Gerede Meslek Yüksek Okul Müdürü Yard. Doç. Dr. Nurettin Akçakale tarafından söyleşi için davet edilen ünlü Karikatürist Mehmet Saim Bilge, öğrencileri hem güldürdü hem de çizdiği karikatürlerle düşündürdü.

Çizdiği başarılı karikatürlerine mizahi değerler yükleyen Mehmet Saim Bilge, Gerede Meslek Yüksek Okulu'nda öğrencilere söyleşi verdi. Ulusal ve yerel basında başarılı çizimleriyle karikatüristleri ile kendinden söz ettiren Mehmet Saim Bilge, Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere 25 ilde karikatürleri sergilendi.

Karikatürleriyle ünlü Saim Bilge yurt içinde, ‘Fenamizah dergisinde üvendire isimli köşede, Maydanoz dergisinde, Çayyolu dergisinde, İzmir Konak Belediyesi Neşeli Dergisi, İzmir Karabağlar Belediyesi Nasreddin Hoca Dergisi, Türkiye Emekli Subaylar Derneğinin Birlik Dergisinde, Gerede Kalkınma Vakfı ( GERKAV)'ın Gerede Dergisinde, Gelibolu Dergisinde, Geredenet Sitesinde, Gerde Mercan Medya sitesi ve Gazetesinde, Gerede Medyatakip Sitesi ve Gazetesinde, ayrıca Cumhuriyet Gazetesi Pazar ekinde yayımlanıyor.

Karikatürist Mehmet Saim Bilge, 25 Kasım Salı günü Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gerede Meslek Yüksek Okulu anfi salonunda öğrencilere yönelik yaptığı söyleşide Karikatür dünyasına girişi, yaşadıkları, Karikatür nedir, genel karikatürler, yerel karikatürler, Karikatüristte bulunması gereken özellikler, Türkiye ve dünyada karikatür başlıklı konular üzerinde durarak yaptığı çalışmaları anlattı. Karikatür Mehmet Saim Bilge, Gerede Meslek Yüksek Okulu'nda öğrencilere yönelik yaptığı söyleşide karikatür, ayrıntıyı yakalama, eksiği gösterme, olaylara tersten bakma ve iyi bir gözlemci olma sanatı olduğunu söyledi.

KARİKATÜR GÜLDÜRÜR BİRAZDA ACI ACI DÜŞÜNDÜRÜR

Karikatür sanatının iyi bir muhalefet olduğunu kaydeden Saim Bilge, İktidar partileri için muhalefet partisine gerek yok. Siyasiler karikatürleri takip etsinler eksiklerini görür ve ileriye giderler. Fatih Sultan Mehmet bile yapılan araştırmalar sonu karikatür ile ilgilendiği ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu. Karikatür ortak bir dil olduğunu kaydeden Bilge, Yazısız karikatür ortak bir dildir. Bir karikatürünüze Hindistan'dan yanıt geliyor. Vereceğiniz mesajı çizgi ile verebiliyorsunuz. Her şeyi bir çizgi ile anlatabiliyor'' diye konuştu. İlk karikatürünü 2011 yılında internette paylaşarak karikatür dünyasına adım attığını anlatan Saim bilge, ‘'Askeriden emekli olduktan sonra yeteneğimin farkına vararak karikatür çizmeye başladım. İlk karikatürüm 9 MART 2011 tarihinde TOONPOOL sitesinde yayımlandı. Şimdi de http://kureselonline.com/ sitesinde karikatür dersleri veriyorum” dedi.

Yurt dışında sergilenen karikatürlerinden bahseden Saim Bilge, Arjantin(Falkland savaşının 30.yılı sergisi), savaş ta bacağını kaybeden adamın anısına düzenlenmişti. Binlerce karikatürist arasından benim ki de seçildi ve beni karikatürist dünyasına iten olay oldu. Onun için Arjantin karikatürünün benim için ayrı bir önemi var. Brezilya (Çevre konulu sergi), Kostarika'da (hayvan hakları konulu sergi), Belçika'da( Bisiklet konulu)sergi, Bosna'da (Srebrenica katliamı konulu sergi), Kosova'da (Serbest konulu sergi), Peru'da( enerji tasarrufu konulu )sergi, Yunanistan'da(Karikatürcü gözüyle Yunanistan konulu sergi), Hırvatistan'da(serbest konulu)sergilerim var. Diğer ülkelerde yayımlandığında altında Türk Bayrağımız olduğunda ayrı bir gurur oluyor” ifadelerini kullandı.

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, karikatür Mehmet Saim Bilge'nin Gerdeli olup başarılı çalışmalarından dolayı gurur duyduğunu söyledi. Allar, Eleştiri yapmadan, öz eleştiri yapamayız” dedi.

Söyleşi sonunda Yard. Doç. Dr. Nurettin Akçakale ve Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar tarafından günün anısında hediye verildi. Öğrenciler Karikatür Mehmet Saim Bilge ile fotoğraf çekildi. Söyleşiye, Belediye Başkanı Mustafa Allar, Gerede Meslek Yüksek Okul Müdürü Yard. Doç. Dr. Nurettin Akçakale, Meslek Yüksek Okul eski Müdürü İsmail Şahin, gazetemiz yazarı Kazım Ünlüol, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.