Gerede Milli Eğitim Müdürlüğü Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Suriyeli çocukların eğitimlerini almaları için çalışma başlattı

Gerede Milli Eğitim Müdürlüğü, Gerede'de yaşayan Suriyeli ailelerin okul çağındaki 150 çocuğunun Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda eğitim öğretim görmesi ve okullaşmasını sağlanması için ailelere yönelik tercüman aracılığı ile bilgilendirme toplantısı yaptı. Kapsamlı bir şekilde düzenlenen toplantıda; Gerede'de bulunan Suriyeli çocukların eğitimlerinin sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilmesi, okul dışında bulunan çocukların okullara kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapılması, misafir ailelerin barınma, ısınma, güvenlik, eğitim, sağlık, iş vb. ihtiyaçlarına dönük konular görüşülerek karara varıldı. Gerede Kaymakamlığı Toplantı Salonu'nda yapılan seminere, Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, Belediye Başkanı Mustafa Allar, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Camcı, Yazı İşleri Müdürü Mustafa Şahin, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Demirci, Gerede'de yaşayan 100 Suriyeli aile ve basın mensupları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Müdürü Mustafa Camcı, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda Suriyeli ailelerin çocuklarının eğitim almasının çocukların geleceği açısından önem arz ettiğini belirterek, Gerede'de okul çağında 150 çocuk var. 50 çocuğumuz okula gidiyor. Tüm çocukların okula gitmesi gerekiyor. Çünkü her öğrencinin bilgilendirilmesi ve diplomalarıyla belgelendirmesi amaçlı gelecekteki kariyer ve meslek sahibi olma veya ana vatana dönüşte eğitimlerinin Türkiye'de kaldığı yerden tekrar devam edebilmesi bakımından eğitimlerinin resmi okullarda yapılması çocuklarımızın geleceği açısından hayati öneme sahiptir” dedi.

Gerede Milli Eğitim Müdürü Mustafa Camcı, toplantı vesilesi ile okul çağı çocuklarımızın tespitini yapacaklarını, okul müdürlükleri ile mahalle muhtarlıkları aracılığı ile de okula gitmesi gereken tüm çocukların kapı kapı gezilerek tespitinin yapılacağını, hangi yaşlarda çocuklarımızın hangi ara sınıflara alınabilmesi konusunda Gerede ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde kurulan bir komisyon marifeti ile sınıf tespitlerinin yapılacağını söyledi. Suriyeli göçmen ailelere mensup öğrencilerin Türk Eğitim Sitemine uyum süreçleri kapsamında rehberlik, sosyal etkinlikler ile Türkçe dil kurslarının verileceğinin altını çizen Camcı, Okul dışı sosyal faaliyetler kapsamında ise mesai saatleri dışında yetişkin göçmen ailelere yönelik Türkçe dil kursları, spor ve müzik kursları, resim, halk oyunları v.b sosyal yetenekleri geliştirici kursların ise Gerede Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nce verilecek” dedi.

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar ise, Gerede Belediyesi olarak gelen ailelerin çocuklarının eğitimleri için ellerinden gelen yardımı yapacaklarını belirtti. Gerede Kaymakamı Arslan Yurt'da Suriye'den gelen ailelerin çocuklarının eğitim sorunlarını görüşmek ve okula gidemeyen çocukları okula kazandırmak aynı zamanda onları geleceğe hazırlamak üzere toplandıklarını belirterek, 150 tane çocuktan sadece 50 tanesi okula gidiyor. Geri kalan 100 tane çocuk okula gelmiyor. Siz değerli Suriyeli kardeşlerimizin kaç yıl daha Gerede'de ya da Türkiye'de kalacağınız belirsiz. Bu sebeple sizler sadece bugünü yaşamamalısınız aynı zamanda çocuklarınızı geleceğe hazırlamalısınız” dedi.

Kaymakamı Arslan Yurt, ailelere, Ne kadar zor şartlarda yaşamaya çalışsanız da çocukların eğitimlerini ihmal etmeyin'' diyerek şöyle devam etti: ‘'Sizler zor şartlar altında yaşarken geçiminizi zor şartlar altında sağlarken belki sıkıntılı işlerde çalışırken çocuklarınızın eğitimini ihmal etmemeniz lazım. Çocuklarınızın gelecekte iyi bir iş sahibi olmasını istiyorsanız ama Türkiye'de ama Suriye'de. Şimdiden çocuklarınızı okula gönderin. Biz ihtiyaçlarını elimizden geldiği kadar karşılamaya hazırız. Çocuklarımız okullarını bitirsinler. Belge sahibi olsunlar. Bu belgeler hem Türkiye'de hem diğer ülkelerde geçerlidir. Daha sonra inşallah üniversite okusunlar daha sonra sizlerin ve kendilerinin güvenliklerini sağlasınlar. Çocuklarınızı bugünden okutmazsanız şimdi sizin çektiğiniz sıkıntıları gelecekte onlar çekecektir. Hem iş bulmakta zorlanırlar hem de kendi geleceklerine güvenle bakamazlar. Şimdi bazı aileler gayri resmi olamayan okullara gönderiyor. Belge almıyor. Buralara göndermeyin demiyorum. Öncelikli olarak devletin resmi belgesini alabileceği okula gönderim. Sonra ek eğitim almasını istiyorsanız okul harici zamanlarda çocuklarınızı gönderebilirsiniz.”

Okul çağında çocukları olanların mahallelerindeki okullara başvurmalarını isteyen Kaymakam Yurt, Çocukların konuşma anlamında uyum sorunu varsa Türkçe kurslar açabiliriz. Fakat ilkokul çağındaki çocuk için böyle bir sorun olmaz. O çocuklar bir yıl içinde öğrenir ve eğitim öğretimine devam eder” diyerek sözlerine son verdi. Toplanı sonunda Gerede İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerince Suriyeli göçmen ailelerin okuma yazma kurslarında Türkçe öğrenmek isteyenlerin kayıt işlemleri ile herhangi bir devlet okuluna kayıt olmayanların tespitleri yapılarak, bu türdeki çocukların kayıt işlemleri gerçekleştirildi. Haber Merkezi