Gerede Kaymakamı ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Yurt, 2013 yılında ilçedeki tabakhanelerden 21 ülkeye ihraç edilen derilerden 336 milyon dolar gelir sağlandığını söyledi.
Yurt içindeki mezbahalardan toplanan ve 18 ülkeden ithal edilen büyükbaş hayvan derileri, Gerede'de tabaklanarak, konfeksiyon ve ayakkabı fabrikalarına gönderiliyor. Başta Balkan ülkeleri olmak üzere, Türk cumhuriyetleri ve Rusya'ya ihraç edilen tabaklanmış deriler, buralardaki işlemlerin ardından dünyanın birçok ülkesinde kemer, ayakkabı, kıyafet ve giyim aksesuarı olarak satılıyor.
Yurt, Gerede deri sanayisinin geçen yıl 280 milyon dolarlık deri ithal ettiğini belirterek, ilçenin büyükbaş hayvan derisi işleme konusunda uzmanlaştığını anlattı.
İlçedeki irili ufaklı 130 deri fabrikasında işlenen derilerin yurt içi ve dışındaki saraciye fabrikalarına satıldığını kaydeden Yurt, Gerede, büyükbaş hayvan derisi alanında Türkiye'nin yaklaşık yüzde 40'lık üretimini sağlıyor. Deri sanayisinde fiili olarak çalışan bin 500 işçi var. Yan sanayi, nakliyecileri ve kimyevi madde sağlayan işletme ve pazarlamacıları eklersek, sayı daha da artıyor. 2013 yılında Gerede'deki tabakhanelerde hazırlanarak 21 ülkeye ihraç edilen derilerden 336 milyon dolarlık gelir sağlandı. Ülkemizde deri sanayisinin ihtiyacını karşılayacak kadar büyükbaş hayvan derisi bulunmadığı için 18 ülkeden 280 milyon dolarlık deri ithal ettik” diye konuştu.
Yurt, deri fabrikalarının ilçe merkezindeki dar alana sıkıştığı için yeterince gelişemediğini ve çevre kirliliğine neden olduğunu dile getirdi.
Fabrikaların bulunduğu alan nedeniyle hem işletmecilere hem de ilçe halkına sıkıntı verdiğine dikkati çeken Yurt, Büyümek isteyen deri sanayimiz var ama büyüyemiyor çünkü alanı buna uygun değil ve çok dar. Özellikle işletmelerini büyütmek isteyen fabrika sahipleri ve sisteme yeni girmek isteyenler, bu alanı kendileri için yeterli görmüyor. Bu sebeple ilçemizde Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Osb) kurma çalışmaları başladı. 2012 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından aldığımız krediyle Gerede OSB'nin temelini attık" ifadesini kullandı.
Osb'nin altyapı işlerini 2015 yılında tamamlamayı hedeflediklerini aktaran Yurt, 2016 ve 2017'de ilçedeki bütün tabakhaneleri buraya taşıyacaklarını vurguladı.
Taşınma işleminin ardından üretim ve kalitenin artacağını belirten Yurt, 2018 yılında tüm deri sanayisi, Osb'ye taşınacak ve kendine özgü çalışmalar yapacak. O zaman bugünkünün kat kat üzerinde ihracat yapan, artı değer üreten, ekonomik canlılık veren ve ülkemize katkı sağlayan deri sanayisine sahip olacağız. Bu sayede 'deri sanayisi' denildiğinde akla gelen çevre sorunları da azalmış olacak” dedi.