Gerede'de Üniversite'nin hizmetine sunulmak üzere tahsis edilen ve 20 yıldır bekletilen fakülte alanı önümüzdeki aylarda Gerede Belediye Meclisi'nin alacağı kararla konut yapılabilecek imar alanına dönüştürülecek. Bu da Gerede'de kampus alanının yok olmasına neden olacak. Arazi sahipleri artık üniversite alanına bina, konut yapabilecek, arazilerini şahıslara satabilecek. Gerede Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu için sadece bina yapılabilecek kadar alanda kamulaştırma olacak.
‘Neden tam kamulaştırma yapılmıyor' Sorusu akıllarda yer edinmişken, akıllara durgunluk verecek olayı gün yüzüne çıkarıyoruz.
Bakan Cevdet Yılmaz'ın yanına AİBÜ Rektörü Hayri Coşkun'un da aralarında bulunduğu bir heyetle gidildiğinde yaşananları Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, Gerede yerel basınına anlattı.
Baygın, Biz, Devlet Bakanımız Cevdet Yılmaz'dan aldığımız 1 Milyon TL'lik kamulaştırma kaynağı başka bir yere aktarılınca tekrar Bakan Yılmaz'ın yanına gittik. Rektör Hoca, Bakan Beyin yanında öyle bir hava estirdi ki; ‘Efendim! Sizin bize para ödemenize gerek yok' gibi bir intiba bıraktı. ‘Bizim öyle çok bir paraya ihtiyacımız yok, bizim az bir paraya ihtiyacımız var' dedi. Ben üniversiteye kamulaştırılacak alanda ücretsiz bir alan vermiştim daha önce. Rektör Hayri Coşkun, ‘Belediyemiz bize bir yer verdi, bizim çok az bir alana ihtiyacımız var, sizin bize çok para vermenize gerek yok Sayın Bakanım' dedi. Şok olduk. Hocam siz ne yapmaya çalışıyorsunuz? Dedim. Ben bu polemiği bitirdim ama çok yazık oldu” dedi.
KENDİMİ RİSKE ATTIM
“İnsanlarımızı sırf eğitim alanı olduğu için Gerede'nin geleceğini ilgilendirdiği için 21 yıl boyunca beklettik” diyen Başkan Baygın, Artık kamulaştırılmayacak alanları imara açmak zorundayız. Mecburen başka çaremiz yok! Ben bu noktada kendimi de riske attım. Sırf insanlarımızın bize olan güvenlerine sığınarak, ‘mahkemeye gitmeyin, bu iş çözülecek, kamulaştırma olacak' diye bekledim. İnsanları bu yolla ikna ettik. 1992 yılında bu alanı fakülte alanı olarak ilan ettiğimizde biz 5 yıl içerisinde oraya bir çalışma yapmak zorundaydık. Ya kamulaştırma çalışması yapmamız gerekiyor ya da planı bozup insanlarımıza imar izni vermek zorundayız. Ben bu alanı 21 yıl durdurdum. Bu alanın içinde arsası olan ne mağdur durumda olan insanlar var. Bir parsel satabilse belki hayatı düzeni değişecek ama memleketimiz için eğitim için bu insanları mağdur ettik. Biz bir daha böyle bir alan bulamayız. Biz imar alanını bozduktan sonra artık Gerede'nin kampus hayali diye bir şey kalmayacak. Gerede'de artık kampüs olmayacak” dedi.