Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, 31,6 km uzunluğu ile ülkemizin en uzun tüneli olma özelliğini taşıyan ve Ankara'nın 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Gerede Sistemi'nde çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor.
Gerede'nin kuzeydoğusundan başlayan, Ankara İçme suyu 2.Merhale Projesi Gerede Sistemi, Ankara sınırları içindeki Çamlıdere Barajı'nda son bulacak şekilde inşa ediliyor.
Tünel'de 11.000 Metreye Ulaşıldı
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun da bizzat takip ettiği projeye göre, yıllık 226 milyon m3 su aktarılması planlanıyor. Mühendislik harikası olan ve bütün hızıyla devam eden bu projede tünele suyu aktaracak Işıklı Regülatörü tamamlandı. 2014 yılı sonu itibarıyla bitirilmesi planlanan tünel kazı ve kaplama işlemlerinde 11.000 metreye ulaşıldı.
Türkiye'nin En Uzun Tüneli
Proje ile Gerede Havzası'ndan yılda 226 milyon m3 su, 31,6 km uzunluğunda ve 4,5 metre çapında Türkiye'nin en uzun iletim tüneli vasıtasıyla Çamlıdere Barajı'na aktarılacak.
Ankara'nın 2050 Yılına Kadar Olan İçme suyu İhtiyacı Karşılanacak
Günlük su tüketimi ortalama 1 milyon m3 ve şu anda barajlarının ölü hacimleri hariç depolanmış içme-kullanma suyu miktarı 346 milyon m3 olan Ankara'nın 2015-2050 yılları arasındaki nüfus artışı ve kullanım ihtiyaçları da bu projede göz önünde bulunduruluyor.
Bu ihtiyaçları karşılamak üzere yapımına başlanılan Ankara İçme suyu 2.Merhale Projesi Gerede Sistemi” ile Ankara'nın 2050 yılına kadar olan içme-kullanma suyu ihtiyacı karşılanmış olacak.
Aynı Anda Üç Noktadan Deliniyor
Tünelde aynı anda 3 adet TDM (Tünel Delme Makinası) ile 3 farklı yönden çalışılıyor. Her biri 240 m uzunluğunda olan TDM'lerin aynı anda üçünün birden çalışıyor olması da projenin ayrı bir özelliğini oluşturuyor. Üç farklı noktadan delinen tünelin 2014 yılı sonu bitirilmesi hedefleniyor.
Hedeflediklerinin daima daha fazlasını gerçekleştiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, en önemli hayat kaynağımız olan sudan vatandaşlarımızın rahatlıkla istifade edebilmesi adına çalışmalarına her zaman olduğu gibi bütün hızıyla devam edecek.