Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü Gerede Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu binasının yapımı için kolları sıvadı. Yaklaşık bir yıldır Gerede'nin ana gündem maddeleri arasında yer alan kamulaştırma meselesi sonunda çözüm buldu. Kamulaştırma için ayrılan alanın bir bölümünü kamulaştırma yoluna giden AİBÜ Rektörlüğü mahkeme sürecini resmen başlattı.
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu'nun Gerede'de faaliyete geçmesiyle beraber üniversite kenti olunması noktasında ilçede en büyük adım atıldı. Binası olmadan Bankacılık ve Finans Bölümü ile eğitime başlayan Gerede Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu (GUBYO)'nun arazi sorunu 1 yıl boyunca gündemden düşmedi.
Bir dönem Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın ile AİBÜ Rektörü Hayri Coşkun arasında kamulaştırma meselesi nedeniyle gergin anlar da yaşandı. Gerede'de kamulaştırma için aktarılan 1 milyon liranın Bolu Merkezde kamulaştırma için kullanılması, Gerede'de kamulaştırmanın mahkemeye taşınmaması gibi etkenler nedeniyle çoğu kez sinirler gerilirken, arazi meselesi gündemden hiç düşmedi
Mahkeme çözecek
AİBÜ Rektörlüğü sonunda arazi meselesi için somut bir adım atarak, kamulaştırma yapılacak alanda belirlenen arazinin bir kısmında kamulaştırma yapılabilmesi için mahkemeye başvurdu. Gerede Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada 717 ada 1, 3, 5, 7,8,9,10 ve 11 nolu parseller ile 720 ada 8 ve 9 nolu parseller kamulaştırılacak. Kamulaştırılan bu parseller üzerine ise Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın 1 Milyon 500 Bin TL inşaat yapımı için aktardığı para ile Gerede Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu binasının bir kısmı yapılacak.
Gerede Belediyesi'nin bağışladığı 5.622 metrekarelik arazi ile birlikte toplamda 19.184 metrekare alan kamulaştırılmış olacak. Kamulaştırılmayan 714, 715, 716, 718 ve 719 nolu parsellerin ise bundan sonra kamulaştırılıp kamulaştırılmayacağına ilişkin net bir bilgi yok. Kamulaştırılması beklenen bu arazilerin büyüklüğü 35.062 metrekare. 35.062 metrekarelik bu alan kamulaştırılmazsa Gerede'nin kampus hayali sona erecek.