi gerektiğini kaydeden Doğaroğlu, arının yaşatılması, sağlıklı arı yetiştirilmesi ve bu arıların gen kaynağı olarak geleceğe taşınması üzerinde çalışılması, üreticiyi tatmin edecek düzeyde bal alınabilmesi konularının araştırılması gerektiğini söyledi. Bu konuların araştırılması için teknik, bilimsel bilgi ve beceri gerektiğine işaret eden Doğaroğlu, Maalesef artık geleneksel yöntemlerle yaptığımız arıcılıkta istediğimiz başarıyı yakalayamadığımız için olabildiğince modern teknolojiye yönelmek zorundayız. İnsan sağlığı içinde gerekli olan sağlıklı, nitelikli ve kaliteli balın üretimi konusunda elimizden geldiğince modern üretime önem vermeye çalışmalıyız” diye konuştu.

Destek koloni yöntemine değinen Doğaroğlu, Bu yöntemi uygulayan bütün üreticiler yüzde 100 başarı elde ediyorlar. Biz yaptığımız uygulamanın gereği olarak başlangıçta koloni sayısını azaltıyoruz. Ama senenin sonunda daha çok koloniye ve daha çok fazla bala sahip oluyoruz. Fakat geleneksel üretim yöntemi ile, yıl sonunda daha az koloni sayısı ile düşük üretim hatta bazen sıfır üretimle karşılaşıyorduk. Arıcılar bu yöntemi öğrendikleri zaman üretimde kat ve kat artacak. Arı sayılarında da belirgin bir artış görülecek” diye konuştu.

Bolu Arıcılar Birliği Gerede Temsilcisi Mehmet Şimşek, arılardan daha fazla nasıl verim alabileceği ve arıların bakımının daha modern nasıl yapılacağını öğrendiklerini belirterek düzenlenen konferansın verimli geçtiğini kaydetti. Konferansın ardından Avşar Tarakçı Köyü'nde arıcılıkla uğraşan Ahmet Atar'ın arılarında uygulamalı olarak anlatıldı. Arıların bakımı ile ilgili açıklamada bulundu. Haber Merkezi