Gerede Esnaf ve Sanatkarlar Odası (GESO) tarafından dün ekmek imalatı ve satışı yapan esnafa yönelik Temel Gıda Hijyen Eğitimi” semineri düzenlendi.
Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü Hüseyin Paçal'ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde, Paçal, ekmek satışının dışarıda yapılamayacağını söyledi. Bunun üzerine içerideki sessizlik biranda bozuldu. Bazı market sahipleri, yerimiz yok, ne yapalım?” dedi. Paçal, O zaman satmayacaksınız. Konuya ilişkin gerekli uyarılar yakın bir zamanda yapılacak. Uyarıların ardından cezai işlem uygulamaya başlayacağız. Ekmek dolapları artık içeride olacak” diye konuştu.
Gerede Esnaf ve Sanatkarlar Odası (GESO) tarafından ekmek imalatı ve satışı yapan esnafa yönelik düzenlenen Temel Gıda Hijyen Eğitimi” isimli seminerde yeni getirilen bazı kanunlar zaman zaman konferansta sessizliğin bozulmasına neden oldu.
Özellikle Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü Hüseyin Paçal'ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde, Paçal'ın ekmek satışının dışarıda yapılamayacağını söylemesiyle ortamdaki sessizlik düğümü bozuldu. Bazı market sahiplerinin, yerimiz yok, ne yapalım?” çıkışı üzerine konferansa katılan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Abdullah Güler, gerilmeye giden ortamı sakinleştirdi.
Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü Hüseyin Paçal, İçeride yeriniz yoksa o zaman ekmek satmayacaksınız. Konuya ilişkin gerekli uyarılar yakın bir zamanda yapılacak. Uyarıların ardından cezai işlem uygulamaya başlayacağız. Ekmek dolapları artık içeride olacak” dedi.
EL DEĞMEYECEK!
“Temel Gıda Hijyen Eğitimi” kapsamında düzenlenen seminerin tümünde konuşmacılar Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü Hüseyin Paçal ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Mühendisi Birsen Hitit tarafından rüzgar, hijyen ve sanitasyonla ilgili genel tanımlar, gıdadaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar, personel, işyeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, fırınlarda HACCP ve iyi hijyen uygulamaları, gıda infeksiyonu ve zehirlenmeleri, ekmek ve ekmek çeşitleri mevzuatı ile el yıkama, maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı konuları hakkında bilgi verildi.
Yeni ekmek tebliği ile ilgili de açıklamalar yapılan seminerde, satıcı ve dağıtıcıların kesinlikle ekmeğe el değmemesi gerektiği ve bu konudaki en büyük sıkıntının da müşterilerin bunu ihmal etmesi olduğu ifade edildi. Bunun engellenebilmesi için, iş yeri sahiplerinin dolaba uyarıcı yazılar yazması ve eldiven bulundurması önerildi.
Zamanla vatandaşların bu konuda titiz davranmaya başlayacağını belirten konuşmacı Birsen Hitit, marketlerde birden fazla ekmek çeşidinin de bulunma zorunluluğunun olduğunu kaydetti.