Gerede TSO'da yapılan ilk bilgilendirme toplantısında deri kimyasalları ithalat ve ihracatçıları ile hamderi ithalatçıları yer aldı. Bolu Gümrük Geçici Depolama Müdürü Gülşah Tali Ulusoy ve Okan Tur yetkilileri ithalat ve ihracat yapmakta olan firmalara face to face görüşmelerini sürdürdü. Gülşah Tali Ulusoy yaptığı sunumda saha çalışmalarından örnekler vererek Bolu Gümrüğü kullanıldığında ithalat-ihracat-suphalan işlemleri başta olmak üzere tüm gümrük işlemleri ve konteyner taşımacılığı konusunda yapabileceklerini anlattı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Depolama alanından alabilecek hizmetler; Gümrüklü ve serbest depoculuk, lojistik ve dağıtım hizmetleri, gümrükleme ve danışmanlık hizmeti, yurtdışı komple ve parsiyel taşımacılığı, konteynır taşımacılığı.

Deri, düz cam, tekstil ve mobilya ihracat ve ithalatın da ihtisas gümrüğü olarak 2015 den bu yana faaliyet gösteren ve Düzce-Bolu-Gerede-Devrek-Çaycuma bölgelerini kapsayan nitelik de bölgenin tek gümrük idaresi olan Bolu Gümrük Müdürlüğü 11 personeli ile İstanbul-Ankara-Gebze-Mersin limanlarında yapılan işlemlerin tamamını yapmaya yetkili bölgede ki idaredir.

İthal eşyasının gümrük vergilerini mevzuatta geçen süreler kadar geçici depolarda bekleterek nakit ödenen tutarı öteleme imkanı sunar. Türkiye'ye gelen ithal ürünlerden ortalama eşyanın fiyatının % 18 ile %30'luk dilimlere varan KDV + Gümrük vergisi tahsili yapılmaktadır. Geçici depolama alanına inen eşya, Türkiye'ye giriş şekli göz önünde bulundurularak 20+30+30 gün şeklinde 80 güne kadar vergisi öteleyerek bekletebilir ve şirketinizin nakit döngüsünü rahatlatabilirsiniz.2-Depomuz devlet desteği ve MARKA(Doğu Marmara Kalkınma Ajansı)'nın teşviki ile kurulduğu için amacı bölge sanayicisini maliyetini azaltmaktadır.

Türkiye sınırlarına giren eşyalar, numune işleme, kimyahane, gıda uygunluğu, tareks, TSE onayına tabi olması durumlarından dolayı onay alınıncaya kadar Gümrük Müdürlüğüne bağlı depolarda beklemesi zorunludur. Limana yakın şehirlerde gümrüklü depolama alanlarının yetersizliği ve talep yoğunluğu gibi nedenlerden dolayı depolama ücretleri çok yüksektir. Bu nedenle depomuz depolama maliyetlerinde %35 ile %60 oranında avantaj sağlayarak paranızın kasanızda kalmasını sağlayabilirsiniz. Başka ülkelere transit satış İthal edilen eşyayı başka ülkeye ihracatını yapıyorsanız transit satış yaparak vergilerden muaf olabilirsiniz.

Türkiye'ye giren eşyanın GTİP'ni değiştirmemek kaydıyla ambalaj değişikliği, elleçleme, etiketleme vb. işçilikleri depomuzda yaptırabilir ve vergi ödemesi yapmadan başka ülkelere ihracatını yaparak satış karınızı ödenecek vergi oranında artırabilirsiniz. Gümrük müdürlüğümüz liman gümrüğü olmadığı için daha sakin ve işlemlerin daha hızlı işleyen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle gün içinde gelen araçlarınız mesai, ardiye gibi yoğunluğun sebep olduğu ekstra maliyetlerin önüne geçerek işlemlerin daha rahat bitmesini sağlamaktadır.

Ayrıca deponuza yakınlığı nedeniyle nedeniyle üretim tesisinize en yakın gümrük sahası olarakta yüklemesini yaptığınız ihracat aracınızın işlemlerini aynı gün yapılmasını sağlarsınız Sonuç olarak; Bolu Gümrüğünü ve OKANTUR Geçici Depolamayı kullanarak ithalat maliyetlerinizi düşürerek, daha hızlı işlem yapabilirsiniz, alternatif depo hizmeti alarak dönemsel yoğunlukta deponuzdaki karışıklığı önler, bölge sanayicisi olarak en yakın gümrük idaresini kullanmanın fırsatlarından, kolaylıklarından ve hızlı işlem yapılarak zamandan faydalanmış olursunuz. Yerinde hizmet alacak üyelerimiz işlemlerinde Bolu gümrüğünü kullandıklarında zamandan büyük tasarruf sağlayacaklar. Heray sektör sektör bilgilendirme toplantıları devam edecek. Heyete değerli katkıları için teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verildi.