Gerede'deki okullarda belirli aralıklarla devam eden tatbikatların bir yenisi Gerede İbrahim Hilmi Koçbeyoğlu Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ve Arkut Anadolu Öğretmen Lisesi'nde yapıldı. Okul bahçesinde düzenlenen yangın tatbikatı öncesi İtfaiye Çavuşu Salih Açar ve itfaiye ekibi önce öğrencilere çıkan yangına müdahale ve yangın çeşitleri hakkında bilgiler verdi.

Tatbikat öncesi bilgi veren Salih Açar, öğrencilere yangına maruz kaldıklarında soğukkanlılıklarını muhafaza etmelerini önerdi. Yangında söndürürüm diye kahramanlık yapılmaması konusunda uyaran Açar, Eğer ortamda duman varsa yere en yakın pozisyona yaklaşmaya çalışın ve o ortamı terk etmeye çalışın. Kapalı bir alanda kaldıysanız bulunduğunuz ortamda alev yoksa orayı koşarak terk etmeye çalışın. Kapalı ortamda iseniz kapıya yaklaşın ve kapı sıcak ise açmayın. İtfaiye yada profesyonel biri gelene kadar hayatınızı tehlikeye atmayın. Ben söndürebilirim diye kahramanlık yapmaya çalışmayın. Vatandaş olarak çevre güvenliğini yapın” dedi.

Yangın söndürme tüplerinden her merdiven boşluğunda olması gerektiğine değinen Açar, Evlerinizin mutfaklarında yangın tüpünün 2 kilogram olanlardan bulundurulmalıdır. Bizde tatbikatlara ve eğitimlere gidiyoruz. Mutfakta her şeyin yanması 3 dakika sürüyor. Hiçbir itfaiye ekibinin olay yerine 3 dakikada ulaşması mümkün değil ama elinizin altında yangın söndürme tüpünüz bulunursa hemen söndürebilirsiniz. Ailelerinize söyleyin 2 kilogramlığını aldırın ve evde herkes tüpün yerini bilsin” diyerek üzeri alevden tutuşursa bağırarak dışarı çıkmalarını ve yere yatmalarını tavsiye eden Salih Açar, ‘'Üzerinizdeki alevden dolayı psikolojik olarak korkacaksınız ama kesinlikle kaçmayın, yatın yuvarlanın üzerinize görenler ceketleri ile vursunlar. Alevin oksijen almasını engellesinler. Eğer ayakta kalırsanız organlarınıza zarar verir” diye konuştu.

Yaklaşık yarım saatlik eğitimin ardından yangın söndürme tatbikatına geçildi. İtfaiye erlerinin içerisine odun talaşı ve mazot katılmış demir kabı yakarak, öğrencilere yangını nasıl söndüreceklerini uygulamalı olarak gösterildi. Öğrenciler, aldıkları bilgileri tatbikatta uygulamaya çalıştı. Tatbikat hakkında açıklama yapan Gerede Belediyesi İtfaiye Müdürü İsmail Turbalı, okullarda periyodik aralıklarda bu tür yangın tatbikatları düzenleyerek, yangın çıktığında nasıl hareket edilmesi konusunda Gerede Belediyesi İtfaiyesi öğrencilere yangının nasıl söndürüleceği konusunu da uygulamalı olarak gösterip bilgiler verdiğini söyledi. Zamanında müdahalenin önemine dikkat çeken Turbalı, Öğrencilerimiz uygulamalı olarak gördüğü eğitim çok önemli. Allah korusun böyle bir durumla karşılaştıklarında burada duyduğu gördüğü şeyleri soğuk kanlılıkla uygulayacaktır. Belki de itfaiye gelmeden kendi imkanları ile büyümeden söndürecek yada itfaiye ekiplerine kolaylık sağlamış olacaktır” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi